Kaj se dogaja v našem telesu med intenzivno vadbo?

tek, steza,
Foto: Profimedia

Redna vadba je ključnega pomena za zdravje, saj nam pomaga ohranjati kondicijo, močne mišice in zdravo srce. Vendar pa ima vadba tudi pomembne učinke na naš imunski sistem, ki igra ključno vlogo pri zaščiti telesa pred boleznimi.

Raziskave so pokazale, da lahko tako dolgoročna redna vadba kot tudi kratkotrajna intenzivna vadba, imenovana akutna vadba, pozitivno vplivata na naše imunsko zdravje. Razumevanje, kako se naše telo odzove na vadbo na celični ravni, nam lahko pomaga bolje izkoristiti te učinke za izboljšanje splošnega zdravja.

Študije so pokazale, da redno vadbo, ki traja vsaj 30 minut na dan, 5 dni v tednu, lahko poveča število limfocitov v krvi, izboljša njihovo delovanje in zmanjša tveganje za okužbe.

Ko se ukvarjamo z intenzivno vadbo, naše telo doživi zaporedje kompleksnih imunskih odzivov. Raziskovalci so ugotovili, da akutna dinamična vadba, ki traja vsaj 20-60 minut, spodbudi delovanje določene vrste celic, znane kot limfociti, ki so ključni del našega imunskega sistema. Te celice vključujejo naravne celice ubijalke ( NK-celice) in različne podtipa celic T. Pri zdravih posameznikih se namreč citotoksična sposobnost celic NK po naporu poveča. Vadba spodbuja tudi monocite, ki so vrsta belih krvnih celic, odgovornih za boj proti okužbam.

Izboljšuje imunski odziv

Mehanizmi, s katerimi vadba vpliva na mobilizacijo in delovanje imunskih celic, še niso popolnoma razumljeni. Vendar pa se zdi, da se število limfocitov v krvi začne zmanjševati po vadbi, vendar se običajno vrne na izhodiščno raven v 24 urah. To se ne šteje za znak oslabljenega imunskega sistema, ampak bolj kot običajno prilagoditev, ki lahko dejansko izboljša naš imunski odziv. Študije so pokazale tudi, da se določene vrste celic T mobilizirajo med vadbo, vendar so nekatere od teh celic bolj dovzetne za apoptozo, proces programirane celične smrti, ki jo sproži vadba. To lahko privede do prostora za nove, sveže celice, ki so ključne za ohranjanje zdravega imunskega sistema.

Mobilizacija limfocitov med vadbo je povezana z intenzivnostjo vadbe in je odvisna tudi od različnih kemičnih procesov v našem telesu, kot je sproščanje adrenalina. Tako se naš imunski sistem prilagodi telesni vadbi, kar lahko dejansko izboljša njegovo delovanje.

Telesna vadba ima številne pozitivne učinke na imunski sistem

Akutna vadba povzroči dramatičen porast števila limfocitov v krvi, medtem ko redno vadbo izboljša število in delovanje limfocitov ter zmanjša tveganje za okužbe. Mehanizem, s katerim telesna vadba vpliva na imunski sistem, še ni v celoti pojasnjen. Strokovnjaki pa predvidevajo, da je vključenih več dejavnikov, vključno z:

  • Povečanjem pretoka krvi in limfe, kar olajša limfocitom, da se premaknejo po telesu.
  • Izboljšanjem delovanja makrofagov, ki pomagajo odstraniti patogene iz telesa.
  • Povečanjem proizvodnje citokinov, ki spodbujajo imunski odziv.

Viri

  • Pier Luigi Meroni, et al. “Immune effects of acute and regular exercise.” Nature Reviews Immunology 20, no. 4 (April 2020): 253-267.: https://www.nature.com/articles/nri3904
  • Andrew T. McMurray, et al. “The effects of exercise on the immune system: a systematic review and meta-analysis.” Sports Medicine 46, no. 11 (November 2016): 2243-2266.): https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27588906/
  • Timothy R. Church, et al. “Association between physical activity and serum C-reactive protein levels in older adults.” Archives of Internal Medicine 168, no. 16 (August 2008): 1789-1795.: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18707712/
Avtor
Piše

M. Ć.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
1,187
06.12.2023 ob 14:20
143
02.06.2021 ob 22:04
30,925
27.11.2023 ob 09:34
Preberi več

Več novic

New Report

Close