Kaj piše na osebni izkaznici vaše kože?

Ali veste, da ima vaša koža edinstvenega zaščitnika, ki je specifičen za vsakega posameznika – MIKROBIOM? Tehta tudi do 1,5 kilograma, vsebuje 100.000 milijard bakterij, njegovo edinstvenost pa lahko primerjamo z genomom ali prstnim odtisom – mikrobiom tudi pri dvojčkih ni enak!

Vsi smo že nekajkrat reševali kviz o tem, kakšen tip kože imamo in na kakšen način ga najprimerneje negujemo, mar ne? Kot odgovore nam vedno ponudijo besede mešana, mastna ali suha, toda edini odgovor, ki je pravilen za vsakogar, je: edinstvena!

Tega ne trdimo samo iz klasičnih razlogov – ker je vsakdo med nami edinstven kot oseba in ker se naše osebnosti, zanimanja in lastnosti razlikujejo – ampak zato, ker se na celični ravni naša koža dobesedno razlikuje! Površina naše kože nikakor ni sterilna – sestavljajo jo različni mikroorganizmi, ki se z eno besedo imenujejo mikrobiom. Pomembno je, da so v ravnovesju med seboj in s celicami kože, na kateri so.

Toda ali ste vedeli, da je mikrobiom poleg tega, da predstavlja zaščitno pregrado, edinstven in da gre za skupek mikroorganizmov, ki je specifičen za vsakega posameznika? Sestava in struktura mikrobioma sta odvisni od osebe, starosti, zdravja in bolezni pa tudi od mesta na koži. Tako je na primer sestava mikrobioma pazduhe pri različnih osebah lahko dokaj podobna, se pa zato pri isti osebi občutno razlikuje sestava mikrobioma pazduhe in obraza. Na sestavo mikrobioma vplivajo številni dejavniki. 

“Ob dedni zasnovi je ta pogojena tudi s prehrano in okoljem, v katerem prebivamo”

poudarja dr. Olga Točkova, specialistka dermatovenerologije.

Tudi če imate brata dvojčka ali sestro dvojčico, nima enakega mikrobioma kot vi! Z mikrobiomom je ravno tako kot z genomom in prstnim odtisom – gre za naš svojevrsten #kožniID ali osebno izkaznico kože. Res je – malo težji je kot običajen potovalni dokument, saj je v njem v vsakem trenutku 100.000 milijard bakterij, ki tehtajo tudi do 1,5 kilograma.

Ne glede na vašo specifično kombinacijo mikroorganizmov, je ena stvar gotova – kot vsak drug del našega telesa je treba varovati tudi mikrobiom, saj ga lahko poškodujemo z nepravilno nego kože in izpostavljanjem škodljivim vplivom različnih onesnaževalcev.

Kako? Poleg splošnih zdravih navad, ki jih priporočamo v vsakem primeru, so vam na voljo tudi nove generacije izdelkov, ki vzdržujejo ravnovesje mikrobioma in vsebujejo probiotike – sem spadajo izdelki La Roche-Posay iz linije Lipikar, termalna voda La Roche-Posay in drugi izdelki te blagovne znamke.

Čas je, da spoznate in zavarujete svojega edinstvenega kožnega superjunaka ravno tako, kot on vsak dan varuje vas!

Dodatne informacije o mikrobiomu in izdelkih najdete na spletni strani La Roche-Posay.

Foto: promo

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,396
13.06.2021. ob 13:25
284,294
19.06.2021. ob 10:11
110,158
19.06.2021. ob 09:43
Preberi več