Kaj nam sporoča jok dojenčka

Uredništvo, 02. februar 2016.

Jok pri dojenčku je prvo in najmočnejše ter pogosto edino sredstvo s katerim lahko sporoča svoje potrebe in želje.

Jok pri dojenčku je z razliko od joka odraslih, prvo in najmočnejše ter pogosto edino sredstvo s katerim lahko dojenček sporoča svoje potrebe in želje ter na ta način sprošča tudi napetost. Dojenčki v 24 urah jočejo približno od ene do pet ur; joka je ponavadi največ pri šestih tednih starosti, nato pa se postopoma zmanjšuje.

Staršem je seveda hudo, ko njihov dojenček joče in ga skušajo potolažiti, a vedno vam ga ne bo uspelo umiriti, saj lahko joče preprosto samo zato, da se znebi napetosti.

Odveč je tudi skrb, da bi otroka razvadili, če ga boste dvignili v naročje vsakič, ko bo zajokal. Nemogoče je, da bi otroka razvadili že v prvih mesecih življenja, saj ne joče z namenom, da bi z manipulacijo kaj dosegel, marveč z jokom izraža svoje potrebe in prav vaše odzivanje na njegove potrebe, mu bodo dale občutek varnosti in ljubljenosti. Z zapoznelim odzivanjem na njegov jok, mu sicer pomagamo do spoznanja, da zmore manjše neprijetnosti odpraviti tudi sam, toda če boste čakali tako dolgo, da dojenček že besno vrešči, ga boste veliko težje pomirili, hkrati pa se bo otrok počutil zapuščenega.

Čeprav prav vsakega dojenčkovega joka ne moremo pojasniti, obstaja nekaj glavnih vzrokov zanj. Starša, ki sta uglašena na otrokove potrebe, kmalu prepoznata, za kakšen jok gre v posamezni situaciji, in se odzoveta temu primerno.

dojencek joka

Jok zaradi lakote

Če je vzroka za dojenčkov jok lakota, bo hlastno sprejel hranjenje in prenehal jokati. Mirni dojenčki lahko zaradi lakote samo mencajo ali nežno sitnarijo, povprečni dojenčki se za hranjenje sami zbudijo, dejavni dojenčki pa postanejo zaradi lakote besni in se lahko do začetka hranjenja tako razbesnijo, da hlastajo s hrano tudi zrak. Besnenje dojenčka lahko omilite tako, da ga pred hranjenjem pomirite ali pa ga poskusite nahraniti preden se razburi.

Jok zaradi neugodja oziroma bolečine

Slaba prebava in težave z vetrovi lahko povzročijo jok pri dojenčku, prav tako tudi mokre in polne plenice, neugodna temperatura ali položaj. Dojenčki si skušajo neugodje olajšati s sesanjem, ki je divje, neorganizirano in združeno z zvečenjem. Hranjenje ne bo ustavilo joka, ko bo neugodje minilo, se bo dojenček verjetno umiril.

Če lahko odpravite nelagodje pri mirnem dojenčku, ki je navadno samo rahlo vznemirejn, ko čuti odvajanje vetrov in blata in se ne zmeni celo za mokre plenice, se bo dojenček popolnoma umiril.

Povprečni dojenčki so lahko živčni pred odvajanjem vetrov in blata, a se po »podiranju kupčka« in po zamenjavi plenic navadno umirijo. Če se nervoza nadaljuje, poskušajte z dudo ali mu ponudite prst za sesanje ter otroka zibajte in mu občasno izpahujte zrak iz želodca.

Jok pri dejavnih dojenčkih se lahko stopnjuje do kričanja pred izpahovanjem zraka, odpravljanjem vetrov ali zemenjavo plenice. Ko je dejavni dojenček razburjen, preverite plenice, skušajte »podirati kupček«, sprehajajte se z njim, mu ponudite dudo ali vaš prst. Nekateri dojenčki, se počutijo varne, če so udobno zaviti v odejico.

Jok zaradi dolgočasja strahu in osamljenosti

V tem primeru otroka hranjenje ne bo pomirilo, saj potrebuje ljubečo nego. Otrok se bo pomiril, ko bo slišal vaš glas, občutil vaš dotik in pestovanje.

Jok zaradi preutrujenosti in prevelikega razburjenja

Če ste ugotovili, da dojenček ni lačen, da mu ni treba izpahniti zraka ali zamenjati plenice ter, da ne rabi ljubeče nege, je lahko samo preutrujen ali preveč razburjen. Zmanjšajte hrup in dražljaje v okolici ter poskušajte otroka položiti v posteljico, lahko mu ustavite zvočno kuliso z monotonim šumom (posnetek šumenja valov), ki otroka pogosto sprosti. Če se otrok v 15 minutah ne umiri, preverite še druge razloge za jok.

Dojenčki jočejo, to je del otroštva, saj še ne zmorejo drugače izraziti svojih potreb, z razvojem govora pa postopoma ubesedijo to, kar so dotlej izražali z jokom. Vsekakor pa bodite pri dojenčkih pozorni na intenzivnost ali dolžino joka, če se vam zdi nenavadna, zaupajte svoji intuiciji in se obrnite na pediatra.

Pri tovrstnih težavah Vam lahko pomaga tudi mleko Humana.

Vir: Humana

Foto: Google

Oglasno sporočilo

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,396
13.06.2021. ob 13:25
284,294
19.06.2021. ob 11:04
110,158
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več