Kaj naj naredim, da odženem tesnobo?

Ob koncu decembra ob prazničnem času je žal mnogo ljudi, ki so osamljeni, žalostni in tesnobni. Koronakriza je vsa negativna občutja še poglobila, v objem strahu je potisnila tudi mnoge, ki se pred pandemijo s takšnimi težavami niso soočali.

Zato smo zdaj pred prazniki na Med.Over.Net organizirali poučno javno tribuno z naslovom: »Kako veste, da ste se zares uspeli sprostiti?«

Gostji Javne tribune ga. Blanka Seliškar (Gašperlin), višja medicinska sestra in ga. Sandra Preradović, univ. dipl. sociologinja iz podjetja SITA, sta z nami delili praktične nasvete, kako preusmeriti črne misli v bolj prijetne in delili konkretne nasvete za reševanje stisk.

Preko sistema metode SITA se naučimo živeti polno življenje

Ena od sodelujočih uporabnic našega foruma je odkrito spregovorila o osamljenosti in res hudih občutjih tesnobnosti:

»Na vsem svetu sem sama. Peščica prijateljev, ki jih imam, preživlja dopuste in praznike s svojimi družinami. Čas mineva, enkrat manj, drugič bolj tesnobno, najhujši pa so trenutki tesnobe, ko se vsedem za mizo. S kom naj nazdravim, poklepetam? Takrat se počutim kot bi mi po žilah gomazelo tisoče mravljincev.«

Naši sogovornici sta ji dejali, da bi morala doseči, da se v svoji družbi počuti najbolje: »Dobro bi bilo, da dosežemo, da smo do sebe najbolj ljubeči. To storimo najprej preko zavestnega dihanja. Občutimo hvaležnost za vse kar imamo.«

Obenem ji svetujeta, naj zavestno dela stvari, ki so ji všeč in tako polni svojo baterijo dobrega počutja: »Skuhamo dobro kosilo, spečemo najljubšo sladico, pogledamo dober oziroma smešen film, poslušamo glasbo in tako dalje.«

Pojasnili sta, da se preko sistema metode SITA naučimo živeti polno življenje, četudi za mizo ni prijateljev. Ključno je namreč, naučiti se kako pomiriti živčni sistem, ki sicer neprestano ponuja ene in iste informacije kot denimo informacije o osamljenosti.

Dodajata, da je osnova zavestno dihanje, ki pomiri vse ritme v telesu. Harmonizator dihanja, ki ga uporabljajo po metodi SITA pa pomaga napolniti notranjo baterijo, da so hormoni uravnoteženi in oseba občuti srečo, tudi če je sama. »Življenje ni tisto, kar se dogaja, ampak kako mi gledamo na to, kar se dogaja. Začnite že danes.« sta svetovali.

Kaj pa meditacija?

Sogovornici sta pojasnili, da je sicer meditacija ena izmed tehnik sproščanja, ki pa ni merljiva. Pri meditaciji se po njunijh besedah oseba zanaša na subjektivni občutek ali in koliko se je uspela sprostiti.

»Metoda SITA vas nauči doseganja stanja kohrence na merljiv način. Rezultati so bistveno drugačni, ker imate povratno informacijo ali ste se zares uspeli sprostiti. Poleg tega preko harmonizatorja dihanja napolnite “notranjo baterijo, iz katere potem čez dan črpate energijo za vse obveznosti. Gre za globoko regeneracijo, ne zgolj samo sprostitev,«

opisujeta naši gostji.

Metoda SITA je po njunih besedah najhitrejši most do boljšega duševnega in telesnega počutja. Njihovo strokovno in certificirano osebje pa pomaga, da so rezultati res hitri.

Harmonizator dihanja je torej namenjen merljivemu sproščanju: »Preko meritve spremenljivosti srčnega ritma pa spremljamo doseganje koherence – globoke budne sproščenosti. Usposobljena in certificirana ekipa po metodi SITA pa vas ob tem vodi in spremlja vaš napredek.«

Koristni nasveti naših dogovornic

Objavljamo še nekaj zanimivih vprašanj Javne tribune: »Kako veste, da ste se zares uspeli sprostiti?«

V: Mene pa zanima, če obstaja kakšna metoda, s katero lahko vsaj malo omilim žalost, se natreniram, da me ne bo vsakič, ko so prazniki dotolče.
Imam družino, ampak staršev že nekaj časa ne. Oče je naredil samomor pred 5 leti ravno dan pred božičem. Grozno mi je, ko se spominjam tistega dne.

O: Ključno je nadzorovati vaš živčni sistem. To najhitreje dosežete preko zavestnega dihanja. Tako najprej pomirimo naš srček, ki to informacijo (da ste vi “ok”) prenese vašim možganom. Tako možgani dobivajo nove/drugačne informacije in jih nadomestijo (stare se vedno manj vključujejo). V tem stanju se potem poskušate spomniti lepih trenutkov z vašim očetom.
Edino vi imate vpliv na vaše mišljenje, čustvovanje, počutje. Dobro se je odločiti, da žalosti ne pestujete tako dolgo, ker to zelo slabi vaše duševno in telesno zdravje.

Običajno to težko dosežemo sami.
Metoda SITA je najhitrejši most do boljšega duševnega in telesnega počutja. Naše strokovno in certificirano osebje vam pri tem pomaga, da so rezultati hitri.

V: Ampak kako lahko zaustavim črne misli? Ne znam si predstavljati, saj me mori, kako bo s službo. Vsak dan se ukvarjam z mislijo, če me bodo poklicali, da me vržejo na cesto.
In če me vržejo, kako naj si pomagam potem?

O: Žal je naš živčni sistem zelo hudomušen in nagnjen k konstantni drami. Edina rešitev je, da si zastavite cilj, ki izhaja iz ljubezni do sebe in svojega življenja. Že stari pregovor pravi, da je strah znotraj votel….
Preko zavestnega dihanja umirite srček, enako sporočilo (da ste umirjeni) dobijo vaši možgani in od tu naprej lahko začnete spreminjati vaš miselni tok.
iz umirjenega stanja nato razmišljajte o tem, kaj si želite (zapišite). Scenarij je vaš. Podzavest sprejema vse kar si vi čez dan govorite, mislite …

Brez orodja in vodenja do teh rezultatov pridemo težje. Metoda SITA vam omogoča hiter preskok v miselnem procesu in notranjem počutju.

V: Povedal bom zelo osebno stvar. Sem študent, ki živi v Ljubljani, sam. Sicer prihajam iz Koroške. Moja družina je na Koroškem, ampak nekako ne čutim, da bi jih obiskal, smo v slabih odnosih. S sestro, ki je starejša 10 let, sva zaradi spora neke zadeve z očetom v zelo slabih odnosih. Mama je potegnila z njo in mene krivi za vse. Težave imam tudi s tem, da sem v Ljubljani zelo osamljen in nimam prijateljev. Večkrat sem pomislil tudi na samomor.Kaj mi svetujete?

O: Vi ne morete spremeniti vedenja drugih. Lahko spremenite vaše vedenje, ki bo posledično vplivalo na vedenje drugih (vaše družine).
Postaviti morate vašo stabilnost, definirate vaše želje in cilje.
Poskušajte polno živeti, ne glede na to, da ste sami – hoja, tek, branje, filmi, ples,…
Začeti je potrebno pri temeljih. Začeti je potrebno zavestno dihati – vsaj 2x po 30 min na dan. Brez tega ne boste mogli spremeniti vašega odziva in počutja.

Lahko se obrnete na SITO, ki vam bo pomagala, da boste hitreje naredili most do tega, kar želite VI. Ne oziraje se na odzive vaše družine.
Povabim vas, da si pogledate katero izmed oddaj, ki jih najdete na našem youtube kanalu (link na spletni strani).

V: Spoštovani, zaradi korone se mi bo zmešalo. Delam od doma, šolam enega otroka, en je še v vrtcu. Ugotavljam, da si ne vzamem več časa zase. Niti se ne morem sprostiti, saj ko se uležem, mislim na vse kaj še nisem storila. Kot se ne bi več znala sprostiti.

O: Ko se uležete, se dajte zavestno osredotočiti na dihanje s trebušno prepono (vsaj 2x 30 min na dan). Dihajte skozi nos, izdih podaljšajte. Vse v vašem ritmu, vendar bolj polno (trebušček napolnite kot balonček in potem do konca izpraznite). S tem boste umirli srček, vaši možgani pa bodo dobili informacijo, da ste ok (sicer vas neprestano “lovi medved”). Tako se bodo misli počasi umirile. Tudi vaši odzivi skozi dan bodo bolj umirjeni, komunikacija bolj prijetna.

Za res dober počitek in regeneracijo pa vam svetujemo tudi uporabo harmonizatroja dihanja, ki bo merljivo napolnil vašo “notranjo” baterijo.

V: Stara sem 22 in že od 16 leta imam težave z anoreksijo. Vem, da sem do sebe zelo stroga in želim biti na vseh področjih najboljša. To me vendo znova pahne v nek mazohističen odnos do same sebe.
Nimam miru, ne znam se umiriti. Velikokrat čutim v prish težak občutek, kot bi me nekdo močno držal.

O: Vaša zahtevna situacija ima globlji izvor in je potreben strokovni pristop. Namesto mazohizma se moramo naučiti ljubečega odnosa do sebe. Šele, ko pridete do notranjega ravnovesja/harmonije (ko pomirite vse notranje ritme), lahko to dosežete.

Metoda SITA in harmonizator dihanja že 40 let učinkovito odpravlja psihosomatska stanja, da človek ni več v začaranem krogu, ampak hitro naredi most in začne kvalitetno in polno živeti.
Na našem youtube kanalu si lahko pogledate tudi kakšno oddajo na tovrstne teme (link na spletni strani).

V: Pozdravljeni, jaz imam eno čisto preprosto vprašanje – kako se zares sprostiti. Zase vem, da tudi, ko sem sproščena, to čisto zares nisem….kako bi lahko človek izklopil glavo? Še posebno v teh časih, ko se nam problemi kar vrstijo in ne vemo, kaj nas čaka v prihodnosti?

O: Težava je v tem, ker se sami lahko zanašamo zgolj na subjektivni občutek ali in koliko smo se uspeli sprostiti.
Dobra sprostitev je tista, po kateri skozi ves dan čutite učinke – lahko ste fokusirani, zbrani, umirjeni,… Med samim sproščanjem pa človek težko ve, ali je to dosegel ali ne.
Metoda SITA omogoča merljivo sproščanje in regeneracijo. Cilje je, da se “glava izklopi”. Tako je naša regeneracija bistveno hitrejša. Miselni proces pa lahko usmerimo v naše želje, ne v strahove.
Na našem youtube kanalu (link na spletni strani) si lahko ogledate oddaje na to temo.

V: Dober dan, stara sem 42, sama, živim z mamo v isti hiši. Imam prijatelje, ampak zaradi bolezni se ne čutim dovolj močno, da bi se z njimi slišala, dobivala. No, zdaj se niti ne morem, ker sem v ogoroženi skupini in bi me vsak virus prikoval na posteljo.
Mori me odnos z mamo, ki s starostjo postaja vse težja in tudi žleht.
Berem, da govorite o harmonizatorju? Ali to
lahko kupim? Potrebujem kakšne inštrukcije za uporabo?

O: Harmonizator dihanja je namenjen merljivi sprostitvi in tudi zdravju – s tem boste vplivali na vaš živčni, žilni, hormonski in imunski sistem. Na ta način je vaša “baterija” polna in v takem stanju lažje “prenašamo” ljudi okrog sebe.
Harmonizator dihanja je namenjen domači uporabi in ga lahko kupite. Na začetku je potrebno vodenje z naše strani. Več si lahko pogledate na naši spletni strani in na youtube kanalu.

V: Oče je v DSO. Ni tako star in tja je želel sam, saj je ostal brez mame. Zdaj, ko so jim prepovedana vsa druženja in obiski, čutim, da je nemiren. Bi bil harmonizator tudi zanj?
Hvala za odgovor.

O: Harmoniator dihanja daje dobrobiti vsakomur, ker omogoča umiritev živčnega sistema. Na začetku je potrebno vodenje z naše strani, potem pa ga vsak uporablja samostojno.

V: Pozdravljeni, morda se moje vprašanje ne dotika točno te teme. Upam, da mi boste odgovorili.
Ali z vašim načinom in tem pripomočkom lahko dosežem, da sem tudi pri poslu bolj miren? Pri odločitvah namreč opažam, da sem prehiter v reagiranju. Vem, da je boljše malo počakati, prespati, jaz pa vedno planem na prvo žogo. Se da to tudi s tem urediti/naučiti?
Hvala

O: Vaše vprašanje se zelo dotika te teme. Metoda SITA je bila že v začetku 80-ih let prejšnjega stoletja prenešena na vsa še danes znana in uspešna nemška podjetja, ravno zaradi opolnomočenja človeka za učinkovito in fokusirano delo, ter dobre regeneracije. Na naši spletni strani lahko preberete več mnenj naših udeležencev o učinkih naših programov.

V: Ne zamerite, kar bom vprašal. Ker nisem sproščen zaradi posla, podjetje posluje slabše zaradi situacije. Posledično imam težave se sprostit, kar vpliva tudi na spolno življenje, najbrž veste kaj mislim. Ne najdem več izhoda, poskusil sem že nekaj terapij, a brez uspeha.

O: Telo vsakega posameznika se različno odzove na stresne situacije. Vaša težava je stvar vašega fiziološkega stanja (kaos – koeherenca) na katero metoda SITA zelo dobro vpliva. Imamo 40-letno tradicijo opolnomočenja posameznika za učinkovito in uspešno delo, s katerim preprečujemo negativne posledice.
Povabimo vas na našo spletno stran in da nas osebno kontaktirate za več informacij.

Več informacij o metodi SITA si lahko prebrete na njihovi spletni strani.

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,398
22.06.2021. ob 13:43
284,305
20.06.2021. ob 17:48
110,161
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več