Kaj morate urediti, ko pričakujete otroka?

Uredništvo, 06. avgust 2020.

Da boste lažje sledili, kaj morate narediti in kdaj, so vsi postopki spodaj zbrani na enem mestu.

Že pred rojstvom kot tudi v določenem času po njem morate starši urediti vrsto postopkov in dokumentacije za svojega novorojenčka ter skleniti tudi zavarovanje otroka po rojstvu.

Pred rojstvom

Priznanje očetovstva

Če  starša otroka nista poročena, mora oče uradno priznati otroka kot svojega. To lahko uredite že v času nosečnosti, lahko pa tudi po rojstvu otroka, in sicer pri pristojnem centru za socialno delo v javni listini, v oporoki ali pa na upravni enoti pred matičarjem. Priznanje očetovstva pa velja in se vpiše v matični register le, če se s priznanjem strinja otrokova mati, ki jo matičar o tem tudi obvesti.

Materinski dopust

Vlogo za materinski dopust lahko oddate 60 dni pred rokom poroda na pristojnem centru za socialno delo. Ta se praviloma prične 28 dni pred predvidenim datumom poroda in traja 105 dni. Potrebovali boste potrdilo o predvidenem datumu poroda od ginekologa ali pa kopijo materinske knjižice, saj vam le-te na centru za socialno delo ne smejo kopirati zaradi varstva podatkov. Če rodite pred predvidenim rokom, vlogo oddajte čimprej.

Če ste zaposleni, morate svojega delodajalca pisno obvestiti o nastopu porodniškega dopusta vsaj 30 dni pred začetkom le-tega ali pa najkasneje v treh dneh po rojstvu.

Očetovski dopust

Očetje imate pravico uveljavljati očetovski dopust v trajanju 30 koledarskih dni, za katere država zagotavlja očetovsko nadomestilo.

Najmanj 15 koledarskih dni očetovskega dopusta, torej so tu vštete tudi sobote in nedelje, morate očetje porabiti od rojstva otroka pa do najpozneje en mesec po poteku starševskega dopusta, preostanek pa kadarkoli do končanega prvega razreda osnovne šole otroka.

Ko boste očetje na centru za socialno delo oddajali vlogo za uveljavljanje pravice do očetovskega dopusta, vam še ni treba določiti, natančno kdaj ga nameravate izkoristiti. To lahko storite en dan prej. Ste pa tudi očetje dolžni svojega delodajalca vsaj 30 dni pred začetkom očetovskega dopusta pisno obvestiti o svoji odsotnosti.

Po rojstvu

Določitev osebnega imena

Starši že v porodnišnici dobite in izpolnite izjavo o določitvi otrokovega osebnega imena ter izjavo o določitvi otrokovega prebivališča. Če imate ime ob rojstvu že izbrano, lahko izjavo izpolnite takoj, potrebovali boste le osebni dokument, s seboj v porodnišnici pa imejte že tudi poročni list, če ste s partnerjem poročeni. Nadaljnje postopke prijave nato opravi porodnišnica, kjer je otrok rojen.

Prijava rojstva mora vsebovati podatke o prijavitelju in o rojstvu: osebno ime otroka, spol, datum in uro rojstva, kraj rojstva, vitaliteto in vrsto rojstva.

Če ob rojstvu imena še nimate izbranega oziroma si mogoče v zadnjem trenutku ob pogledu na novorojenčka premislite, lahko ime naknadno prijavite na katerikoli upravni enoti najpozneje v 30-dneh po rojstvu.

Podobno velja tudi, če je bil otrok rojen doma. V tem primeru se rojstvo vnese na podlagi prijave otrokovega očeta in potrdila, ki ga izda po rojstvu otroka zdravstvena organizacija (npr. zdravstveni dom).

Če vas zanima več o tem, kako pridobite rojstni list ter kako in katero zavarovanje skleniti za vašega otroka, nadaljujte z branjem. >>

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,396
13.06.2021. ob 13:25
284,294
15.06.2021. ob 19:35
110,158
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več