Kaj je pokazala akcija Ponovno na izpitno vožnjo 2021?

Avtor: Zavarovalnica Triglav

To poletje je ekipa Vozim se že tretjič organizirala akcijo Ponovno na izpitno vožnjo.

Izkušeni vozniki so svoje ponovne izpitne vožnje opravljali v šestih mestih – v Novi Gorici, Postojni, Murski Soboti, Trbovljah, Krškem in Ljubljani. Preverite, kakšni so bili rezultati letošnjih kandidatov, zaradi katerih vozniških napak kandidati ne bi opravili izpitne vožnje, v katerem kraju so najboljši vozniki, in ali so dolgoletni vozniki res varni vozniki.

Na voljo je bilo 190 prostih mest, ponovno izpitno vožnjo pa je želelo opravljati 825 kandidatov. Žreb je določil srečneže, ki so lahko preverili svoje prometno znanje in sposobnosti. Izbrani vozniki so imeli vozniško dovoljenje v povprečju že 28 let, s čimer se jih večina uvršča med izkušene voznike.

Glede na prejšnja leta je bilo letos tudi nekaj novosti. Poleg običajnih prijav so se letos na vožnjo lahko prijavili tudi pari. To pomeni, da sta se dva voznika med seboj pomerila na isti trasi, na koncu pa je učitelj vožnje povedal, kdo je bil boljši. Lahko sta tudi primerjala analizi voženj in ugotovila, kdo ima več cestnoprometnega znanja. Druga novost pa je bila glavna nagrada. Dva izžrebanca sta doživela nepozabno reli izkušnjo z Rokom Turkom na poligonu na Vranskem.

Kako uspešni so bili letošnji kandidati pri ponovni izpitni vožnji?

Četudi tekma in uspešno opravljene izpitne vožnje niso glavni namen akcije Ponovno na izpitno vožnjo, je pregled glavnih rezultatov vsako leto vseeno zanimiv.

Danes bi vozniški izpit opravilo samo 22 % izkušenih voznikov, torej vsak peti voznik.

Letošnji rezultat je torej zelo podoben lanskemu. Tudi marsikatere druge ugotovitve potrjujejo lanskoletne. Tri najpogostejše napake voznikov, ki so značilne za celotno Slovenijo in zaradi katerih bi bili kandidati neuspešni na vozniškem izpitu, so:

  • neupoštevanje prometnega znaka USTAVI,
  • previsoka hitrost, še posebej v conah 30, in
  • neupoštevanje mrtvega kota, ko se voznik ne ozre prek rame in ne preveri situacije ob zadnjem boku vozila.

Vas zanima, v katerem od šestih krajev so vozniki z izpitno vožnjo opravili najbolje? Nadaljujte z branjem in si oglejte tudi posnetek sestrskega dvoboja.>>>

New Report

Close