Kaj je dobro vedeti, preden se odločite za nakupovanje čez mejo?

Uredništvo, 30. april 2013.

Evropski potrošniški center: Kaj je dobro vedeti, preden se odločite za nakupovanje čez mejo?

Tehnične izdelke lahko čez mejo še vedno pogosto dobimo po ugodnejših cenah kot pri nas. Pri nakupu teh izdelkov pa samo primerjava cen ni dovolj, saj je treba obvezno preveriti, kako bo s popravilom, če bi se fotoaparat, računalnik, hladilnik, ki ste ga sicer kupili po zelo ugodni ceni, morda pokvaril. 

laptop-640Obvezna dveletna odgovornost prodajalca za stvarne napake 

Izdelek, ki ste ga kupili kjerkoli v EU in ima napako oziroma ne ustreza oglaševanemu izdelku, lahko v dveh letih vrnete prodajalcu in zahtevate njegovo popravilo ali zamenjavo. Če se izkaže, da izdelka ni mogoče popraviti ali zamenjati v razumnem času ali brez težav, lahko zahtevate vračilo denarja ali znižanje cene

Garancija je v drugih državah EU običajno prostovoljna in ne obvezna! 

Dveletna odgovornost prodajalca za napake na izdelku je torej v EU obvezna, prodajalec (ali proizvajalec) pa se lahko odloči, da bo kupcem ponudil tudi prostovoljno garancijo. Pogoji prostovoljne garancije (trajanje garancije, dodatni pogoji, potrošnikove pravice) so zapisani v splošnih pogojih, ki jih določi prodajalec sam. 

Prodajalec ali proizvajalec tudi določita, kje lahko kupec uveljavlja garancijo. Če gre za t. i. EU-garancijo, lahko izdelek, ki ste ga kupili čez mejo, odnesete v popravilo tudi na pooblaščeni servis v Sloveniji. 

V Sloveniji je garancija proizvajalca za nekatere izdelke (predvsem tehnične) obvezna, trajanje in pogoji pa so določeni z zakonom. V drugih državah EU je proizvajalčeva garancija običajno prostovoljna, zato dajalec garancije sam določi pogoje. 

Uveljavljati garancijo ali stvarno napako? 

Prostovoljna garancija prodajalca ali proizvajalca lahko zagotavlja potrošniku več prednosti kot pa odgovornost prodajalca za napake na izdelku. Mogoče bo dajalec garancije npr. priznal pravico do nadomestnega izdelka v času trajanja popravila. Lahko pa je tudi obratno in je garancija omejena, na primer velja samo za določene dele izdelka. 

Pred odločitvijo, ali boste zahtevali popravilo izdelka na podlagi odgovornosti prodajalca za napako na izdelku ali na podlagi garancije, natančno preverite garancijske pogoje, ki jih je določil prodajalec ali proizvajalec. Kakorkoli se že boste odločili, vedeti morate, da četudi ima izdelek garancijo, ta ne more nadomestiti dveletne zakonsko določene prodajalčeve odgovornosti za napake na izdelku. Torej, če ste pri nakupu za izdelek dobili na primer enoletno prostovoljno proizvajalčevo garancijo, lahko ne glede na to pri prodajalcu uveljavite svoje pravice na podlagi obvezne dveletne odgovornosti za izdelek z napako. 

Na kratko

  • Še pred nakupom izdelka v drugi državi članici EU preverite, ali je v garancijskih pogojih omogočeno, da lahko izdelek, če bi se pokvaril, popravijo tudi na pooblaščenem servisu v Sloveniji. 
  • Če izdelka ne boste mogli popraviti na servisu v Sloveniji, se povežite s servisom v državi, kjer ste ga kupili. Še pred tem se z dajalcem garancije posvetujte, kje bi lahko najlažje uveljavljali garancijo. 
  • Vsekakor pa lahko svoj zahtevek uveljavite tudi v trgovini, saj je prodajalec odgovoren za napake na izdelku še dve leti od prodaje. 
  • Če boste pri uveljavljanju svojih pravic naleteli na težave, lahko zaprosite za pomoč naš EPC. 

Več informacij na www.epc.si in www.zps.si.

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,396
20.06.2021. ob 10:09
284,295
20.06.2021. ob 00:29
110,159
20.06.2021. ob 12:01
Preberi več