Kaj je celulit in kako se ga znebite?

Med vsemi lepotnimi težavami, s katerimi se ženske vsakodnevno soočamo, celulit še vedno zaseda prvo mesto. Kljub temu, da imajo družbena omrežja velik vpliv na to, da morajo biti naša telesa popolna in »filtrirana«, je na drugi strani moč zaznati velik vpliv nasprotnega pola, ki zagovarja, da je vsako telo lepo in ga je treba sprejeti.

Na celulit, kot težavo, ki v večini pesti le ženske, vplivajo presnovni in hormonski procesi.

Kaj je celulit in kako nastane?

Celulit, za katerega so značilne vdolbinice na koži na stegnih, se nanaša na maščobne žepke, ki se zaradi različnih hormonskih in zdravstvenih razlogov nalagajo pod kožo. Če ste mislili, da se s to težavo borijo le ljudje s prekomerno telesno težo, se motite – tudi vitki ljudje imajo celulit. Poleg genetskih dejavnikov sta najpogosteje kriva hormonsko neravnovesje in slaba prekrvavitev – k slednji pogosto pripomore sedeči način življenja

Ali je celulit trajno stanje kože?

Poznamo več stopenj celulita, pri večini pa gre za dolgotrajno stanje. Čeprav je na trgu na voljo več tehnik za zmanjševanje videza pomarančne kože, obstaja možnost ponovnega nastanka, zato je ključnega pomena aktiven življenjski slog in uravnotežena prehrana. Tehnike za odpravo celulita so le pika na i v boju proti tej nadlogi.

Katere so napačne predstave o celulitu?
Ljudje pogosto verjamejo, da je celulit le posledica povečane telesne teže in da bo izginil, če izgubimo odvečno maščobo. Vendar je to stanje običajno posledica počasnega življenjskega sloga, ki povzroča slabo prekrvavitev.

Preventiva

Kaj naj vključuje moj lepotni in fitnes režim, da se izognem celulitu?
Da bi preprečili kakršno koli ohlapnost kože, je potreben aktiven življenjski slog, ki spodbuja pretok krvi v tkiva. Če vam zaradi časovne stiske ne uspe obiskovati telovadnice, poiščite obliko vadbe, ki bo ustrezala vašemu vsakodnevnemu urniku, pa naj bo to tek, plavanje ali domače skakanje med reklamnimi premori filmskega maratona.

Pri kremah in losjonih za odpravo celulita bodite zadržani, če že kupujete, izberite take, ki vsebujejo kofein, cimetovo olje ali L-karnitin. Čudežev seveda ne gre pričakovati, je pa vsaka masaža dobrodošla.

Suho krtačenje

Najbrž ste že slišali za blagodejne učinke suhega krtačenja, ki so ga v nekoliko drugačnih oblikah poznali že v stari Grčiji, ko so atleti po napornih treningih s posebnimi žičnatimi pripomočki drgnili kožo, strgali umazanijo in na ta način pozitivno vplivali na prekrvavitev kože. Ravno tako so Japonci že pred stoletji pred vročimi kopelmi, kožo drgnili s posebnimi gobami.
Strokovnjaki priporočajo, da suho ščetkanje izvajate zjutraj. Verjamemo, da so vaša jutra prezasedena, pa vendar svetujemo, da si navijete budilko 10 minut prej in telesu privoščite ta ritual, ki vas bo prerodil. S suhim ščetkanjem odpravimo odmrle kožne celice in odpremo zamašene pore. Na ta način se iz kože lažje izločijo strupi. Že po nekaj dneh boste opazili pozitivne spremembe, kot so bolj sijoča, gladka, mehkejša koža. Pospeši se cirkulacija krvi in limfne tekočine. Hkrati pa ste naredili še nekaj v boju proti celulitu.

Ali dieta lahko pomaga?

Beseda dieta ima sama po sebi negativno konotacijo, zato recimo raje, če pomaga sprememba življenjskega sloga? Vsekakor velja načelo, da je hrana 80 % uspeha, gibanje pa je nujno zlo. Prekomerno uživanje sladkarij, obrokov s previsoko vsebnostjo ogljikovih hidratov in alkohola zagotovo ne pomaga pri izgubi odvečnih kilogramov. Alkohol zadržuje vodo v telesu in tako ste videti še bolj zabuhli. Ravno tako omejite vnos soli, ki ravno tako zadržuje vodo. Če ste si zadali cilj, da boste spremenili življenjski slog, morda ni odveč, da se za pomoč obrnete na prehranske strokovnjake, ki bodo za vas oblikovali jedilnik, ki ustreza le vam. Na uspeh namreč vpliva več dejavnikov, zato se ne držite diet, ki morda ustrezajo vašim prijateljicam.

Kakšni so kratkoročni ukrepi za zdravljenje celulita?

Kratkoročnih rešitev pravzaprav ni. Gre za dolgotrajen proces, ki prinaša dobre rezultate. Vseeno pa, če vas ob misli, da morate čez 14 dni v kopalke, radi pa bi bili videti kar se da najbolje, začnite z naslednjimi koraki:

  • Iz prehrane izločite sladkor in se odpovejte alkoholu, tudi tistemu kozarčku vina.
  • Brez gibanja ne gre, zato poskrbite, da boste vsaj trikrat tedensko aktivni
  • Telesu privoščite savno, masaže ter vsakodnevno suho ščetkanje
  • In ne pozabite na vodo!
Profimedia

Katere pa so dolgoročne rešitve?

Tehnologija je napredovala, z njo pa tudi načini zdravljenja celulita na najnižji stopnji. Najbolj priporočljivo se je odločiti za zdravljenje z radiofrekvenco. Gre za izredno uspešno, neškodljivo in neinvazivno metodo. S pomočjo radiofrekvenčne energije se segrevajo globlje plasti kože, s čimer spodbudimo stimulacijo kolagena in elastina. S tem se vlakna okrepijo, koža postane napeta, videz pomarančne kože pa je manj viden.
Radiofrekvenca izboljša mikrocirkulacijo v tkivu kar vpliva na začetek lipolize – odstranjevanje maščob in celulita.
Če boste brskali po spletu, katere metode so najboljše, boste naleteli na vrsto metod, ki obljubljajo zavidljive rezultate. Vsem ljudem ne odgovarja ista metoda, zato je prav, da jih preskusite.

ShapeArt II je ena najnaprednejših in tehnološko izpopolnjenih naprav za oblikovanje telesa, saj ena naprava združuje pet različnih tehnologij:

  • Bipolarno radiofrekvenco
  • IR infrardeče valovanje
  • Lipomasažo
  • Vakuum
  • Vakuumsko dvoglavo kavitacijo

Kombinacija vseh tehnoloških pristopov še bolj učinkovito pospeši metabolizem maščobnih in vlaknastih celic, s čimer še hitreje dosežemo vidno oblikovanje postave in odpravo celulita. Najboljše pri tem pa je, da je naprava zaradi različnih ročnikov, uporabna za vse predele telesa, tudi obraz.

ShapeArt II je tako primeren za odpravo celulita, zmanjševanje obsega, izboljšanje napetosti kože, razgradnjo maščobnih celic in omejitev zamaščenosti telesa, globinsko nego telesa in še več.
Terapija je povsem neinvazivna, neboleča in ne zahteva nobenega okrevanja. Rezultati so na obravnavanem področju vidni že po 1-2 terapijah. Priporočeno število terapij pa strokovnjaki ocenijo na prvem posvetu.

Foto: Profimedia

O avtorju

U. L.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,561
26.09.2021. ob 09:23
285,032
06.10.2021. ob 09:47
110,298
26.10.2021. ob 07:39
Preberi več

New Report

Close