Kaj je analna fisura?

Uredništvo, 14. maj 2015.

Analna fisura je razpoka v kožnem delu zadnjika. Gre za dokaj pogost vzrok nenadne bolečine v zadnjiku in je vse prepogosto …

Analna fisura je razpoka v kožnem delu zadnjika. Gre za dokaj pogost vzrok nenadne bolečine v zadnjiku in je vse prepogosto zamenjana s hemoroidi. Z neprimerno diagnozo in zdravljenjem se rana v tem predelu vzdržuje in preide v kronično stanje.

Vzroki za nastanek so različni, velik vpliv imajo neredno odvajanje, trše blato ali trši začetek blata in napenjanje ob odvajanju. Začne se z nenadno razpoko, akutno analno fisuro. Bolniki nam ob pregledu najpogosteje povedo, da so pred pričetkom bolečine bile prisotne težave z odvajanjem, odvajanje je bilo težavno, močno so se napenjali, neredko pa tudi sami začutili kot da bi se nekaj raztrgalo ali počilo. Običajno so po odvajanju, predvsem na papirju, opažali tudi svetlo kri. Tudi nadaljnja odvajanja so boleča, bolečina je ostra in omejena na zadnjik, popuščati pa začne komaj nekaj časa po odvajanju. Prav tako je lahko je prisotna krvavitev oziroma sled krvi.

S primerno terapijo (redkeje spontano) se akutna fisura lahko zaceli v štirih do šestih tednih, če pa ostaja odprta, pride do nastanka kronične analne fisure. Ta se vzdržuje predvsem zaradi krča mišice zapiralke ter draženja rane s črevesno vsebino. Zaradi dolgotrajnega draženja pride do povečanja žleze ki leži nad rano in imenujemo jo hipertrofična papila. Robovi take kronične rane postanejo zadebeljeni in zabrazgotinjeni, pod rano pa se pojavi kožni privesek, ki ga imenujemo stražar. Stražar je velikokrat zamenjan z zunanjim hemoroidom.

Pri pregledu vidimo in tudi otipamo fisuro. Tipanje tega predela je običajno boleče, saj je mišica zapiralka v krču. Če ni izrazitega krča mišice in hude bolečine, opravimo tudi pregled z instrumentom. V kolikor pa je ta preveč boleč, seveda prenehamo, saj nobenega diagnostičnega postopka ne izvajamo na silo!

Zdravljenje analne fisure poteka stopenjsko, zelo velik pomen ima sodelovanje bolnika. Prvi ukrep je ureditev prebave, torej skrb za redno odvajanje mehkejšega blata. Pred odvajanjem in izvajanjem nege svetujemo tople sedeče kopeli, saj toplota sprošča mišico zapiralko. Krč mišice lahko zmanjšate ali prekinete z raznimi mazili, ki vsebujejo učinkovine ki sproščajo mišico ali z nanosom lokalnega anestetika v gelu. Rano je treba večkrat dnevno negovati in sicer tako, da s prstom vmasirate mazilo v analni kanal. Zavedati se morate, da je zdravljenje fisure dolgotrajno, neredko se tudi ponovi. Prav zato je nego potrebno izvajati dosledno, tudi ko bolečine minejo, ob tem pa opravljati redne preglede pri proktologu. Zadnjo možnost zdravljenja predstavlja kirurški poseg, ki ga bolniku predlagamo le kadar so predhodne in manj invazivne oblike zdravljenja neuspešne. Pri samem posegu krč sprostimo tako, da prerežemo del mišice, zato je možna posledica posega kasneje pojav inkontinenca za blato. Ob operativnem posegu lahko izrežemo tudi kronično fisuro, odstranimo hipertrofično papilo ali stražarja.

Več o omenjeni temi na forumu Proktologija.

Viri:
Kirurški center Zdrav splet. http://www.zdravsplet.si/
Mlakar Boštjan. Anamneza in preiskave v proktologiji. Medicinski razgledi. 2008, 47, str. 411-423.
Mlakar Boštjan. Proktološka anamneza in anorektalni digitalni pregled. Medicinski mesečnik. 2006, december, str. 390-397.
Godeberge P. Anorectal Diseases textbook. Paris : Éditions Flammarion SA, 2008.
Burgdorf WHC et al. Braun-Falco’s Dermatology. 3. izdaja. Heidelberg : Springer Medizin Verlag, 2010.
Proktologija: zbornik simpozija. Repše S. [ured.]. Ljubljana : Kirurška šola, Klinični oddelek za abdominalno kirurgijo, Kirurška klinika, Klinični center Ljubljana, 2000.
McGirt LY in Martins CR. Dermatologic Diagnoses in the Perianal Area. Clinics in colon and rectal surgery. 2004, Izv. 17, 4.
Denis J. Practical Proctology. Paris : Laboratoires J.P. Martin, Division Daniel-Brunet, 1994.
Rakinic J. Anal Fissure. Springfield, Illinois : Thieme Medical Publishers, Maj 2007, Clinics in colon and rectal surgery, Izv. 20, str. 133-137.

Avtor: asis. Ana Ramšak, dr. med.

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,398
22.06.2021. ob 13:43
284,306
20.06.2021. ob 17:48
110,161
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več