Kaj bi vam mama morala povedati o HPV

Uredništvo, 19. december 2018.
posvet zdravnica ambulanta ženska pacientka

Okužba s HPV je najpogostejša spolno prenosljiva okužba. Večina spolno aktivnih, se bo v življenju vsaj enkrat okužila s HPV (humani papilomavirusi). Okužba s HPV je najpogostejša pri adolescentih in mlajših odraslih, starih od 15 do 25 let. Ker je to bolezen, ki jo lahko preprečimo, preberite več o HPV in o tem, kako lahko preprečite najhujše.

Humani papilomavirusi so virusi, ki lahko povzročajo predrakave spremembe, raka materničnega vratu, nožnice, penisa, zunanjega spolovila in zadnjika ter ustno-žrelnega prostora pri obeh spolih, lahko tudi bradavice na različnih delih telesa (kondilome), anogenitalne bradavice in papilome grla. Obstaja več kot 200 vrst HPV. Večina okužb sicer ne povzroča raka, vseeno pa so HPV virusi glavni vzrok za nastanek raka materničnega vratu, povezani pa so tudi z nastankom drugih rakov, tako pri moških, kot pri ženskah.

Kako veste, da ste okuženi s HPV?

Virus je hitro prenosljiv. Okužite se lahko z enim samim spolnim odnosom s partnerjem, ki je lahko imel samo en spolni odnos z okuženo osebo. V večini primerov imunski sistem vašega telesa premaga okužbo s HPV, včasih pa to ne uspe in takrat lahko povzroči trajno oziroma perzistentno okužbo s HPV, določene vrste raka in druge bolezni. Po vsem svetu vsako leto odkrijejo raka materničnega vratu pri več kot 500.000 ženskah in približno 730 jih zaradi njega vsak dan umre. V Sloveniji za rakom materničnega vratu vsako leto zboli približno 120 žensk, od 30 do 40 jih tudi umre.

So bolj ogrožene ženske ali moški

HPV povzroči tudi približno 70 do 75 odstotkov primerov raka nožnice in 30 odstotkov primerov raka vulve pri ženskah ter približno 85 do 90 odstotkov primerov raka zadnjika in 90 odstotkov genitalnih bradavic pri ženskah in moških.

Ogrožena sta oba spola, tako ženske kot moški (npr. rak zadnjika in genitalne bradavice). Rak materničnega vratu je 3. najpogostejši rak pri ženskah med 25. in 45. letom, takoj za rakom dojk in kožnim melanomom. Tragično je še toliko bolj, ker so to ženske v rodni dobi ali pa celo mame z majhnimi otroki.

Kako zdravnik odkrije HPV

Doc. dr. Nina Jančar, dr. med., specialistka ginekologije in porodništva s Kliničnega oddelka za reprodukcijo Ginekološke klinike UKC Ljubljana opozarja:

»Predrakave spremembe in začetne oblike raka materničnega vratu navzven nimajo nobenih znakov ali simptomov. Odkrijemo jih lahko le na preventivnih ginekoloških pregledih, ki se jih morajo ženske udeleževati redno, vsake 3 leta. Pri preventivnem pregledu ginekolog odvzame presejalni bris materničnega vratu, tako imenovani PAP bris. Če je izvid brisa patološki, sledijo dodatni pregledi in odvzem koščka tkiva za preiskavo. Le na ta način lahko najdemo predrakave spremembe in začetni rak materničnega vratu. Napredovala bolezen pa se kaže s povečanim izcedkom, kontaktnimi krvavitvami, krvavitvami po spolnem odnosu, krvavitvami med ciklusom, bolečinami in motnjami delovanja sečil. Ko se pojavijo ti znaki, je bolezen že težje ozdravljiva in ženskam, tudi če jo pozdravimo, pusti trajne posledice.«

Pred okužbo z nekaterimi genotipi genitalnih HPV se lahko zaščitite s cepljenjem. Cepljenje s cepivom za preprečevanje okužbe s HPV je namenjeno uporabi že od 9. leta starosti, tako za deklice kot dečke. Zelo pomembno je, da cepimo pred začetkom spolnih odnosov, ko mlada oseba še ni prišla v stik s HPV, saj le tako zaščitimo pred okužbo z vsemi genotipi HPV, ki so v cepivu. Zgodnje cepljenje je pomembno tudi zato, ker mlajše osebe tvorijo večjo količino zaščitnih protiteles, kot starejše.

Kaj lahko storimo, da preprečimo okužbo s HPV

Tretji teden januarja je tradicionalno posvečen Evropskemu tednu preprečevanja raka materničnega vratu, ki je tretji najpogostejši rak pri ženskah (za rakom dojk in kožnim rakom). Po besedah Urške Ivanuš, dr. med., epidemiologinje v državnem programu ZORA z Onkološkega inštituta Ljubljana, bi lahko prav ta vrsta raka postala ena prvih, ki bi jih lahko 100-odstotno preprečili:

»Rak materničnega vratu je med raki res izjema, saj poznamo kar dva učinkovita javno zdravstvena ukrepa, s katerima ga lahko učinkovito preprečimo. Deklice, ki bodo cepljene proti okužbi s HPV in se bodo redno udeleževale presejalnega programa ZORA, bodo imele izjemno majhno tveganje, da bodo kadarkoli zbolele za tem rakom.«

Dejavniki tveganja za okužbo s HPV

Na tveganje za okužbo lahko vplivate tudi sami. Dejavniki tveganja so:

  • Kajenje: kajenje povzroča številne resne bolezni in okužbe. Če potrebujete podporo in pomoč pri odvajanju, jo poiščite.
  • Število spolnih partnerjev: več ko imate spolnih partnerjev, bolj verjetno je, da se okužite z genitalnim HPV. Če imate partnerja, ki je imel več spolnih partnerjev, se tveganje prav tako poveča.
  • Oslabljen imunski sistem: vsi, ki imate oslabljen imunski sistem, imate večje tveganje za okužbe s HPV. Imunski sistem lahko oslabijo dolgotrajne ali ponavljajoče se okužbe, rakava obolenja, prirojene motnje, nezdrav življenjski slog, HIV / AIDS ali zdravila, ki se uporabljajo pri presaditvi organov.
  • Poškodovana koža: območja kože, kjer je bila prekinjena zgornja plast, so bolj nagnjena k nastanku bradavic. Do tega pride lahko npr. pri britju področja okoli spolnih organov pred spolnim odnosom.
  • Osebni stik: če se dotaknete bradavice drugega ali ne nosite zaščitnih rokavic oz. obutve, ko se dotikate področij, ki so bila izpostavljena HPV, kot so javna stranišča, javni tuši, bazeni ali pri negi s strani okužene matere novorojenčka ali dojenčka, se lahko poveča tveganje za okužbo s HPV.

»Ker vemo, da je za razvoj raka materničnega vratu nujno potrebna dolgotrajna okužba z nevarnimi genotipi HPV, menimo, da je rak materničnega vratu mogoče popolnoma preprečiti, če preprečimo okužbo s temi genotipi HPV. To lahko storimo z doslednim izvajanjem cepljenja proti okužbi s HPV pred začetkom spolnih odnosov in rednimi ginekološkimi pregledi v sklopu nacionalnega presejalnega programa za zgodnje odkrivanje raka materničnega vratu – ZORA,«

je optimistična dr. Jančarjeva.

Kaj lahko naredite za zmanjšanje razširjenosti virusa HPV

Največ lahko za svoje zdravje naredite sami:

  • Pri spolnih odnosih poskrbite za ustrezno zaščito s kondomom med celotnim spolnim odnosom, ne samo med penetracijo (opozorilo: kondom ne zagotavlja 100-odstotne varnosti)cepite svoje otroke ali sebe.
  • Glede na slovenske podatke o zastopanosti genotipov HPV pri posameznih boleznih, cepljenje z 9-valentnim cepivom proti okužbi s HPV prepreči do 95 % predrakavih sprememb materničnega vratu visoke stopnje (PIL-VS – CIN 2 in CIN 3); okoli 90 % raka materničnega vratu; okoli 75-85 % s HPV-povezanih predrakavih in rakavih sprememb nožnice in zunanjega spolovila; okoli 85-95 % s HPV-povezanih predrakavih in rakavih sprememb zadnjika pri obeh spolih in okoli 90 % genitalnih bradavic pri obeh spolih.
  • Ženske, redno se udeležujte ginekoloških pregledov, ki vključujejo PAP test (70 do 80 odstotkov manjša možnost zbolevanja).
  • Udeležite se preventivnih programih – ZORA.

»Preventiva predrakavih sprememb in raka materničnega vratu je sestavljena iz ukrepov za preprečevanje okužbe s HPV. To pomeni upoštevanje načel varne spolnosti z začetkom spolnih odnosov v obdobju spolne zrelosti, zvestobo enemu partnerju in dosledno uporabo kondoma ter najbolj učinkovito primarno preventivo, to je cepljenje proti okužbi s HPV za deklice in dečke pred začetkom spolnih odnosov. V sekundarni preventivi pa so potrebni redni preventivni pregledi z odvzemom brisa materničnega vratu, kot je predvideno po programu ZORA. Na ta način je možnost za bolezen izjemno majhna,«

jasno še pove dr. Jančarjeva.

DOBRA NOVICA:

Po uvedbi DP ZORA se je incidenca raka materničnega vratu v Sloveniji skoraj prepolovila. V letu 2014 je bila zabeležena najmanjša incidenca raka materničnega vratu v zadnjih 60 letih, to je v obdobju odkar deluje Register raka RS.

Kdaj še obiščete zdravnika?

Če imate vi ali vaš otrok kakršne koli bradavice, ki povzročajo zadrego, nelagodje ali bolečino, se posvetujte z zdravnikom.

Preberite več:

Vse kar morate vedeti o virusu HPV – večina okuženih nima simptomov
O HPV in cepljenju z doc. dr. Nino Jančar, dr. med.
Rak materničnega vratu lahko preprečimo

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,397
13.06.2021. ob 13:25
284,312
24.06.2021. ob 05:03
110,163
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več