Justin Bieber ima sindrom Ramsayja Hunta, je njegove kariere konec?

I. K., 13. junij 2022.
AktualnoČutila
Foto: Profimedia

Del pevčevega obraza je paraliziran.

Kanadskemu pevcu Justinu Bieberju, ki je pretekli teden sporočil, da mora zaradi zdravstvenih težav prestaviti koncerte, so diagnosticirali redek sindrom Ramsayja Hunta.

“Sindrom je povzročil virus, ki je napadel moj ušesni živec in obrazne živce. Kot lahko vidite, na to oko ne morem mežikati. S tem delom obraza se ne morem smejati. Ta nosnica se ne premakne. Ta del obraza je popolnoma paraliziran,“ je v videu razložil 28-letnik.

Pri sindromu Ramsayja Hunta, poimenovanem po zdravniku, ki ga je prvi opisal leta 1907, gre za redko nevrološko motnjo, ki prizadene le 5 od 100 tisoč ljudi. “Pojavi se, ko pride do izbruha virusa varicella zoster, ki prizadene obrazni živec blizu enega od ušes. Dva glavna simptoma sta boleč rdeč izpuščaj z mehurčki, napolnjenimi s tekočino, na, v ali okoli enega ušesa, in paraliza obraza. Simptoma se po navadi pojavita hkrati, včasih se pojavita drug za drugim, včasih pa se izpuščaj ne pojavi,“ je o sindromu povedal dr. James O’Donovan.

Drugi manj pogosti simptomi so bolečine v ušesih, izguba sluha, tinitus, vrtoglavica, slabost, bruhanje, sprememba okusa in težave pri zapiranju enega očesa, zaradi česar lahko pride do vnetja roženice.

Foto: Profimedia

Ključna je hitra diagnoza

Bolnike se zdravi s protivirusnimi zdravili, visokimi odmerki steroidov in protibolečinskimi zdravili. Sindrom, ki največkrat prizadene osebe, starejše od 60 let, je ozdravljiv, če se zdravljenje s steroidi in protivirusnimi zdravili začne v prvih treh dneh po pojavu simptomov. “Če škoda ni prevelika, večina bolnikov okreva že v roku nekaj tednov. Verjetnost, da bo Bieber popolnoma okreval, je 70-odstotna, če se je zdravljenje začelo v prvih 72 urah. Če se je začelo pozneje, ta verjetnost pade na 50 odstotkov, če je od prvega pojava simptomov minil en teden, pa na 30,” razlaga dr. Anthony Youn.

Virus varicella zoster sicer povzroča tudi norice. Pri osebi, ki je v otroštvu prebolela norice, lahko virus miruje tudi desetletja. Njegova ponovna aktivacija povzroči bolezen pasovec (herpes zoster) in se v nekaterih primerih lahko razvije v Ramsay Huntov sindrom. Razlog, zakaj se virus reaktivira in pri Ramsay Huntovem sindromu prizadene obrazni živec, ni znan.

O avtorju

I. K.

New Report

Close