Jesenske družinske počitnice na morju – sprostitev v naravi!

Uredništvo, 23. september 2013.

Najboljša igra – raziskovanje, ki otroka spodbuja, da razvija nove spretnosti

Najboljša igra – raziskovanje, ki otroka spodbuja, da razvija nove spretnosti

Otrokov največji potencial je njegova radovednost in spretnost, ki jo razvije takrat, ko ga stvari navdušijo in vabijo, da preseže ustaljeno delovanje. Podrto drevo, mali tolmunček, razvejano grmovje, skalnata plaža in tudi zanimiva igrala, plezala in naravna skrivališča so pravi raj za njegovo kreativnost in sproščeno raziskovanje. Spretnosti, ki jih otrok razvije v novem okolju so nenadomestljive. Kar potrebuje je zgolj naklonjeno in zaupljivo pozornost staršev, oziroma odraslega, ki se ob njem navduši in ne podvomi v to, da je otrok že po naravi previden, saj ne bo storil niti koraka preveč, če bo sproščen in čustveno varen.

Otroški instinkt – nezmotljiv pokazatelj ne-varnosti, vendar pod pogojem neobremenjenosti s strahovi

Otrok instinktivno zaznava, kaj je varno in kaj ne, zato lahko popolnoma zaupamo njegovi spontani presoji. Seveda pa je to mogoče samo takrat, ko otroka ne strašimo z lastnimi strahovi in ga ne silimo k dejavnostim, ki ga plašijo oziroma nanje še ni pripravljen. Raziskave dojenčkov v fazi plazenja potrjujejo, da že tako majhen otrok nikoli ne gre čez most iz pleksi stekla, ki se zdi kot prepad, prav tako ne gre sam po stopnicah ali izven varnega dosega pogleda svoje matere. Tudi večji otroci se poškodujejo pretežno takrat, ko jih preseneti odrasli s svojim krikom, ali ko so pod prevelikim pritiskom, zaradi katerega izgubijo stik s svojo notranjo presojo. Zato je strah odraslega, da se bo otrok poškodoval, da bo ob sproščenem raziskovanju in preseganju svojega dosedanjega znanja kar naenkrat obupal in padel povsem odveč, sploh če se to raziskovanje odvija v naravi, torej v okolju, ki je za otrokovo doživljanje najbolj varno in tudi zanimivo. Zvoki, vonji, različni materiali, naravna »plezala« kar sama vabijo k preizkušanju in tudi previdnosti, ki jo otrok čuti vsakokrat, ko se sooča z nečim novim.

Igra v naravi – nepogrešljiva za nemoten otroški razvoj

Igra v naravi ob naklonjenem odraslem je zato zanj ključnega pomena, saj mu omogoča preizkušanje novega in neznanega v vzdušju, ki krepi njegov zaupanje vase. Gojenje naravnega občutka za varnost in nevarnosti in krepitev radovednosti sta tudi ključna pogoja za razvoj inteligentnosti na različnih področjih. Stik s telesom otrok najlažje razvije ob hkratnem stiku z naravnim okoljem (morje, gozd, travnik, naravna igrala), ki je dosti bolj predvidljivo od umetnega okolja (promet, veleblagovnice, igralnice, mestno okolje,…) in bolj uglašeno na siceršnji naravni ritem človeškega telesa.

Igra v naravi ni samo zabavna ampak izredno pomembna za otrokov zdrav razvoj. Otrok mora preživeti čas na prostem, v naravi da se svobodno razvija socialne in emocionalne spretnosti z vrstniki, člani družine in ostalimi živimi bitji v naravi, kot so živali in rastline. Narava sama poskrbi za dnevne spremembe, kajti niti en dan ni en nov dan v naravi ni enak naslednjemu. Konstanta sprememb v naravi pripomore k otrokovi kreativnosti, odpornost, fleksibilnost, kajti narava zahteva od otroka sposobnost, da se ves čas prilagaja živemu, spreminjajočemu se okolju.

Ideja za aktivne družinske počitnice – MZL Debeli rtič

Debeli rtič leži na enem izmed najlepših kotičkov slovenske obale – odmaknjen od vrveža, skrit v pestrosti mediteranskega zelenja, tik ob morju že dobrih 50 let slovi kot prvovrstno letno obmorsko klimatsko zdravilišče. Blagodejne učinke klime in morja vrsto let preizkušajo otroci in mladostniki, v zadnjem času pa tudi športni navdušenci in vsi, ki si želijo aktivnega oddiha v zeleni oazi miru in neokrnjene narave, saj je zdravilišče in letovišče odprto skozi vse leto.

V zaščitenem mediteranskem parku, ki se razteza na dobrih 7 ha, se poleg sprehajalnih poti, opremljenih igral in igrišč nahaja tudi urejena trim steza, ki ponuja neomejeno možnosti igre na prostem, s katero dobijo vsi družinski člani priložnost za različne gibalne aktivnosti. S tekanjem, skakanjem, plezanjem in kričanjem na prostem sproščamo napetosti prenatrpanega vsakdanjika, kar privede od boljšega spanja, večje sproščenosti in boljših medsebojnih odnosov. Z igranjem v naravi otrok krepi mišice, kosti, se nadiha svežega morskega zraka in tako izboljša splošno zdravje. Igra na prostem spodbuja razvoj otrokove domišljije ga vodi po poti odkrivanja lastne samopodobe ter interesov.

Kjer je poletje doma 365 dni v letu

V družini prijaznemu zdravilišču za jesenske počitnice pripravljajo prav posebno ponudbo, ki bo vključevala zanimive tematske delavnice, otroško varstvo in veliko gibanja na prostem. Izkušena in strokovna ekipa obljublja prav posebno doživetje, mi pa vas vabimo, da se prepričate na lastne oči.

Se vidimo!

debeli-rtic-sept-2013

Oglasno sporočilo

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,422
07.07.2021. ob 00:49
284,486
12.07.2021. ob 21:25
110,194
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več

New Report

Close