Analiza kupljenih sendvičev: Ne boste verjeli, kaj vse so našli v njih

sendvič, malica
Foto: Profimedia

Skorajda ga ni Slovenca, ki si za prigrizek (na poti) ne privošči sendviča. A niso vsi sendviči enaki, mnogi med njimi imajo dodan celo sladkor, razkriva pregled ponudbe sendvičev iz avtomatov.

Večno vprašanje, ki deli tudi prehranske strokovnjake: je sendvič lahko zdrava in uravnotežena izbira?

Da, a odvisno je od tega, po katerih sestavinah boste posegli pri njegovi pripravi, pravijo na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS). Doma pripravljen sendvič je torej lahko priročna, nasitna in hkrati zdrava ter uravnotežena izbira za malico na poti, v službi ali na fakulteti.

Analiza, ki pravzaprav ne preseneča

Na drugi strani pa sendviči, ki so na razpolago v prodajnih avtomatih, pogosto ne sodijo med zdravo in uravnoteženo prehrano. Prehranski strokovnjaki ZPS so pregledali ponudbo sendvičev ter njihovo sestavo na 30 slovenskih fakultetah. Ugotovili so, da so ti pogosto pretirano kalorični, mastni in slani. Študent, ki je zmerno telesno dejaven, zgolj z enim povprečnim sendvičem iz avtomata zadosti 17 % svojih dnevnih potreb po energiji, 24 % svojih dnevnih potreb za maščobe in 55 % še varnega dnevnega vnosa za sol, ugotavljajo.

Vir:ZPS

Večini dodan sladkor

Sendviči iz prodajnih avtomatov imajo nizke vrednosti prehranske vlaknine, so pogosto pretirano mastni in preslani. Za skupne in nasičene maščobe jim na prehranskem semaforju zasveti oranžna luč. Za sol pa rdeča.

Čeprav vsem pregledanim sendvičem na prehranskem semaforju za sladkor zasveti zelena luč, pa je zaskrbljujoče, da velik delež (to je skoraj 70 %) vsebuje dodani sladkor.

Če lahko, v prodajnem avtomatu raje izberite manjši sendvič ali pa si ga polovico prihranite za kasneje, preglejte ponudbo in preverite, če je med sendviči tudi takšen v polnozrnati štručki, svetujejo na ZPS.

Veš, kaj ješ nasvet za pripravo zdravega sendviča doma:

  1. Priprava sendviča se začne z izbiro škrobnega živila. Svetujemo polnozrnate izdelke, bogate s prehransko vlaknino. Ta namreč ugodno deluje na zdravje, obenem pa podaljšuje občutek sitosti. Dobra izbira sta zato polnozrnat kruh ali polnozrnata tortilja.
  2. Naj bo zelenjava ključna sestavina. Pester izbor zelenjavnih dodatkov, ki so lahko sveži ali toplotno obdelani, bo dal sendviču svežino, teksturo in barvitost. Rezine sveže kumare, paprike, paradižnika, listi solate ali pest vrtne kreše so odlična izbira. Za manj hrustljavosti pa posezite po avokadu ali kuhani papriki.
  3. Izberite puste in kakovostne vire beljakovin. To so lahko narezana piščančja ali puranja prsa, rezina pršuta in sira, konzervirana tuna, losos, trdo kuhano jajce ali popečen tofu. Predelanim mesninam, kot so salame, se raje izogibajte, saj pogosto vsebujejo veliko nasičenih maščobnih kislin, soli in aditivov.
  4. Če želite sendvič obogatiti z namazom, naj majonezo ali maslo nadomesti manj masten mlečni namaz, namaz iz čičerike, hrena ali namaz iz gorčice.
  5. Pozorni bodite tudi na velikost sendviča. Za potešitev lakote obrok raje dopolnite s kosom sadja, manj mastnim jogurtom in zadostno količino vode iz pipe ali pitnika.

Vir: ZPS, www.veskajjes.si

Ne pozabite

Kadar ste na poti, morate odvisno od izbranih sestavin paziti le na temperaturo in čas shranjevanja. Priporočljivo je, da sendvič hranite na hladnem, če te možnosti nimate, pa ga zaužijte najpozneje v dveh urah po pripravi, sklenejo na ZPS.

Avtor
Piše

N.M.

Več novic

New Report

Close