Je pogreta špinača res zdravju škodljiva?

Kuhana špinača
Foto: Profimedia

Na to morate biti pri pogrevanju špinače pozorni.

Da je špinača izjemno zdrava, poslušamo že od malih nog, ko so nas z njo in pire krompirjem ter pečenim jajcem tako rade pitale naše mame in babice. Imele so prav.

“Špinača je eno redkih živil, ki je bogato z vitaminom K, ki je pomemben za zdravje kosti. Poleg tega vsebuje še kar nekaj drugih vitaminov in mineralov, bogata pa je tudi s karotenoidi, ki imajo antioksidativni učinek,” so o zdravilnih učinkih te zelenjave zapisali na Inštitutu za nutricionistiko. V njej najdemo tudi beta karoten, vitamin C in obilo vitaminov skupine B ter kalcij, železo in magnezij. Špinača vsebuje tudi veliko vlaknin, ob tem pa vsebuje le 16 kilokalorij na 100 gramov.

Že desetletja pa velja prepričanje, da je uživanje pogrete špinače zdravju škodljivo. Je res?

špinača pogrevanje
Foto: Profimedia.

Dejstvo je, da tako kot rdeča pesa, koleraba in blitva tudi špinača vsebuje veliko nitratov, ki ga zelenjava med rastjo absorbira iz zemlje, piše RTL. Pod določenimi pogoji pa bakterije pretvorijo neškodljiv nitrat v nitrit – na primer, če ostanke pripravljene špinače dlje časa pustite na sobni temperaturi.

Uživanje hrane z visoko vsebnostjo nitrita lahko povzroči slabost, bruhanje in drisko. Z beljakovinami v želodcu nitrit celo ustvari škodljive nitrozamine, ki veljajo za rakotvorne.

Vse to pojasnjuje prepričanje, da špinače po kuhanju ni dobro pogrevati. Vendar ta nasvet izvira še iz časov, ko je bilo veliko gospodinjstev brez hladilnika, zato danes velja za zastarelega.

Tvorbi nitritov se bomo izognili, če kuhano špinačo na hitro ohladimo in pokrito shranimo v hladilniku. Kljub temu velja, da špinače v hladilniku ne shranjujemo dlje kot dva dni.

Pozor: Če špinačo pogrevate, jo segrevajte v loncu na več kot 70 stopinj, in to vsaj dve minuti. Pri tej temperaturi umrejo vsi mikroorganizmi, vključno z bakterijami, ki proizvajajo nitrite.

Zdravi odrasli, ki upoštevajo te nasvete, lahko varno uživajo pogreto špinačo, dojenčkov do enega leta starosti pa nikar ne hranite z njo, saj jim lahko že majhne količine nitritov povzročijo težave.

Imate vprašanje za strokovnjakinjo? Na forumu Prehrana in varnost živil, mag. Iva Verbnik, univ. dipl. ing. živ. teh. odgovarja na vprašanja o pripravi živil, rokih trajanja, dietah, posebnih prehranskih režimih, pogrevanju hrane, o tem, kako pravilno shranjevati živila in še mnogo več.

Avtor
Piše

I. K.

Več novic

New Report

Close