Je monogamija normalna?

Zakaj ljudje varajo? Zakaj si nekateri želijo odnosa z drugimi, ko so že v partnerski vezi? Se to dogaja le v odnosih, ki ne funkcionirajo?

Psihoterapevt in seksolog Jaka Sotlar meni, da vzrok za varanje ni vedno odnos, ki ne funkcionira. Kot pravi, obstajajo zagovorniki teorije, da smo ljudje primarno poligamni, vendar smo skozi tisočletja postali ‘primarno monogamno-poligamni’. “Menim, da smo v zahodnem svetu že toliko časa v monogamni kulturi, da je monogamnost postala človekova globoka želja, nič manj globoka od poligamije. Ta želja pa je lahko na spektru, da so nekomu bližje monogamna razmerja, drugim pa bolj odprta razmerja.”

Vsak zase mora ugotoviti, kaj je zanj funkcionalno

Sogovornik pravi, da se, ko pridejo pari na terapijo zaradi varanja, dotaknejo vprašanj monogamnosti in odprtih razmerij. “Če nimata istih želj, pride do konflikta. Ta se lahko rešuje na več načinov. Velikokrat kdo v odnosu popusti proti svojim načelom, zaradi bojazni pred izgubo partnerja. Take rešitve sicer pri nekaterih lahko funkcionirajo, ampak običajno niso dolgotrajne. Res je pomembno, da smo iskreni sami s sabo, ker lahko sicer sami sebi in tudi drugemu delamo škodo,” razloži. Doda, da je včasih bolje, da se tak par razide in si najde partnerje, s katerimi so bolj kompatibilni, kot pa da eden ali drugi trpi.

Le s poglabljanjem vase in v odnos lahko pridemo do odgovora, kako je najbolje iti naprej.

Jaka Sotlar, psihoterapevt in seksolog

Verižna monogamija ali iskanje princa na belem konju

Včasih disfunkcionalnost v odnosih izvira iz popačenih prepričanj. Eno takih je denimo, da se prava ljubezen zgodi le enkrat v življenju. “Če to verjameš, medtem ko si v partnerskem odnosu, nato pa začneš doživljati neke občutke do tretje osebe, se lahko pojavi dvom, ali je obstoječi partnerski odnos res prava ljubezen,” še pove Sotlar. In v takem primeru se lahko ‘odvije’ verižna monogamija oziroma iskanje princa/princeske na belem konju. “Pomembno je, da se zavedamo, da lahko nekaj čutimo, so nam všeč drugi ljudje, tudi, ko smo v razmerju. Kaj bomo naredili s tem, pa je na nas. Se bomo odločili in ponovno izbrali partnerja namesto nove osebe?” Le s poglabljanjem vase in v odnos lahko pridemo do odgovora, kako je najbolje iti naprej.

Avtor
Piše

N. K.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
85,939
23.03.2023. ob 20:43
46,206
28.03.2023. ob 13:31
16,083
02.03.2023. ob 08:10
Preberi več

New Report

Close