Hujšate, kilogrami pa ne kopnijo? Morda je to razlog

A.V., 16. maj 2022.
Zdravo življenje
Sta spanec in teža povezana? Videti je. Vendar še ne vemo v katero smer.

Za zdravje in dobro počutje bi morali odrasli spati vsaj 7 ur na noč, vendar več kot tretjina odraslih Američanov ne spi dovolj. Nova študija kaže, da sta lahko trajanje in kakovost spanja ključna za uravnavanje telesne teže.

  • Nova študija je pokazala, da lahko kratkotrajna nizkokalorična dieta izboljša kakovost spanca pri odraslih z debelostjo.
  • Študija tudi kaže, da pomanjkanje spanja lahko prepreči uspeh pri vzdrževanju izgube teže pri odraslih z debelostjo in da lahko redna vadba spodbuja ohranjanje dobrega spanca.
  • Odrasli, stari od 18 do 60 let, bi si morali prizadevati, da vsako noč spijo vsaj 7 ur. S tem spodbudijo krepitev zdravja in dobrega počutja, priporoča Ameriška akademija za medicino spanja. Vendar podatki (CDC) kažejo, da več kot 30 % odraslih Američanov redno ne spi dovolj.

Slaba kakovost in omejen spanec lahko povečujejo kilograme

Študija je pokazala, da slaba kakovost in omejen spanec lahko povečata tveganje za presnovne motnje, povečanje telesne mase in debelost. Pokazalo se je tudi, da pomanjkanje kakovostnega spanca povečuje željo po visokokaloričnih živilih in živilih, ki vsebujejo veliko ogljikovih hidratov, ki vplivajo na povečanje telesne mase.

Nove raziskave so pokazale, da lahko pomanjkanje kakovostnega spanca spodkopava tudi poskuse hujšanja in ohranjanja telesne mase po dieti.

Raziskovalci z univerze v Kopenhagnu so svoje ugotovitve predstavili na Evropskem kongresu o debelosti leta 2022 v Maastrichtu na Nizozemskem.

Dr. Signe Torekov, vodja študije in strokovnjakinja za presnovo, je spregovorila za Medical News Today:

“Odrasli, ki po izgubi teže ne spijo dovolj ali spijo slabo, so manj uspešni pri ohranjanju izgube teže kot tisti, ki spijo dovolj.”

Kaj točneje je pokazala študija

Z uporabo podatkov iz randomiziranega, s placebom nadzorovanega preskušanja (S-LiTE zaupanje), so raziskovalci preučevali kakovost in dolžino spanja pri 195 odraslih z debelostjo. Udeleženci so 8 tednov sledili nizkokalorični dieti in so v povprečju izgubili 12 odstotkov telesne mase.

V naslednjih 12 mesecih so se udeleženci zavezali, da bodo prejeli:

  • dnevno injekcijo placeba,
  • dnevno injekcijo placeba in vadbe,
  • dnevno 3 mg injekcijo zdravila za hujšanje liraglutida,
  • dnevno injekcijo liraglutida in vadbo.

Kakovost spanja so merili z vprašalnikom z uporabo indeksa kakovosti spanja Pittsburgh Trusted Source (PSQI), kjer ocena 5 ali več kaže na slab spanec in ocena pod 5 na dober spanec. Udeleženci so nosili merilnike za merjenje trajanja spanja pred in po 8-tedenski nizkokalorični dieti ter v 26. in 52. tednu študije tudi meritve vzdrževanja telesne teže.

Nizkokalorična dieta podaljša trajanje spanja

Raziskovalci so ugotovili, da se je kakovost spanja po začetni 8-tedenski dieti z omejenimi kalorijami povečala za 0,8 globalnih točk PSQI, dolžina spanja pa se je povečala za 17 minut na noč.

MNT se je pogovarjal z dr. Jane Odgen, profesorico zdravstvene psihologije, ki ni bila vključena v študijo. Poudarila je, da »teža in spanec sta povezana. Ne vemo le, v katero smer: tj. slab spanec povzroča povečanje telesne mase ali teža povzroča slab spanec.”

Ko so ji predstavili študijo, je Odgenova komentirala: “Prvi del študije kaže, da je izguba teže povezana z izboljšanim spanjem.” Vendar je dodala opozorilo: »Toda za ta del ni bilo kontrolne skupine in nobene randomizacije. Torej morda ni bila izguba teže in bi lahko bilo kaj drugega, na primer čas, študij ali uživanje več sadja in zelenjave, ne glede na izgubo teže.«

Dolgoročna študija je pokazala, da so odrasli z debelostjo, ki so spali manj kot 6 ur na noč ali niso spali kakovostno, so zvišali svoj ITM za 1,1 kg/m2. Za primerjavo, debeli odrasli, ki so vsako noč dosegli več kot 6 ur kakovostnega spanca, so svoj ITM zmanjšali za 0,16 kg/m2.

»Drugi del prikazuje manj spanca in slabšo kakovost spanja ob izhodiščnem napovedanem povečanju telesne mase,« je komentirala dr. Odgen. “To ni bil naključni del. Torej lahko povezava, vendar ne vzročna, kot je slab spanec, na primer povzroči več prehranjevanja ponoči, kar vodi do povečanja telesne mase,« je dodala.

Ali lahko vadba pripomore k kakovosti spanca?

Raziskovalci so ugotovili, da so bolj aktivni udeleženci v primerjavi z manj aktivnimi udeleženci, zaradi režima prehrane, ohranili izboljšanje kakovosti spanja.

»Izguba teže, ki jo vzdržujemo z vadbo, se zdi obetavna pri izboljšanju spanca,« je dejala dr. Torekov. “Odraslim, ki ne spijo dovolj ali slabo spijo slabe, lahko koristita vzorec spanja in vzdrževanje izgube teže.

Dodala je, da “preden začnete vzdrževati rezultate hujšanja, je morda koristno ugotoviti vzorce spanja.”

Ko so jo vprašali o ugotovitvah raziskave, je dr. Ogden dejala, da je »[..] sporočilo je, da sta spanec in teža povezana, vendar še vedno ne vemo, ali je to vzročno. Toda kaže se, da vadba spodbuja krepitev in ohranjanje dobrega spanca.”

Najboljši nasvet bi torej bil: več vadbe, izboljšanje spanca in potem morda tudi hujšanje,” je pojasnila dr. Odgen.

vir: https://www.medicalnewstoday.com
Foto: Pixabay

O avtorju

A.V.

"Problemov ne bomo rešili z istim načinom razmišljanja, kot smo jih ustvarili", je rekel Albert Einstein. Bodimo odprti za nova znanja in se učimo vsak dan.
Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,891
30.05.2022. ob 20:56
286,731
02.07.2022. ob 10:18
110,537
02.07.2022. ob 12:13
Preberi več

New Report

Close