Je kofein krivec za moje glavobole?

Uredništvo, 24. junij 2021.

Če ste ljubitelji dišeče in poživljajoče tekočine boste presenečeni, da ima lahko tudi negativne učinke. Posebej, če…

Številni ljudje si začetka dneva ne morejo predstavljati brez jutranje kave. Je kava zdrav užitek ali škodljiva razvada? Če ste ljubitelji te dišeče in poživljajoče tekočine, boste presenečeni, da ima lahko tudi negativne učinke, še posebej, če z njo pretiravamo in jo pijemo na prazen želodec. Zato si kavo privoščite najmanj uro po prebujanju in vedno po zajtrku.

Vsakogar od časa do časa muči glavobol. Za večino ljudi pa je kofein vsakdanji obred in potreba. Ste morda pomislili, ali obstaja kakšna povezava? Je možno, da kofein povzroča in hkrati tudi zdravi glavobol.

Kako lahko kofein pomaga pri glavobolu?   

Ko se pojavi glavobol, si želimo hitrega olajšanja in da glavobol hitro mine. Ni pomembno kakšne vrste je glavobol (npr. migrena), saj vam lahko v vsakem primeru kofein pomaga. To je razlog, zakaj je kofein sestavina v mnogih protibolečinskih sredstvih. Dodatek kofeina lahko protibolečinska sredstva naredi kar 40% bolj učinkovita. Včasih lahko »zatrete bolečino že v kali«, če le imate poleg kofein.

Kofein pomaga zmanjšati vnetja in to prinaša olajšanje. Ob uporabi aspirina, ibuprofena ali paracetamola, ki delujejo hitro in uspešno, lahko v kombinaciji s kofeinom podaljšate čas brez bolečine.

Zelo redko stanje, ki ga imenujemo hipnični (spalni) glavobol, se zelo dobro odziva na kofein. Prizadene predvsem starejše ljudi, ki se zbujajo sredi noči s hudimi bolečinami. Zdravniki ljudem s temi težavami priporočajo, da pred spanjem popijejo skodelico kave ali pa takoj, ko jih zbudi glavobol.

Kako lahko kofein povzroča bolečino

Zanimivo je, da je kofein po eni strani učinkovit pri lajšanju bolečin, po drugi pa lahko povzroči glavobol.

Kofein oži krvne žile, ki obdajajo možgane. Ob prenehanju uživanja kofeina, se le- te spet razširijo, kar lahko povzroči bolečine.

Telo se zelo enostavno in hitro navadi na učinke kofeina, zato imajo ljudje v primeru pomanjkanja le-tega »kofeinsko krizo« in posledica tega je glavobol. To se lahko pripeti, če kavo redno pijete in celo ob samo eni skodelici kave na dan.

Kofein pa je lahko tudi dejavnik, ki povzroča glavobol in sicer v primeru pretirane uporabe protibolečinskih sredstev, kar povzroči t.im. povratni glavobol, ki je lahko celo hujši, kot primarni. Ta vrsta glavobola je redka in se ji je mogoče izogniti tako, da sledite navodilom na etiketi zdravil.

Kako si pomagati

Skušajte biti pozorni na učinke kofeina ter koliko ga dejansko zaužijete. Če imate migrene ali pogoste glavobole, poskusite zmanjšati vnos kofeina ali pa se mu v celoti odpovedati. Najbolje je to storiti postopoma. Na primer, če običajno popijete zjutraj 2 skodelici kave, opustite za začetek le eno, saj lahko v primeru nenadne opustitve »kofeinska kriza« traja tudi do enega tedna.

Spremljajte svoje glavobole in opazujte, kaj vam pomaga pri lajšanju bolečin. Dobro se naspite in pijte veliko vode. Hranljiva dieta in vsakodnevna vadba lahko tudi pomagata. Poskusite obvladovati stres. Morda vam bo uspelo premagati glavobol s sprostitvenimi tehnikami, meditacijo ali masažo namesto uporabe zdravil ali dodatnim vnosom kofeina.

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
2,212
16.05.2021. ob 09:34
2,857
17.03.2021. ob 09:46
51,082
01.08.2021. ob 15:32
31,997
01.08.2021. ob 00:11
22,053
16.06.2021. ob 13:41
Preberi več

New Report

Close