Javna tribuna: Vse o ayurvedi

Uredništvo, 27. februar 2013.
ayurveda

Vprašali boste lahko vse o principih zdravega načina življenja, o za vas primernih programih, terapijah in prehrani.

Ayurveda pomeni znanost o življenju (Ayur pomeni življenje in Veda znanost). Gre za starodavno medicinsko vedo, ki se je razvila v Indiji pred več tisoč leti, in jasno opredeljuje načine za ohranjanje zdravja in zdravljenje bolezni s terapijami, masažami, zeliščnimi zdravili, pravilno prehrano in telesno vadbo.

Ayurvedska medicina vključuje obsežen zdravstveni sistem, ki se ne ukvarja samo z zdravljenjem posameznih bolezni, temveč proučuje človekov odnos do telesa in duha, ki izhaja iz njegovega življenjskega nazora. Odnos do telesa in duha vključuje:ayurveda

  • razstrupljanje (pančakarma),
  • pravilno hranjenje,
  • joga vaje,
  • zeliščne terapije in masažo,
  • meditacijo in molitev.

Vse telesne in umsko – duhovne funkcije v našem telesu vodijo tri osnovne sile, ki jim pravimo doše: Vata – energija gibanja (tvorita jo prostor in zrak), Pita – načelo prebave ali metabolizma, preobrazba snovi v energijo (tvorita jo ogenj in voda) in Kapha – energija strukture naoljenosti (tvorita jo voda in zemlja). Kadar so doše v razmerju, je človek zdrav.

Ayurveda torej človeka obravnava celostno, ga uči, kako živeti v harmoniji z naravo in mu pomaga živeti zdravo. Pokriva vse vidike zdravja, saj spodbuja telesno, umsko, čustveno in duhovno dobro počutje.

Vse o ayurvedi se bomo pogovarjali v tokratni javni tribuni, ki bo potekala v sredo, 27.2. ob 12h na forumu Starševski čvek
Z nami bo svetovalec ayurvede, Ajith Chakrapani Somarajan iz Indije ter Peter Reberšek, wellness mentor v Thermani Laško.

Vprašali boste lahko vse o principih zdravega načina življenja, o za vas primernih programih, terapijah in prehrani.

Vabljeni!

 Oglasno sporočilo

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,431
04.08.2021. ob 10:14
284,552
31.07.2021. ob 17:39
110,204
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več

New Report

Close