Javna tribuna: Sta način prehranjevanja in vnetja v telesu povezana?

Powered by:
pogovor zdravnica pacientka o prehrana

Vnetje lahko nastane tudi, ko se spremeni mikroflora in se določene kulture glivic in bakterij prekomerno razrastejo. Vzroki za to so različni, med njimi tudi način prehrane.

Poznavanje telesa in ustrezne prehrane je pomembno za varovanje zdravja. Pomembno je, da se z morebitno okužbo začnemo spopadati čim hitreje, predvsem pa celostno. Poleg vseh ukrepov lahko veliko storimo tudi s prehrano.

Najpogostejša ženska težava, ki polni ginekološke ambulante, so vnetja nožnice. V Evropi je glivična okužba najpogostejši povzročitelj vnetja nožnice in s tem se vsaj enkrat v življenju spopade kar tri četrtine žensk.

V javni tribuni, dne, 12. 5. 2022, ob 11. uri, bomo na forumu Starševski čvek spregovorili o povezavi prehrane in vnetij ter kako jih preprečiti z Darjo Ambrožič, dr. med. in AFP prehranska svetovalko. Vabljeni!

Darja Ambrožič, dr. med., AFP prehranska svetovalka je po izobrazbi doktorica medicine, ki je po opravljenem sekundariju v UKC Ljubljana in Psihiatrični kliniki Ljubljana vrsto let delala v farmaciji.

Vsa leta je bila kuharija, obogatena z gurmansko žilico, njen hobi, s katerim je razveseljevala moža, svoje tri otroke ter prijatelje, ki so vedno radi prisedli za njuno mizo. Verjela je, da kuha zdravo hrano, da se veliko giba, saj je bila rekreacija del njihovega življenja. Kljub temu je vzdrževanje teže postajalo vse težje, pojavile so se težave z vnetjem tetiv in kožo. Ob prebiranju strokovne literature se je odločila za spremembe. Gurmanska naravnanost je ostajala, spreminjalo se je samo izhodišče.

V kuharijo je vključila znanje medicine, razmišljanje o procesih, ki se dogajajo v našem organizmu, povezala je znanje medicine, fiziologije, patofiziologije in kuhanje. Spremembe počutja in zdravja so bile več kot očitne, zato je področje prehrane postalo njena strast in poslanstvo.

Svoje dotedanje delo v medicini in farmaciji je nadgradila z licenco prehranskega svetovalca in se povsem posvetila zdravi prehrani. 

Pri svojem delu pomaga vsakemu posamezniku najti njemu prilagojen, zanj ustrezen način prehranjevanja, glede na njegov življenjski slog, ritem in njegove potrebe. Sodeluje tako z vrhunskimi kot rekreativnimi športniki, s številnimi bolniki s kroničnimi boleznimi, kot tudi z družinami, ki želijo izboljšati svoje prehranjevalne navade in poskrbeti za zdrav razvoj svojih otrok.

Potencial, ki ga zdrava prehrana ima, je namreč tako velik, da je skoraj nerazumljivo, da lahko kot družba živimo v resnici tako zelo nezdravo in potem vlagamo tako veliko v popravljanje stvari, ki bi jih lahko preprečili. Več o tem z Darjo Ambrožič na javni tribuni.

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,865
27.05.2022. ob 02:26
286,468
06.10.2021. ob 09:47
110,512
26.05.2022. ob 23:27
Preberi več

New Report

Close