Javna tribuna: O idiopatski pljučni fibrozi (IPF) s prim. Katarino Osolnik

Uredništvo, 15. september 2017.
Katarina Osolnik

V javni tribuni lahko tudi postavite konkretno vprašanje o IPF in vsem, kar vas zanima. Z nami bo prim. Katarina Osolnik, dr. med.

Idiopatska pljučna fibroza (IPF) je redka in zato tudi težko prepoznana bolezen. Preživetje bolnikov z IPF je krajše kot preživetje bolnikov z rakom debelega črevesa in danke, levkemije ali raka dojk.

Zakaj je tako pomembno prepoznati idiopatsko pljučno fibrozo?

Brez zdravljenja samo 50% bolnikov živi dlje kot 2-3 leta po postavitvi diagnoze. Bolezen nenehno napreduje in pljuča počasi izgubljajo sposobnost izmenjave kisika in ogljikovega dioksida. Nepopravljivo se zabrazgotinijo, zaradi česar bolnik težko diha. Več o idiopatski pljučni fibrozi.

Delite znanje, opozorite znance

Zgodnja diagnoza bolezni je ključna, da začnemo bolezen čim prej zdraviti. Na voljo je zdravljenje, ki napredovanje bolezni upočasni (upočasni brazgotinjenje pljuč in upad pljučne funkcije). Ob drugih podpornih terapijah bistveno pomaga pri ohranjanju kakovosti življenja bolnika.

Simptomi:

  • kašelj,
  • oteženo dihanje, ki se lahko poslabša že pri običajnih aktivnostih,
  • utrujenost,
  • slabost,
  • izguba apetita in teže …

Največja težava je odkrivanje bolnikov z IPF, zato vas prosimo, delite znanje naprej.

Obiščite stran z več informacijami o IPFObiščite stran z več informacijami o IPF

Javna tribuna o IPF

Javna tribuna poteka v pomoč prizadevanjem za prepoznavanje bolezni in ob svetovnem tednu ozaveščanja o IPF, ki bo letos od 16. – 23. 9. 2017.

Vabimo vas, da se nam pridružite, 19. 09. 2017 ob 10.00 uri, ko bo na forumu Starševski čvek na vprašanja odgovarjala prim. Katarina Osolnik, dr. med., spec. interne medicine, vodja oddelka 100 na Univerzitetni kliniki za pljučne bolezni in alergijo Golnik.

Tema pogovora javne tribune o IPF:

  • splošno o idiopatski pljučni fibrozi,
  • simptomi bolezni,
  • prepoznavanje bolezni,
  • kam po pomoč,
  • o zdravljenju …

V javni tribuni lahko tudi postavite konkretno vprašanje o bolezni in kar vas zanima. Vabljeni, da delite vaše osebne izkušnje. Pogovor bo odprt dan pred javno tribuno.

Pridružite se nam!

V okviru Festivala za tretje življenjsko obdobje, ki bo v Ljubljani med 26. – 28. 9. 2017, bo potekalo več aktivnosti na to temo tudi v okviru Društva pljučnih in alergijskih bolnikov Slovenije in bo na njihovem razstavnem prostoru možen tudi posvet s specialistom pulmologom.

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,398
13.06.2021. ob 13:25
284,298
21.06.2021. ob 13:57
110,159
19.06.2021. ob 16:52
Preberi več