Javna tribuna: Kako s pametnim varčevanjem do finančne varnosti – pogovor s strokovnjakom

U. L., 20. oktober 2021.
Javna Tribuna
Avtor: Profimedia

Varčujete? Morda še ne, pa veste, da bi morali? Varčevanje je temelj za doseganje finančnih ciljev in prej, kot začnemo, hitreje bomo prišli do željenega zneska. A pozor, če vam denar zgolj ostaja na bančnem računu, še ne pomeni, da varčujete. Kako prihranke primerno oplemenititi?

Odgovor na to in na še mnoga druga vprašanja bo v sklopu Javne tribune z vami delil dr. David Vegelj, osebni finančni svetovalec iz Vzajemci Skupine. Pridružite se nam na forumu Starševski čvek, v petek, 22. oktobra ob 14. uri. 

Morda je čas za začetek varčevanja prav v oktobru, saj je bil zadnji dan v mesecu leta 1924 razglašen za svetovni dan varčevanja, družbe za upravljanje premoženja pa tradicionalno do konca meseca ponujajo pristopne akcije.  

Avtor: Profimedia

V sodobnem svetu je varčevanje zgolj drugačna oblika potrošnje. Kljub temu pa se je treba zavedati, da vam privarčevana sredstva ne bodo mogla ustvarjati bogastva, če jih ne boste investirali. Varčevanje na banki je zgodovina, saj naš denar tam zaradi nizkih obrestnih mer in povišane inflacije izgublja svojo vrednost. Ob tem pa nas banke za višje privarčevane znesek še dodatno kaznujejo s tako imenovanimi ležarinami.  

Ste vedeli, da varčevalci na bankah letno izgubimo več kot 200 milijonov evrov kupne moči? Preračunajte si svojo izgubo! 

Kako torej izbrati primerno naložbo in kdaj začeti vlagati? 

Kdaj je torej pravi čas za začetek mesečnega varčevanja? Če ste stari 25 let, je odgovor danes, če ste starejši, je odgovor enak, vendar bo vaš cilj z vsakim letom odlašanja veliko težje dosegljiv. Upoštevati namreč moramo obrestno obrestni račun, ki dolgoročno močno pomaga na poti do bogastva.

Če vas skrbi, da nimate časa in znanja za iskanje primernega naložbenega produkta, vam lahko pomaga ekipa svetovalcev pri Vzajemni Skupini. Osebni finančni svetovalec upošteva vaše želje in pripravi ustrezen finančni načrt, prilagojen vašemu profilu tveganja in ciljem. Vsa vprašanja s področja naložb, bančništva ali zavarovalništva lahko pošljete tudi na elektronski naslov [email protected]

V Javni tribuni o varčevanju bomo odgovorili na naslednja vprašanja: 

  • Zakaj danes ni smiselno varčevati na banki? 
  • Kako določiti cilj varčevanja? 
  • Kako oblikovati varčevalni načrt? 
  • Kdaj prilagoditi svoj naložbeni portfelj? 
  • Ali je smiselno z varčevanjem pričeti pri 55. letih? 
  • Kako obrniti obrestno obrestni račun v svoj prid? 
  • Na katere stroške moramo biti pozorni pri naložbah? 
  • Kako se izogniti (pre)visokemu tveganju? 

O avtorju

U. L.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,597
26.09.2021. ob 09:23
285,252
09.12.2021. ob 14:03
110,344
09.12.2021. ob 14:15
Preberi več

New Report

Close