Javna tribuna: Kako povrniti romantiko v partnerski odnos?

Uredništvo, 31. maj 2016.

Kaj stoji na poti pravemu doživljanju ljubezni in romantičnih trenutkov v partnerstvu ter kako jih večkrat doživeti…

»Človek je kot vrv. V svoji osnovi zelo preprost in uporaben, večkrat, ko se ujame v svoje zanke (brezumja), bolj kompleksen in neuporaben postaja!«,

Pesnik Aristofan v Platonovem Simpoziju poudarja, da smo bili na začetku eno in je ljubezen preprosto ime za željo in težnjo po celoti, enosti. Njegov pogled se ujema z veliko mlajšim psihoanalitskim pogledom, ki pravi, da je ljubezen ponovno odkritje prvobitnega stanja enosti in veličastne popolnosti, ki sega v zgodnje otroštvo. Vsaka ljubezen naj bi bila poskus ponoviti idealno srečo intrauterinega oceanskega občutka, vendar v odraslosti veličine primarne ljubezni in drugih otroških oblik ljubezni praktično v odrasli dobi ni mogoče več doživeti, ostajajo pa naše nezavedne zahteve, ki se zrcalijo predvsem v partnerskem odnosu.

Daniel Goleman, avtor Emocionalne inteligence, meni, da ima komaj 20 % naših čustvenih vzgibov povod v aktualni situaciji, medtem, ko gre pri drugih 80 % za prenos iz neke druge, bolj ali manj pretekle, zlasti pa otroške situacije, ki pa jo naše nezavedno doživlja kot sedanjo in jo s sedanjo situacijo dejansko zlepi. Velikokrat v partnerski odnos prinašamo sence svoje preteklosti, ki nam otežujejo zrelo ljubezen in partnerski odnos, saj se celo največje in najbolj uspele ljubezni zdijo drugorazredne v nezavedni primerjavi s podobo ljubečega roditelja.

Kako najti radost in srečo v partnerskem odnosu je vprašanje za milijon dolarjev. Vsak od nas je iz otroštva prinesel svojo ljubezensko izkušnjo, vseživljenjsko usklajevanje te izkušnje z drugimi pa nam povzroča kar precej težav. Diskusija na to temo bo potekala na javni tribuni 6. 6. 2016 ob 11. uri, ko bo z vami Miha Štrukelj, ECCP psihoanalitični psihoterapevt. Udeleženci so dobrodošli, da delijo svoje izkušnje in poglede.

Miha Štrukelj

Miha Štrukelj

Tema pogovora bo:
Kaj vam predstavlja ljubezen?
Zaljubljenost in ljubezen – dva različna pojma
Ali se lahko samo ljudje, ki se izognejo ljubezni, izognejo žalosti?
Bolj, kot se predajamo ljubezni, bolj smo ranljivi?
Spolna privlačnost v odnosu
Ljubezen ali nezavedne zahteve po celjenju otroških ran?

Vabljeni na Starševski čvek.

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,398
22.06.2021. ob 13:43
284,305
20.06.2021. ob 17:48
110,160
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več