Japonski znanstveniki so razvili zdravilo za ponovno rast zob!

M. Ć., 16. junij 2024
AktualnoNovice
Makro fotografija prikazuje zobozdravniški pregled ustne votline. Zobozdravniško ogledalo odraža stanje zob in dlesni, kar poudarja pomembnost rednih zobozdravniških pregledov za ohranjanje ustnega zdravja. Slika je idealna za članke o zobozdravstveni negi, preventivnih pregledih in skrbi za zobe.
Foto: Profimeidia

Japonski znanstveniki so na pragu prelomnega dosežka v zobozdravstvu – razvili so zdravilo, ki bi lahko omogočilo ponovno rast zob.

Zdravilo je namenjeno predvsem ljudem, ki se soočajo s prirojeno odsotnostjo stalnih zob (anodontija), kar prizadene približno 1 odstotek svetovne populacije. Če bo uspešno, bo to prvo tovrstno zdravilo na svetu. V predhodnih študijah na živalih je zdravilo že pokazalo obetavne rezultate, saj je spodbudilo rast “tretje generacije” zob, ki so sledili mlečnim in stalnim zobem.

Razvoj in raziskave

Vodilni raziskovalec Katsu Takahashi, vodja oddelka za zobozdravstvo in oralno kirurgijo na Medicinskem raziskovalnem inštitutu Kitano Hospital v Osaki, je izrazil svoje navdušenje nad dosežkom, ki ga je opisal kot uresničitev dolgoletnih sanj.

Klinična preskušanja tega inovativnega zdravila naj bi se začela že julija 2024, z namenom, da bi ga zobozdravniki lahko uporabljali do leta 2030.

“Ideja o rasti novih zob je sanje vsakega zobozdravnika. S tem se ukvarjam že od časa svojega podiplomskega študija in vedno sem bil prepričan, da mi bo uspelo,” je v izjavi za javnost dejal Takahashi.

Anodontija, prirojena bolezen, ki prizadene približno 1 odstotek prebivalstva, povzroči, da posameznikom zraste manj kot polno število zob. Približno desetina teh bolnikov ima oligodontijo, kar pomeni, da jim manjka šest ali več zob, pogosto zaradi genetskih dejavnikov. Obe stanji sta znani tudi kot ageneza zob. Posamezniki, ki odraščajo z agenezo zob, se že od zgodnjega otroštva soočajo s težavami pri osnovnih funkcijah, kot so žvečenje, požiranje in govorjenje, kar lahko negativno vpliva na njihov razvoj.

Raziskave in preboji

Po končanem študiju stomatologije leta 1991 je Takahaši nadaljeval podiplomski študij molekularne biologije na Univerzi v Kjotu, nato pa je študiral v ZDA. V tem času so raziskave po svetu začele odkrivati gene, ki so po odstranitvi povzročili, da je genetsko spremenjenim mišim zraslo manj zob. “Število zob se je spreminjalo z mutacijo samo enega gena,” je dejal Takahaši o svojih takratnih razmišljanjih. “Če bi to postalo osrednja točka naših raziskav, bi bilo mogoče spremeniti število zob.” Po vrnitvi na Japonsko se je Takahashi na Univerzi v Kjotu poglobil v raziskovanje in okoli leta 2005 dosegel preboj.

S skupino raziskovalcev je ugotovil, da miši, ki jim manjka določen gen, razvijejo večje število zob. Odkrili so, da beljakovina USAG-1, ki jo ta gen proizvaja, zavira rast zob. Z blokiranjem delovanja te beljakovine bi lahko spodbudili rast dodatnih zob.

Klinična preskušanja

Takahašijeva ekipa se je osredotočila na USAG-1 in razvila zdravilo z nevtralizirajočim protitelesom, ki lahko blokira delovanje te beljakovine. V poskusih leta 2018 so mišim s prirojeno majhnim številom zob dajali zdravilo, kar je povzročilo rast novih zob. Rezultati raziskave, objavljeni leta 2021 v ameriški znanstveni reviji, so pritegnili veliko pozornost kot prvi koraki k razvoju prvega zdravila za regeneracijo zob na svetu.

Trenutno potekajo prizadevanja za prilagoditev zdravila za uporabo pri ljudeh. Ko bo potrjeno, da zdravilo nima škodljivih učinkov na človeško telo, bo namenjeno zdravljenju otrok, starih od 2 do 6 let, ki kažejo znake anodontije. “Upamo, da bomo utrli pot klinični uporabi zdravila,” je dejal Takahashi.

Potencialna prelomnica v zobozdravstvu

Uspeh zdravila za regeneracijo zob bi lahko pomenil prelomnico na celotnem področju zobozdravstva. Medtem ko nekatere živali, kot so morski psi in plazilci, lahko nenehno obnavljajo zobe, se je pri ljudeh dolgo domnevalo, da nam zrasteta le dva seta zob.

Približno 1 % populacije ima hiperdoncijo, prirojeno stanje, ki povzroči rast večjega števila zob od običajnega. Raziskave Takahashijeve ekipe kažejo, da je pri tretjini teh primerov prisotna rast tretjega zobovja. Takahaši meni, da je človek v večini primerov sčasoma izgubil sposobnost rasti tretjega zobovja.

Ko so raziskovalci uporabili zdravilo pri belih dihurjih, so opazili rast dodatnega sedmega sprednjega zoba. Ker so novi zobje zrasli med obstoječimi sprednjimi zobmi in so bili enake oblike, se domneva, da je zdravilo pri živalih spodbudilo nastanek tretjega zobnega reda.

Prihodnost zobozdravstva

V primerih, ko zdravljenje zob ni več mogoče zaradi hudih kariesov ali parodontalne bolezni, ljudje izgubijo zobe in se morajo zanašati na zobne pripomočke, kot so zobne proteze. Zmožnost rasti zob tretje generacije bi to lahko spremenila.

“Upamo, da bomo dočakali čas, ko bo zdravilo za rast zob tretja možnost poleg zobnih protez in implantatov,” je dejal Takahashi.

Viri:

Avtor
Piše

M. Ć.

Napredne oblike zdravljenja, preventiva, celostni pristop k zdravju in osebna odgovornost vsakega posameznika v skrbi za svoje zdravje so teme, ki me že od nekdaj zanimajo. Moje izkušnje segajo od dela v spletnih do tiskanih medijev, od razvoja veščin v odnosih z javnostmi do iskanja poslanstva v ustvarjanju vsebin s področja zdravja. Če imate kakršen koli komentar na članek ali vprašanja, mi pišite na [email protected].
Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
3,669
28.06.2024 ob 07:32
3,913
13.07.2024 ob 07:27
33,809
20.06.2024 ob 23:19
1,236
14.07.2024 ob 19:34
572
20.06.2024 ob 18:14
Preberi več

Več novic

New Report

Close