Izvensklepno pojavljanje spondiloartritisov

Uredništvo, 03. februar 2013.

Bolnikom s spondiloartritisom ni skupna le prizadetost hrbtenice in perifernih sklepov. V skupino spondiloartritisov prištevamo več različnih bolezni.

V skupino serološko negativnih spondiloartritisov spadajo bolezni, ki prizadenejo hrbtenico, periferne sklepe in enteze. Asist.dr. Iztok Holc, dr.med, specialist interne medicine z Revmatološkega oddelka UKC Maribor: »Od tod izhaja tudi izraz spondiloartritis: spondylo=hrbtenica, artros=sklep. Bolnikom s spondiloartritisom ni skupna le prizadetost hrbtenice in perifernih sklepov, ampak so pogosto tudi nosilci genskega označevalca HLA B 27. V skupino spondiloartritisov prištevamo več različnih bolezni. Glavni predstavnik je ankilozirajoči spondilitis (Morbus Bechterew ali Bechterjewa bolezen).

V skupino pa še prištevamo psoriatični artritis, reaktivni artritis, enteropatični artritis, juvenilni spondiloartritis  ter neopredeljeno spondiloartropatijo. Kot vidite, gre za pestro skupino bolezni z nekaterimi skupnimi značilnostmi. Ne le, da prizadenejo hrbtenico in kosti, skupno jim je tudi to, da lahko prizadenejo tudi številne druge organe oziroma organske sisteme.« Poglejmo nekaj skupnih značilnosti, ki pripadajo skupini bolezni, ki jih imenujemo spondiloartritisi.

Daktilitis

»Daktilitis oziroma klobasasti prst imenujemo oteklino prsta v celoti.  Daktilitis je zelo značilen za spondiloartritise, čeprav ne povsem specifičen. Redko se pojavlja pri ankilozirajočem spondilitisu, zato pa ga pogosteje opazujemo pri reaktivnem artritisu, psoriatičnem (luskavičnem) artritisu in nediferencirani spondiloartropatiji. Za razliko od sinovitisa (vnetja, ki se pojavlja na sklepni ovojnici), daktilitis ni omejen le na sklepe ampak prizadene prst v celoti.
Gre za kombinacijo vnetij na sklepni ovojnici, na narastišču kite na kost, na kitni ovojnici in otekline mehkih tkiv. Pogostejši je na prstih nog.«

Enteza

Enteza je narastišče kit, vezi ali sklepne ovojnice na kost. »Kadar je to področje vneto govorimo o entezitisu. Entezitis je tipična patološka sprememba pri spondiloartritisih. Vnetje se najpogosteje pojavlja v pripenjališču Ahilove kite na peto in na podplatu. Bolečina se pojavi zjutraj, ko bolnik stopi na nogo in čez nekaj ur izzveni. Ponoči entezitis na peti ne boli, lahko pa bolnika močno ovira in je pogosto odporen na zdravljenje s klasičnimi nesteroidnimi antirevmatiki.
Entezitisi se lahko pojavijo tudi na sprednjem robu medenice, na robu golenice in na sprednji strani prsnega koša. Najbolje ga vidimo s pomočjo magnetne resonance ali ultrazvoka. S pomočjo klasične rentgenske preiskave ga zasledimo šele, ko se pojavi proces zakostenevanja (nastajanja nove kosti). Oteklino Ahilove tetive lažje opazujemo stoje iz zadnje strani,«navaja dr. Holc.

Izvensklepne manifestacije spondiloartritisov

Neredko se bolezen začne s splošnimi bolezenskimi znaki kot so: utrujenost, hujšanje, mejno povišana temperatura, blažja anemija in povišani pokazatelji vnetja. Asist.dr. Iztok Holc, dr.med: »Akutni sprednji uveitis (iritis, iridociklitis) je najpogostejša izvensklepna manifestacija spondiloartritisov, ki se pojavlja v približno 20-30% bolnikov. Gre za vnetje, ki zajema šarenico, ciliarnik in žilnico očesa. Pri 20-40% se pojavi več kot enkrat.

Pogostnost je večja pri bolnikih, ki imajo prisoten HLA B 27. Akutni uveitis je potrebno takoj zdraviti, saj lahko privede do nepopravljivih okvar in do slepote. Pojavi se praviloma na enem očesu z bolečino, rdečino in povečanim solzenjem. Bolnike z uveitisom moti svetloba. Takšne bolnike mora nujno takoj pregledati oftalmolog saj potrebujejo takojšnje zdravljenje. Akutni napad izzveni po približno 2-3 mesecih. Pri reaktivnem artritisu je najpogostejša oblika prizadetosti oči konjunktivitis oz. vnetje očesne veznice.«

Bolezni srca

Bolezni srca so redke, vendar so resne, navaja naš sogovornik. Po njegovih besedah se najpogosteje  pojavljajo motnje v prevajanju in s tem motnje srčnega ritma. Pojavi se lahko tudi okvara aortne zaklopke.

Bolezni pljuč

Zaradi zakostenevanja hrbtenice in prsnega koša pride do zmanjšanja dihalnih gibov. »Posledica tega je tudi okvara pljuč. Pojavi se brazgotinjenje zgornjih pljučnih režnjev, kjer se pogosto naselijo bakterije in glive (Aspergillus). Kljub vsemu pa dihanje samo ni izrazito slabše, saj prepona nadomesti dihalne gibe prsnega koša,«pove dr. Holc.

Bolezni ledvic in sečil

Pri bolnikih z ankilozirajočim spondilitisom poročajo o pojavu IgA nefropatije, nadaljuje asist.dr. Holc,dr.med.  Amiloidoza je redek zaplet pri dolgotrajni bolezni, še pravi, pri bolnikih z reaktivnim artritisom pa opisujejo vnetje uretre – uretritis kot enega pogostejših simptomov.

Bolezni prebavil

Vnetne spremembe na črevesju so pogoste in lahko povzročajo drisko, ki je praviloma krvava in ji je primešana sluz. »Bolniki hujšajo. Črevesno bolezen lahko odkrijemo pred pojavom skeletnomišičnih težav. Spremembe na črevesni sluznici pri bolnikih s spondiloartritisom lahko vidimo tudi takrat, ko bolniki težav s prebavili nimajo. Približno ena tretjina bolnikov z enteropatskim artritisom ima prizadeto tudi hrbtenico. Težave s hrbtenico se pogosto pojavijo pred pojavom vnetne črevesne bolezni,«razloži naš sogovornik.

Kožne bolezni

Tudi kožne bolezni niso redke pri bolnikih s spondiloartritisom. »Pogosto so povezane z določeno boleznijo, kot je luskavica, vidimo pa jih tudi pri reaktivnih artritisih. Tudi spremembe na nohtih so pogoste pri bolnikih s spondiloartrtisiom. Na rokah in stopalih opisujejo danes redko obliko bolezni-keratoderma blenorrhagica. Gre za motnje v poroženevanju kože.«

Bolezni sluznic

Balanitis (vnetje glavice penisa) in razjede ustne sluznice se lahko pojavljajo pri reaktivnem artrtisu.

Nevrološke bolezni

Asist.dr.Iztok Holc, dr.med: »Pojavi se lahko t.i. sindrom caudae equinae (konjskega

repa). Pri tem gre za okvaro živcev, ki izstopajo v križnem delu hrbtenice in pride do izgube občutljivosti in motorike v predelu, ki ga ti živci oskrbujejo. To se zgodi predvsem na nogah, lahko pa pride tudi do motenj pri odvajanju vode in blata.«

Zakaj?

Na vprašanje, kaj privede do vseh teh manifestacij, dr. Holc odgovarja, da to ni povsem jasno, prav tako niso povsem uspeli ugotoviti, kateri bolniki so pogosteje nagnjeni k pojavu izvensklepnih sprememb.Je pa bolezen kronična, odgovori, kar pomeni, da je ves čas prisotna. Vendar so obdobja, ko je bolezen bolj ali manj aktivna. Želja je, da so obdobja mirovanja čim daljša, oziroma, da do ponovitve akutnega zagona sploh ne bi prišlo. Izvensklepne spremembe v veliki večini primerov izzvenijo z zdravljenjem osnovne bolezni, vendar ne vse. »Včasih je potrebno poseči tudi po drugih zdravilih, ki so namenjena posameznim oblikam bolezni. Tako uporabljamo za zdravljenje izvensklepnih prizadetosti od nesteroidnih protivnetnih zdravil,  lokalnih kortikosteroidov, sistemskih kortikosteroidov, imunomodulatorjev, pri agresivnejših oblikah bolezni, pa tudi do novejših bioloških zdravil.

Načinov zdravljenja je veliko in praviloma se ravnamo po vodilnem simptomu. Z modernim načinom zdravljenja, predvsem pa s hitrim reagiranjem lahko preprečimo marsikateri težji zaplet bolezni, kot je npr. tudi izguba vida.« Za zaključek pa še nekaj besed asist.dr.Iztoka Holca, dr.med: »Navkljub bolečini, utrujenosti in okorelosti, ki so lahko trajne ali občasne, ima večina bolnikov s spondiloartritisom produktivno življenje, še posebej z uporabo novejših zdravil, ki so na razpolago. Bolniki se povezujejo tudi v različna združenja (Društvo revmatikov Slovenije,   Društvo za ankilozirajoči spondilitis, Društvo psoriatikov Slovenije,…), kjer spoznavajo svojo bolezen in  si tudi izmenjujejo svoje izkušnje.  Redna medicinska gimnastika je nujna za ohranjanje sklepnega in kardiovaskularnega zdravja. Ob tem so pa nujne redne kontrole pri izbranem zdravniku ter tudi revmatologu zaradi spremljanja aktivnosti bolezni, uspešnosti zdravljenja in nadzora možnih neželenih učinkov zdravil.«

Asist.dr. Iztok Holc, dr.med, specialist interne medicinez Revmatološkega oddelka UKC Maribor

Vir: Viva.si

Za dodatna vprašanja in mnenja, ste vabljeni k obisku foruma Bolečine v križu.

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,425
29.07.2021. ob 13:47
284,506
12.07.2021. ob 21:25
110,198
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več

New Report

Close