Izšla dobrodelna slikanica o Metki v Gvineji Bissau!

Uredništvo, 08. maj 2014.

Zgodbica o Metki v Gvineji Bissau govori o radovedni deklici, ki se dan pred začetkom šole z mamico »sprehaja« po globusu, njen prstek pa obtiči na mali afriški državi Gvineji Bissau in misel na to deželo in njenih ljudeh Metko pospremi v njen spanec.

V knjižni zbirki Eko knjiga je izšla slikanica z naslovom Metka v Gvineji Bissau. Otroška knjižica, ki jo je napisala Alenka Žumbar Klopčič, ilustrirala in oblikovala pa Katja Gaspari Leben, nosi ne le svetovljansko sporočilo, ampak tudi pomembno dobrodelno noto, njena izdaja pa je del projekta Toka Toka Žani.

Zgodbica o Metki v Gvineji Bissau govori o radovedni deklici, ki se dan pred začetkom šole z mamico »sprehaja« po globusu, njen prstek pa obtiči na mali afriški državi Gvineji Bissau in misel na to deželo in njenih ljudeh Metko pospremi v njen spanec. V Deželi sanj, kot jo imenuje, bodoča prvošolka spozna veliko otrok, od dečka Jaca in njegove opice Fani, s katerima okusi enkratne afriške sadeže, deklice Lucie, ki ji na enem od Gvinejinih otokov pokaže, kako si tam čistijo zobke, in male Sombe, s katero se popelje na njihovih “toka toka” avtobusih, nato pa zavrti v veselem zvoku afriških glasbil, pa do bratcev Domingosa in Izaquea, ki jo po otroško zagodeta mestnemu taksistu.

Metka-v-Gvineji

Priprava in izid slikanice je del projekta Toka Toka Žani, ki bo že letos tekel v več smereh, ključno pa je, da bodo sodelujoči prispevali k izboljšanju šolanja in izobraževanja otrok v Gvineji Bissau. Tako bodo ob koncu letošnjihšolskih počitnic v kraj Jugudul odpeljali rabljeno, a še uporabno in obnovljeno opremo, iz nekaterih slovenskih srednjih šol. Obnovili bodo učilnice, na streho šole v Jugudulu pa namestili manjšo sončno elektrarno.

Že v tem mesecu sta pobudnika projekta Stane Droljc in Jure Leben peljala tja večjo količino semen, da bodo učitelji in učenci ob šoli uredili testno zelenjavno polje. Glede na vremenske razmere (pol leta je deževna doba) in kakovost zemlje je lahko namreč poljedelstvo pomembna priložnost za izboljšanje stanja v državi. Finančno zahtevnejši bo projekt ureditve kuhinje in jedilnice, saj trenutno otroci jedo na tleh, hrano pa pripravljajo v dveh velikih loncih, pod katerimi kurijo. V nadaljevanju projekta bodo lahko Slovenci tudi posvajali otroke na daljavo in jim tako omogočili nadaljevanje šolanja ter sprejeli otroke iz Gvineje Bissau tudi na študij v Slovenijo.

Slikanica o Metki v Gvineji Bissau tako po vsebinski plati predstavlja slovenskemu bralstvu to malo afriško deželo, ki se ponaša z neverjetnim optimizmom kljub slabim življenjskim razmeram, po finančni plati pa bo celoten dobiček od njene prodaje namenjen v sklad projekta Toka Toka Žani.

Slikanica je izšla tako v slovenščini kot v portugalščini, ki je uradni jezik v Gvineji Bissau, za njen prevod pa so poskrbeli na oddelku za romanske jezike in književnost Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani. Njeno izdajo so omogočili v medijsko-založniški hiši Energetika.NET in studiu Design Katje Gaspari Leben, celoten projekt Toka Toka Žani pa podpirajo Ministrstvo za znanost, izobraževanje in šport, Srednja zdravstvena šola Ljubljana, Srednja šola za oblikovanje in fotografijo, Srednja šola Kočevje, Aero, Jub, Sol Navitas, Tosama in Semenarna Ljubljana.

Vir: energetika.net

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,397
13.06.2021. ob 13:25
284,298
21.06.2021. ob 09:05
110,159
21.06.2021. ob 08:50
Preberi več