Skrivna nevarnost eteričnih olj, ki bi jo morali poznati vsi

Ste že kdaj dodali kapljico eteričnega olja v vodo za boljši okus? Eterična olja so močna in koristna, vendar vsi nasveti o njihovi uporabi niso varni. Razkrivamo, kako lahko nekateri priljubljeni nasveti o uporabi eteričnih olj dejansko povzročijo več škode kot koristi.

Eterična olja so postala v zadnjih letih izjemno priljubljena. Naravna, zdravilna, pomirjujoča – tako jih opisujejo oboževalci, ki jih uporabljajo v želji po dobrem počutju. Kljub vsemu je treba paziti. Eterična olja so visoko koncentrirane spojine, ki lahko dražijo kožo, povzročajo alergije in so lahko zelo nevarna za astmatike, ljudi z epileptičnimi napadi, nosečnice in otroke. Pogovarjali smo se s Petro Počkaj Rosa, diplomirano biologinjo, certificirano holistično aromaterapevtko z dolgoletno kariero v farmaciji.

Kapljica v vodo za boljši okus

Internet preplavljajo članki, objave na družbenih omrežjih in blogi, ki promovirajo uporabo eteričnih olj za vse – od aromaterapije do domače kozmetike. Nekateri nasveti so v najboljšem primeru neuporabni, v najslabšem pa lahko povzročijo resne zdravstvene težave. Pogost nasvet, ki sodi v slednjo skupino, je dodajanje kapljice eteričnega olja limone v vodo za boljši okus. To je lahko problematično, ker vsebuje glavno molekulo d-limonen, običajno sestavino v detergentih, razmaščevalcih in topilih.

Eterična olja niso topna v vodi, kar pomeni, da se z vodo ne mešajo, ampak plavajo na površju. Zaužita eterična olja se zaradi topnosti v lipidih lahko prilepijo na zobno sklenino, jo raztapljajo ter poškodujejo, ali pa na stene požiralnika, kjer poškodujejo sluznico in gredo naprej v želodec. Po absorpciji in metabolizmu se poskušajo preko krvnega obtoka in jeter izločiti iz telesa.

Kljub množici nasvetov, ki jih najdemo na internetu, je ključnega pomena, da se pred uporabo eteričnih olj temeljito poučimo o njihovi varnosti in primernosti za naše specifične potrebe in razmere.

Ni vseeno, koliko kapljic in kako jih uporabimo

Posebno previdni moramo biti pri uporabi pri dojenčkih in majhnih otrocih, nosečnicah, ljudeh, ki okrevajo po prestani bolezni, epileptikih in starejših osebah. Eterična olja so izredno koncentrirane snovi, nekatera med njimi lahko posegajo v delovanje zdravil in potencirajo, zmanjšajo ali izničijo njihovo učinkovanje. Zato je nujno, da se pri uporabi eteričnih olj za informacije obrnemo na aromaterapevta, ki nas bo varno usmeril v dišeči svet aromaterapije.

Kaj pravijo raziskave

  • Raziskave kažejo, da lahko dolgotrajna uporaba eteričnih olj povzroči poškodbe jeter. Naše telo namreč ne vsebuje encimov za razgradnjo teh olj, zato se lahko določeni metaboliti pri dolgotrajni vsakodnevni uporabi nabirajo v jetrih in jih poškodujejo (Tisserand & Balacs, 1995; Tisserand & Young, 2014).
  • Nedavna študija iz leta 2019, objavljena v Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology, je pokazala, da lahko eterična olja povzročijo tudi kontaktne dermatitis in alergijske reakcije. Zaužitje teh olj lahko povzroči zastrupitve, ki so lahko resne, še posebej, če so olja zaužita v velikih količinah ali čez daljše obdobje (Jacob & Steinhoff, 2019).
  • Nekatere študije so pokazale, da lahko eterična olja vplivajo na delovanje zdravil. Znanstvena raziskava iz leta 2018, ki je bila objavljena v Clinical Pharmacokinetics, ugotavlja, da lahko eterična olja interagirajo z zdravili in tako vplivajo na njihovo učinkovitost in varnost (Domingues et al., 2018). To lahko še posebej ogroža ljudi, ki so na dolgotrajnem zdravljenju.
  • Eterična olja, čeprav so naravna, torej niso nujno varna za vse uporabnike ali za vse oblike uporabe.
Avtor
Piše

M. Ć.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
562
29.09.2023 ob 18:02
1,639
28.10.2022 ob 14:48
27
09.09.2021 ob 16:26
Preberi več

Več novic

New Report

Close