Intimna higiena ženske v poletnih mesecih

Uredništvo, 25. junij 2021.

Poletni meseci prinašajo suho in vroče vreme. Ne glede na to, kaj v takem vremenu počnete, imamo vsi nekaj skupnega: potenje.

Ob različnih dejavnostih, kot sta telesna vadba in težko fizično delo, pa tudi ob nervozi in stresu pride do povečanega potenja, in sicer na različnih območjih, predvsem pa na intimnih predelih telesa. To pomeni, da moramo še temeljiteje poskrbeti za higieno. Zaradi fizioloških značilnosti je ta še zlasti pomembna pri ženskah in je predpogoj ohranjanja zdravja intimnih predelov. Na kaj morajo biti ženske pozorne pri higieni v poletnih mesecih?

Od povečanega potenja do neprijetnih vonjav in okužbe

Veste, da je potenje posledica skupnega delovanja okoli štirih milijonov znojnih žlez? Nameščene so pod pazduhami, po stopalih in dlaneh pa tudi okoli prsnih bradavic, spolovila in anusa. Znojnice s skupnimi močmi izločajo znoj na površino kože ter tako hladijo telo in uravnavajo telesno temperaturo. Zdaj veste, zakaj je potenje tako pomembno. Zlasti poleti je za telo neprecenljivo! Kljub temu pa povečano potenje zahteva povečano skrb za higieno, saj lahko sicer pride do neljubih posledic. Določena vrsta znojnih žlez, ki jih imenujemo apokrine žleze, proizvaja znoj, ki zaradi svoje sestave privlači bakterije in ustvarja vsem dobro znan neprijetni vonj.

Tovrstne žleze so gosto posejane pod pazduho in na intimnih predelih, kar lahko ženskam povzroči resne težave – razvoj bakterijskih in glivičnih okužb. Tveganje se poleti poveča pri tistih ženskah, ki so v nenehnem gibanju, denimo na dolgotrajnih potovanjih, med katerimi ni mogoče vzdrževati temeljite higiene. Tveganje viša tudi dolgotrajno nošenje oprijetih oblačil, ki povečujejo potenje, poleg tega pa zaradi trenja poškodujejo kožo in tako omogočajo vstop mikroorganizmom, posledica česar je okužba. Ne pozabimo tudi na menstruacijo, med katero so ženske še posebej dovzetne za porušenje ravnovesja zaščitne fiziološke flore in za razvoj okužbe. Srbenje, draženje, zbadanje, močnejši nožnični izcedek in drugi znaki okužbe pomenijo, da moramo še temeljiteje skrbeti za čistočo intimnih predelov.

intimna higijena

Da bodo vaši intimni predeli zdravi tudi poleti, upoštevajte naslednje korake.

• Strokovnjaki priporočajo prhanje in umivanje intimnih predelov večkrat dnevno, vendar le z mlačno vodo in brez uporabe agresivnih mil, ki lahko poškodujejo zaščitno bariero kože ter omogočijo okužbi prosto pot. Najvarnejša je uporaba naravnih mil z nevtralno ali rahlo kislo pH-vrednostjo. Notranjosti nožnice ne umivajte, saj s tem odstranite tudi dobre bakterije, ki preprečujejo nastanek okužb. Po prhanju intimne predele temeljito osušite z mehko, čisto brisačo.
• Priporočljivo je, da poleti nosite spodnje perilo iz naravnega, vpojnega blaga, ki koži omogoča dihanje in s tem zmanjšuje potenje ter toploto v intimnih predelih. Ne pozabite – vlažni in topli predeli brez zadostnega pretoka zraka so idealen kraj za razvoj mikroorganizmov.
• Če začutite, da so vaše perilo in oblačila mokra zaradi močnega potenja, se čim prej preoblecite.
• Strokovnjaki pogosto svetujejo tudi odstranjevanje dlak na intimnih predelih, saj se na njih zadržuje znoj, z njim vred pa tudi bakterije in neprijeten vonj.
• Za dodatno vpijanje potu lahko uporabljate tudi dnevne vložke.
• Posebna skrb za higieno je še posebej pomembna med menstruacijo. Ne pozabite na redno menjavanje higienskih vložkov ali tamponov na vsake tri do štiri ure.
• Ko greste na stranišče, se nikoli ne obrišite od zadaj naprej, saj s tem povečate tveganje za prenos bakterij iz anusa v nožnico in za razvoj okužbe.
• Med potovanjem vam bodo prišli prav robčki za intimno nego, vendar morajo biti namenjeni intimnim predelom in ne smejo vsebovati agresivnih kemikalij, vonjev in barv.

Foto: Pexels

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
5,834
12.06.2021. ob 11:03
6,931
14.04.2021. ob 16:20
19,813
01.06.2021. ob 11:45
11,829
02.07.2021. ob 14:25
138,926
23.07.2021. ob 18:06
Preberi več

New Report

Close