Intervju: Ohranjanje zdravega načina življenja

Uredništvo, 25. april 2016.

Poplava napotkov in natrpani urniki so gotovo razlogi, da se znajdemo pred težavo kako ohranjati zdrav načina življenja.

Vnos vitaminov in mineralov v organizem je bistvenega pomena, zato jih je treba vnašati z raznoliko prehrano, saj le tako dobrodejno vplivajo na naše zdravje. Z nezadostnim vnosom in njihovim pomanjkanjem v telesu škodimo zdravju, kar pa lahko privede do različnih nepravilnosti in motenj v delovanju. Glede na posameznikovo poznavanje (laično ali strokovno), vsak ve, kako pomemben del naše prehrane sta sadje in zelenjava ter kako pomembno je v našo prehrano uvrstiti vlaknine, ki poskrbijo za naš imunski sistem, da se uspešno upira prehladom in ostalim boleznim.

Z drugim imenom vitamine in minerale imenujemo mikrohranila, ki so potrebna v relativno majhnih količinah, vendar jih moramo vnašati v svoj organizem, človeško telo pa jih potrebuje 35. Kljub njihovi pomembnosti se ocenjuje, da je potreba po mikrohranilih večja od priporočenih dnevnih vrednosti, študije pa kažejo, da je pomanjkanje vitaminov in mineralov v razvitih državah 30 odstotno. Vzrok pomanjkanja mikrohranil v telesu je najbolj pogosto zaradi nezadostnega vnosa s hrano, do njihovega primanjkljaja pa lahko privede tudi uporaba določenih zdravil, ki na presnovo vitaminov in mineralov vplivajo na več načinov. Nekatera zdravila lahko celo ogrozijo njihovo vpijanje (absorpcijo) v črevesju.

Človekov organizem iz vsakodnevne prehrane težko (skoraj nemogoče) zadovolji potrebe po vitaminih, mineralih in ostalih mikrohranilih:

  • zaradi izbire neustreznih živil, v katerih se mikrohranila sploh ne nahajajo;
  • zaradi toplotnega obdelovanja, konzerviranja, zamrzovanja / odtajanja in skladiščenja hrane;
  • zaradi splošne onesnaženosti okolja;
  • zaradi zemlje, ki je osiromašena mineralov in drugih elementov;
  • zaradi genetsko spremenjene hrane;
  • zaradi stresnega načina življenja, ki znatno poveča potrebo po mikrohranilih.

Zaradi pomanjkanja časa naša prehrana velikokrat ni raznolika in kakovostna, zato so dopolnila k prehrani dobra izbira.

Za preprečevanje in ob prvih znakih obolenja je  pomembno predvsem, da izboljšamo kakovost hrane ter ji še dodamo mikrohranila v obliki tablet in kapsul. Posebej pomembno je, da vitamine, minerale in ostala mikrohranila dodajate v pravilnem razmerju, da ne bi nekaterih dobivali preveč, oziroma premalo.

green_apple_fruit-1920x1080

Sodoben človek se nemalokrat znajde pred zagato, ko gre za vprašanje ohranjanja zdravega načina življenja. Poplava informacij, napotkov na eni strani in natrpani urniki na drugi so gotovo razlogi, da se znajdemo pred težavo, kako sploh še živeti zdravo. Na najpogostejša vprašanja v zvezi z zdravim življenjem in prehranskih dopolnilih je odgovarjala nutricionistka mag. Iva Verbnik, tudi moderatorka spletnega portala Med.Over.Net na forumu Prehrana in varnost živil.

Mag. Iva Verbnik je leta 1993 diplomirala iz dietetike na Biotehniški fakulteti v Ljubljani pri profesorju dr. Dražigostu Pokornu. V diplomski nalogi je izvedla raziskavo o prehranskih navadah otrok ter njihovemu odzivanju na nove jedi. Svojo poklicno pot je nadaljevala v gospodarstvu na področju organizirane prehrane, kjer se je kot vodja strokovne službe bližje srečala s področjem kakovosti in standardizacije. Leta 2003 je magistrirala s področja integralnega upravljanja sistemov kakovosti. Svoje izkušnje iz poučevanja in dodatno izobrazbo, ki jo je pridobila na področju pedagoško-andragoških znanj, že več kot 15 let uporablja na področju izobraževanja odraslih. Od leta 2007 je področje njenega delovanja izobraževanje in svetovanje s področja prehrane, kakovosti izvajanja storitev ter uvajanja standardov v poslovne procese (ISO in HACCP) in njihovega optimiranja.

Kaj bi svetovali zdravi osebi, kadar gre za zdrav življenjski slog? Na kaj je treba biti še posebej pozoren?

“Zdrav življenjski slog zajema vsa pomembna področja človekovega bivanja prehrano, gibanje in socialni del (druženje, skrb za dobre odnose, sprostitev). Da bi dosegli in/ali ohranjali zdravje, je pomembno, da se pravilno prehranjujemo, zadosti in ustrezno gibamo ter skrbimo za dobre medsebojne odnose, uresničevanje svojih želja in potreb, zmanjševanje stresa in odpravljanje njegovih posledic. Vsa ta področja so namreč pomembna za ohranjanje in krepitev tako fizičnega kot mentalnega zdravja.”

V medijih je vse več informacij o prehranskih dopolnilih. Tudi tukaj se zdi sodoben potrošnik nekoliko zmeden. Menite, da podučeno in ustrezno uživanje prehranskih dopolnil lahko pripomore k ohranjanju kakovostnega življenjskega sloga?

“Uživanje prehranskih dopolnil je lahko koristno in pripomore pri krepitvi zdravja posebej v trenutkih, ko je le- to že načeto ali pa v obdobjih velikih obremenitev. Prehranski dodatki so lahko koristna pomoč pri vzpostavljanju ponovnega ravnovesja, vendar pa se je treba izogibati temu, da bi postali nadomestilo za uravnoteženo in zdravo prehrano.”

Ali so dodatki k prehrani lahko nadomestki običajnih živil? Zakaj ne/ da?

“Prehranski dodatki naj ne bi bili nadomeščali živil, saj že samo ime pove, da gre za dodatek k nečemu, torej k naši prehrani. Dodatki so načeloma tudi točno namenski in z zelo specifično sestavo, omejenimi hranili ali mikrohranili, torej vsebujejo več določenih snovi ali elementov kot običajno živilo in je njihov namen, da dopolnijo z določenim elementom morebiti preskromno prehrano.”

dopolnila

Kako bi laikom razložili, kaj so dodatki k prehrani?

“Dodatki so posebni pripravki ali živila, v katerih prevladuje določena snov (mikroelement, vitamin …), s pomočjo katere ob zaužitju lahko nadomestimo njeno morebitno pomanjkanje v organizmu, lahko imajo tudi določeno delovanje na organizem. Dodatki so lahko sintetični pripravki ali pa iz popolnoma naravnega živila, rastline …”

Komu priporočate dodatke k prehrani in zakaj?

“Dodatke k prehrani bi priporočala ljudem, pri katerih gre za velik primanjkljaj določenega hranila in ga z običajno uravnoteženo prehrano ni mogoče v ustreznem času nadomestiti. Rekonvalescentom za hitrejše okrevanje, starejšim ljudem, kjer je presnova in absorpcija že oslabljena, ljudem z moteno absorpcijo določenih hranil, v primeru povečanega fizičnega ali umskega napora, pri povečanem stresu. Vse to z namenom, da se nadomestijo manjkajoča hranila v čim krajšem času, da si organizem lahko toliko opomore, da se ponovno sam oskrbuje z vsemi pomembnimi snovmi iz živil. V primeru motene absorpcije določenih hranil in pa starejšim šibkejšim osebam, bi priporočala, da je jemanje ustreznih prehranskih dopolnil dolgotrajnejše ali celo trajno, vendar pa morajo biti ta dopolnila ustrezno izbrana glede na potrebe osebe.”

Z uživanjem prehranskih dopolnil lahko tudi blažimo določene simptome, ki so posledica uživanja zdravil. Se strinjate s to trditvijo?

“Da določena prehranska dopolnila lahko ustrezno podprejo bolnika, pri katerem je zaradi terapije in zdravstvenega stanja porušeno ravnovesje ali motena oskrba z določenimi snovmi. S svojim delovanjem lahko tudi zmanjšujejo negativen stranski učinek zdravila, priporočena so kot podpora organizmu v terapijah, ki močno vplivajo na ravnovesje v telesu, kot je na primer kemoterapija. V takih primerih gre za dobrodošlo podporo bolniku.”

Na kaj moramo biti najbolj pozorni pri nakupu in uživanju dodatkov k prehrani?

“Predvsem moramo poznati njihov namen in delovanje, vedeti moramo tudi, ali takšno dopolnilo zares potrebujemo, zakaj in tudi koliko časa. Vedeti moramo, ali nam določenega elementa v telesu resnično primanjkuje (npr. s krvnimi testi). Pozornost je treba posvetiti tako pravilnemu uživanju kot tudi odmerjanju, saj določenih hranil ni dobro predozirati. Pri izbiri prehranskih dopolnil svetujem, da se preverijo njihova sestava in delovanje ter da raje posežemo po dopolnilih, pripravljenih iz naravnih snovi.”

[ggcte url=”http://www.sensilab.si/aiad-konfigurator?utm_source=med_over_net&utm_medium=med_over_net_lg&utm_content=ex_sales_med_over_net_lg_060416_aiad_konf&utm_campaign=ex_sales_med_over_net”]Rešite vaš osebni vitaminsko-mineralni profil[/ggcte]

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,359
16.05.2021. u 23:24
283,841
15.05.2021. u 20:58
110,378
16.05.2021. u 09:34
Preberi več