Infektologinja z UKC LJ: “Namesto, da grgrate z vodko, si raje razkužujte roke”

Uredništvo, 30. marec 2020.

Kako se spopasti z lažjimi simptomi koronavirusa, če prebolevamo sami in doma: “Alkohol nam naredi sluznico še bolj ranljivo za virus.”

Dosedanji podatki kažejo, da obolenje za novim koronavirusom v 80 odstotkih poteka v lažji obliki, pri približno 20 odstotkih obolelih pa v težji. Bolezen se kaže s slabim počutjem, utrujenostjo, nahodom, vročino, kašljem in pri težjih oblikah z občutkom pomanjkanja zraka. Za težji potek je značilna pljučnica. 

Do danes so v Sloveniji testirali 21.349 ljudi, od tega je bilo 756 pozitivnih na koronavirus. Od včeraj do danes so zabeležili 26 več okuženih. Hospitaliziranih je trenutno 115 oseb, 28 jih je na intenzivni negi.

Blagi simptomi, ki jih prebolevamo doma

Na vprašanje, kaj storiti, če imamo blage simptome bolezni in smo sami doma odgovarja Dr. Kristina Nadrah z Infekcijske klinike v Ljubljani, ki najprej poudari počitek. To po njenem pomeni, da se izogibamo pretiranim naporom, tudi psihološkim. Ob tem je pomembno, da popijemo veliko toplih napitkov. V prvi vrsti je torej počitek, pravi zdravnica, ki dodaja. “To ne pomeni, da ležimo kot klada v postelji, ampak se sprehajamo po stanovanju.” 

Ob povišani temperaturi je po njenem najbolj varen paracetamol. Za ibubrufen, o katerem je zdaj veliko govora, ali je varen ali ne, infektologinja opozarja, da za zdaj ni znanih kontraindikacij na to zdravilo. “Kljub temu ni dovolj informacij o tem zdravilu, zato zdravniki v UKC v tem primeru svetujemo paracetamol,” je dodala.

Okužbe z novim koronavirusom se ne da razlikovati od drugih povzročiteljev akutnih okužb dihal, vključno s pljučnicami, samo na podlagi poteka bolezni in bolnikovih težav. Za potrditev ali izključitev je potrebno mikrobiološko testiranje.

Kako poteka zdravljenje v bolnišnici?

Koronavirus - UKC Maribor

Sprejete bolnike pregledajo in ocenijo, ali sodijo v bolj ogroženo skupino; starejši, kronični in imunsko oslabljeni bolniki. Seveda ob tem najprej ugotovijo, ali ne morejo sami dihati, torej potrebujejo kisik. Po individualnem pogovoru se odločijo za poskusno terapijo z antimalarikoma klorikin ali hidroklorikin.  “Zdravilo dajemo približno pet dni, ob tem je treba bolnika spremljati, kar pomeni, da mora biti absolutno v bolnišnici, saj obstaja možnost stranskih učinkov. Ne vemo pa še zagotovo, ali je to zdravilo učinkovito,” je povedala Nadrahova. “To bomo  videli in preverili. V naslednjih dneh bomo poskušali opraviti klinično študijo,” je pojasnila. 

Kako na bolezen vpliva alkohol?

“Alkohol ne pomaga. Ko virus prodre v celico, si z alkoholom ne morete pomagati. Dober je edino za razkuževanje rok. Namesto, da si grgrate z vodko, si raje razkužujte roke ali si jih umivajte, če razkužil ni dovolj,” pravi zdravnica, ki tako odločno odsvetuje blaženje težav z alkoholom. “Pitja alkohola ne priporočam, saj si samo izsušujete sluznico. Če se ga boste pošteno napili, boste dehidrirani, kar pomeni, da boste ponovno izsušili sluznice, kar je zelo škodljivo. To nam naredi sluznico še bolj ranljivo za virus,” pove zdravnica.

Kako pomagajo vitaminski dodatki?

Da bi bili ti učinkoviti, ni dokazov. “Opravili so ogromne študije in ugotovili, da je lahko dodajanje multivitaminskih in multimineralnih dodatkov celo škodljivo. Zato teh prehranskih dodatkov ne bi svetovala, čeprav vam kakšen vitamin C ne bo škodoval. Je pa veliko vprašanje, če vam bo koristil,” o jemanju takšnih ali drugačnih prehranskih dopolnil pravi infektolginja. 

Tudi glede oreščkov in drugih sestavin, kot je na primer cink, ni pravih podatkov, bolezen je namreč nova. “Tudi tukaj nimamo dokazov, vem, da se omenja tudi cink,” pojasnjuje zdravnica, ki pravi, da so podatki o koristnosti cinka nastali na osnovi predkliničnih, tako imenovanih in vitro študij – ugotavljanje učinkov v umetnem okolju, npr. v epruveti.

Sama cinka ne bi jemala

“Na podlagi in vitro študij, ko so gledali celice, ki plavajo v mediju, je cink dobro deloval, vendar smo ljudje sestavljeni iz večjega skupka celic, kot le tistih, ki plavajo v nekem mediju. Zato je lahko samo prehajanje cinka na mesto, kjer naj bi deloval, problematično. Sicer preveč cinka škoduje, zato na lastno pest sama tega ne bi jemala,” dodaja. Sicer po njenem stroka odsvetuje tudi koloidno srebro, saj gre za kovino, ki lahko naredi veliko škode. “Pri tej bolezni ne pomaga in tudi sicer tega ne bi svetovala. Toksikologe sedaj potrebujemo za bolnike s covidom, saj jih bodo ti potrebovali, ne pa, da se bodo sedaj ti zdravniki ukvarjali še z zastrupljenci.”

V kriznem obdobju kar mrgoli raznih prevarantov, ki prodajajo čudežna zdravila proti koronavirusu, zato moramo paziti, da nas panika ne požene v nakup neučinkovitih pripomočkov in substanc, ki bi lahko stanje še poslabšali, so opozorili tudi na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje.

Kako se najbolje soočiti z boleznijo?

“Držite se zdrave prehrane in navodil zdravnikov. To je enostavno viroza, ki jo boste najverjetneje preboleli kot ostale, sploh če ste mladi. Bolezen bo verjetno nekoliko daljša, kot smo vajeni pri gripi. Sicer je podporno zdravljenje pri tej bolezni enako pri obeh; dobra hidracija, počitek, dolg spanec, uporaba zdravil za zniževanje temperature v priporočenih količinah. Ne ekspirimentirajte z nenavadnimi stvarmi, ki so lahko zelo drage,” svetuje infektologinja z UKC Ljubljana. 

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
5,834
12.06.2021. ob 11:03
6,932
14.04.2021. ob 16:20
19,811
10.01.2021. ob 11:05
11,804
10.06.2021. ob 11:17
138,810
23.06.2021. ob 22:51
Preberi več