Infektologinja Lejko Zupanova: “S tako boleznijo se še nisem srečala”

Uredništvo, 12. marec 2020.

Infektologinja je že vrsto let in pravi, da se s tako boleznijo še ni srečala: “Sproti se učimo iz literature in lastnih izkušenj,” je dodala.

Še nikoli nismo videli patogena, ki bi se med ljudmi širil s takšno lahkoto, v teh dneh opozarjajo strokovnjaki z vsega sveta. Novi koronavirus ali sars-cov-2 jeedinstven virus z edinstvenimi značilnostmi dodaja infektologinja in predstojnica klinike za infekcijske bolezni UKC Ljubljana Tatjana Lejko Zupanc. Pravi, da se sama s takšno boleznijo še ni srečala, čeprav je v tem poklicu že več kot trideset let. “Sproti se učimo iz literature in lastnih izkušenj,” je povedala.

“Tukaj gre za bolezen, ki lahko prizadene kogarkoli in kjerkoli – pravzaprav ne vemo v natančno kakšni okoliščini se je nekdo okužil. Če pri gripi navadno rečemo, da smo bili v stiku z nekom, ki je kašljal in kihal, so tukaj simptomi, za katere sploh ne ne vemo, ali ima bolnik okužbo na koronavirus ali ne. Zato se vsi učimo,” je dodala infektologinja, ki je znova opozorila na ukrepe, za katere je stroka prepričana, da učinkujejo. 

“Zato je še kako pomembno, da se jih držimo. Upoštevajmo socialno distanco in se izogibajmo stikom s tistimi, ki imajo znake bolezni. Umivajmo si roke, čeprav je to za nekatere mogoče že prežvečena tema,” je dodala Lejko Zupančeva.

Virus bo ostal

“Domnevam, da bo ta virus ostal. Tako bomo drugo leto testirali gripo, respiratorni virus in še koronavirus,” je dodala strokovnjakinja, ki je prepričana,  da tako drastičnih ukrepov, kot jih imamo sedaj, jeseni ne bomo potrebovali. “Številke iz Italije so zelo zaskrbljujoče in temu bi se zelo radi izognili, če se le da.”

Zdravilo za ebolo

Koronavirus v Italiji

Po številnih državah intenzivno iščejo cepivo, strokovnjaki napovedujejo, da bi ga lahko dobili najprej septembra. Medtem pa prihajajo dobre novice o učinkovitosti nekaterih že znanih zdravil – eno takšnih je sestavina, ki se uporablja pri zdravljenju ebole. Gre za neregristrirano zdravilo, pri katerem pa se poraja vprašanje, ali bo Slovenija sploh prišla na vrsto zanj. 

“Kar se zdravila tiče, mislim, da ne bo takšne hude gneče, ker zdravilo še ni zapisano, kot obvezno zdravilo za zdravljenje. Prvič še ni registrirano, drugič je v nekakšni sočutni rabi, kar pomeni, da je namenjeno tistim bolnikom, ki ga najbolj potrebujejo. Ko bo, če bo zdravilo registrirano, pa menim, da ga ne bo težko dobiti,” je dodala Lejko Zupanova. Po njenem pri nas obstaja možnost hitrega in interventnega uvoza takšnega zdravila. 

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
5,834
12.06.2021. ob 11:03
6,932
14.04.2021. ob 16:20
19,811
10.01.2021. ob 11:05
11,804
10.06.2021. ob 11:17
138,810
23.06.2021. ob 22:51
Preberi več