Kirurško zdravljenje smrčanja – možnosti

Uredništvo, 28. maj 2012.

Za odpravo smrčanja je najučinkovitejše kirurško zdravljenje. Ne bojte se ga preveč, ne gre za velike operacije!

Za odpravo smrčanja je najučinkovitejše kirurško zdravljenje. Ne bojte se ga preveč, ne gre za velike operacije! Vendar bodite pozorni, vsi posegi niso enaki! Za razumevanje razlike in s tem za pravilno odločitev o zdravljenju naj še enkrat poudarim, da je za smrčanje ‘kriva’ zožitev v žrelu, ki jo povzroča mehko nebo.

Pri posegu, ki ga imenujemo uvulopalatoplastika, kirurško preoblikujemo in skrajšanjem mehko nebo tako, da odpravimo ožino v žrelu. S tem odstranimo vzrok za smrčanje in oviro dihanju. Ta poseg torej odpravi smrčanje, izboljša dihanje in povrne miren spanec. Poseg ne prizadene osrednjega dela mehkega neba, kjer naraščajo za delovanje mehkega neba pomembne mišice, ki omogočajo zaporo prehoda proti nosu pri pitju, govorjenju in potapljanju!

Druga možnost so t.im. somnoplastike, posegi, ki mehko nebo le zatrdijo. V ta namen se uporablja radiofrekvenčne (koblacija) ali električne instrumente, ki uničijo tkivo v mehkem nebu z vročino ali pa injekcije kemičnih sredstev, ki povzročajo kemično okvaro tkiva. V okvarjeno tkivu nastanejo brazgotine, ki se skrčijo (v vseh smereh) in povzročijo, da mehko nebo otrdi. Ob tem se po potrebi lahko odstrani tudi jeziček mehkega neba. Otrdelo mehko nebo ne more plapolati in povzročati smrčanja, ovira v žrelu, ki otežuje dihanje pa ostane, oz. se lahko še poslabša! V primerjavi z uvulopalatoplastiko je uspeh teh posegov slabši, postopek je običajno potrebno večkrat ponoviti (vsaj  2-4 krat!) in tudi trajanje učinka je krajše (priporečena ‘obnova’ posega po 8 mesecih!). Prednost v primerjavi z uvulopalatoplastiko naj bi bil predvsem krajši poseg. To je sicer res vendar glede nato, da ti posegi odstranijo le simptom (zvok) smrčanja, njegovega vzroka, to je ovire v dihalni poti pa ne, jih, vsaj osebno, kot otorinolaringolog, ne priporočam. Zaradi okvare mišic v osrednjem dela mehkega neba in brazgotinaste zatrditve v celoti mehko nebo ne more opravljati pravilno svoje naloge kar se lahko pokaže kot noslanje (govor ‘skozi nos’) ter zatekanje tekočine v nos pri pitju in pri potapljanju.

V primerih, ko je vzrok za smrčanje (bolezensko) povečan jezik so na voljo posegi, ki pomaknejo jezik naprej, z pomikom spodnje in zgornje čeljusti ali pa z ‘zategovanjem’ mišic, s katerimi je jezik povezan. To so razmeroma ‘velike’ operacije, v splošni anesteziji, in zanje so potrebne slikovne preiskave. Preden se zanje odločimo je vsekakor smiselno poskusiti razširiti ožino v žrelu z uvulopalatoplastiko.

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,422
07.07.2021. ob 00:49
284,495
12.07.2021. ob 21:25
110,196
27.07.2021. ob 22:50
Preberi več

New Report

Close