Dnevnik: predaja peticije

Uredništvo, 14. maj 2005.

V petek predaja peticije za vzpostavitev mednarodnih posvojitev Drobniču  (STA)   PETEK – Predstavniki delovne skupine za mednarodne posvojitve ter Zavoda Med.Over.Net bodo v petek opoldne ministru za delo, družino in socialne zadeve Janezu Drobniču…

V petek predaja peticije za vzpostavitev mednarodnih posvojitev Drobniču 
(STA)

PETEK – Predstavniki delovne skupine za mednarodne posvojitve ter Zavoda Med.Over.Net bodo v petek opoldne ministru za delo, družino in socialne zadeve Janezu Drobniču predali 1700 zbranih podpisov pod peticijo za mednarodne posvojitve. Podpise za peticijo so na spletni strani Med.Over.Net zbirali od januarja.

Peticijo bodo predali pred svetovnim dnevom družine (15. maj), in sicer skupaj s predlogi in rešitvami za izboljšanje pereče problematike. V prvi vrsti si prizadevajo za izboljšanje otrokovih pravic – potrebo po družini kot primarni življenjski celici in nudenju kakovostnega življenja, kar lahko družina omogoči otroku v moralnem, vzgojnem in čustvenem smislu.

V Sloveniji trenutno na posvojitev čaka okoli 200 parov, otrok za posvojitev je izjemno malo, čakalna doba za posvojitev pa je več let. To bi lahko delno rešile posvojitve iz drugih držav.

Slovenija je leta 1999 sicer ratificirala haaško konvencijo o varstvu otrok in sodelovanju pri meddržavnih posvojitvah, vendar pa dlje od tega nikdar ni prišlo. Tako tudi nikoli ni bila sklenjena nobena bilateralna pogodba, s katero bi uredili in pospešili postopke posvojitve iz katere koli države in naraščajočemu številu parov, ki ne morejo spočeti otrok, omogočili posvojitev otroka iz tujine.

V začetku leta, ob obisku makedonskega predsednika Branka Crvenkovskega v Sloveniji, so predstavniki Slovenije in Makedonije sicer med drugim podpisali tudi pismo o nameri o sodelovanju med slovenskim ministrstvom za delo, družino in socialne zadeve in makedonskim ministrstvom za delo in socialno politiko, s katerim naj bi se začela pogajanja za sklenitev sporazuma o meddržavnih posvojitvah, za kar sta se na srečanju konec marca zavzela tudi minister za delo, družino in socialne zadeve Janez Drobnič in makedonski veleposlanik v Sloveniji Iljaz Sabriu.

Več…Dnevnik

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,397
24.06.2021. ob 22:15
284,314
20.06.2021. ob 17:48
110,163
25.06.2021. ob 10:05
Preberi več