Prenovljena soba za novorojenčke, ki potrebujejo intenzivno terapijo

Uredništvo, 13. januar 2012.

V Službi za neontaologijo Kliničnega oddelka za perinatologijo Ginekološke klinike Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana, kjer med drugimi zdravijo tudi novorojenčke, ki tehtajo 1000 gramov…

V Službi za neontaologijo Kliničnega oddelka za perinatologijo Ginekološke klinike Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana, kjer med drugimi zdravijo tudi novorojenčke, ki tehtajo 1000 gramov in manj, so nedavno pridobili na novo urejeno sobo za intenzivno zdravljenje. V omenjeno sobo so namesto polic namestili pet stativov z vsemi potrebnimi priključki za aparature, ki so neobhodne za zdravljenje.

»Enota za intenzivno nego in terapijo novorojenčkov je v Porodnišnici Ljubljana že od samega začetka, torej okoli 25 let. Prav je, da gremo v koraku s časom,« je na sami otvoritvi dejal dr. Janez Babnik, dr. med., vodja Službe za neonatologijo Ginekološke klinike.

Vsaka izmed dveh sob za intenzivno terapijo je namenjena petim malim pacientom, v eni pa je sedaj na novo nameščenih tudi pet stativov. Stativi omogočajo, da imajo zaposleni pri roki vse medicinske priključke, ki jih potrebujejo za nego in zdravljenje novorojenčkov, okoli malih pacientov pa je s tem pridobljenega tudi več prostora. Delo za zaposlene je tako precej olajšano.

Kot je še povedal dr. Janez Babnik, je na omenjenem oddelku iz leta v leto več malih pacientov. Gre za otroke, ki zaradi izjemne nezrelosti vseh organov potrebujejo aparate za podporo dihanja, neprekinjeno spremljanje vseh življenskih funkcij, aparate za intravensko hranjenje in inkubatorje z natančnim uravnavanjem temperature in vlage. S pomočjo stativov, na katerih so ti aparati nameščeni, smo okolje enega malega pacienta ločili od drugega. Menimo, da bomo s tem, ko imamo »vse pri roki«, zmanjšali možnost širjenja okužb s enega malega pacienta na drugega, znižali število otrok zdravljenih z antibiotiki in skrajšali trajanje hospitalizacije.

Pomembno je tudi, da imajo ti stativi že vgrajene priključke za računalniško vpisovanje podatkov, to je način zapisovanja, ki ga že imajo ali se za njim ozirajo vse enote za intenzivno terapijo otrok in odraslih.

Seveda pa nas čaka še preureditev druge sobe za intenzivno terapijo novorojenčkov. Osebje se zavezuje, da bo z uspešnim zdravljenjem novorojenčkov, predvsem tistih najmanjših iz vse Slovenije, pripomoglo, da bodo slovenski perinatalni rezultati in kazalci zdravja primerljivi z najboljšimi v Evropi in svetu.

Vir: Univerzitetni klinični center Ljubljana

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,396
13.06.2021. ob 13:25
284,293
18.06.2021. ob 23:10
110,158
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več