Dolgo pričakovani bivalni prostori za mamice z nedonošenčki že čakajo na prve mamice

Uredništvo, 09. januar 2012.

Sredi maja 2011 je RTV Slovenija skupaj z Rotary klubom Ljubljana-25 organizirala dobrodelno oddajo Stopimo skupaj za nedonošenčke, kjer smo zbirali sredstva za opremo bivalnih…

Sredi maja 2011 je RTV Slovenija skupaj z Rotary klubom Ljubljana-25 organizirala dobrodelno oddajo Stopimo skupaj za nedonošenčke, kjer smo zbirali sredstva za opremo bivalnih prostorov za mamice nedonošenčkov, ki materam omogočajo, da učinkoviteje opravijo svojo “zdravilno” nalogo med zdravljenjem novorojenčka na Enoti za intenzivno nego in terapijo novorojenčkov v Porodnišnici Ljubljana. Z nekaj sobami, ki so namenjene le materam nedonošenčkov, bo njihova nepogrešljiva vloga na poti ozdravitve in dozorevanja za dlan velikega novorojenčka dobila dodatno potrditev. Najmanjši nedonošenčki, ki ob rojstvu tehtajo manj kot poldrugi kilogram, potrebujejo večtedensko pomoč številnih aparatov in izkušenega medicinskega osebja, ki je neprestano na voljo – podnevi in ponoči. Pri njihovem okrevanju in dozorevanju je nepogrešljiva tudi prisotnost matere, ki s črpanjem mleka skrbi za prehrano svojega nedonošenčka, z božanjem, s pripovedovanjem zgodbic in zlasti s “kengurujčkanjem” pa pomembno pripomore k njegovemu razvoju. Obenem se ob njenem sobivanju z otrokom ustvari vez, ki je po odpustu domov nujna za normalno vključitev prezgodaj rojenega ali bolnega nedonošenčka v družino.

V okviru dobrodelne oddaje Stopimo skupaj za nedonošenčke smo zbrali 70.000 EUR, za celotno prenovo bivalnih prostorov za mamice pa je bilo potrebnih kar 130.000 EUR. Po končani oddaji so si člani Rotary kluba Ljubljana-25 pri različnih donatorjih in pokroviteljih prizadevali zbrati še dodatnih 60.000 EUR. Do konca oktobra 2011 jim je tako uspelo zbrati zavidljivih 130.000 EUR, kar je zadostovalo za prenovo bivalnih prostorov za mamice. Prenova prostorov v 3. nadstropju Porodnišnice Ljubljana je intenzivno potekala od novembra 2011 in se zaključila pretekli petek. Rotary klub Ljubljana-25 je okoli sebe zbral številne obrtnike, ki so s svojim prostovoljnim delom pričeli v 3. nadstropju Porodnišnice Ljubljana letos novembra. Danes so bivalni prostori za mamice nedonošenčkov pripravljeni za sprejem prvih mamic.

“Vedno znova nas razveseli spoznanje, da je v Sloveniji veliko posameznikov, društev in podjetij, ki so pripravljeni nesebično pomagati. Porodnišnica Ljubljana je zahvaljujoč dobrodelnim akcijam in odločitvam posameznikov, da darujejo, pridobila veliko prepotrebnih aparatov, oblačil za novorojenčke in obnovila nekaj oddelkov. Z RTV Slovenija in Rotary klubom Ljubljana-25 v akciji Stopimo skupaj za nedonošenčke sodelujemo že drugo leto. Z neizmerno voljo, potrpežljivostjo in vztrajnostjo so z letošnjo akcijo omogočili mamicam nedonošenčkov, da bodo končno imele svoj prostor, kjer se bodo lahko v miru posvetile svoji vlogi. Za to smo RTV Slovenija, Rotary klubu Ljubljana-25 in vsem, ki so darovali sredstva in material ali prispevali z lastnim delom, iz vsega srca hvaležni.”, je na koncu dodala še as. dr. Tanja Premru Sršen, dr. med., predstojnica Kliničnega oddelka za perinatologijo, Ginekološka klinika, UKC Ljubljana.

Vabljeni k izmenjavi izkušenj na forum Nedonošenčki na >>

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,396
13.06.2021. ob 13:25
284,293
15.06.2021. ob 19:35
110,158
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več