Je treba deklice in dečke poučevati ločeno?

Uredništvo, 10. januar 2012.

Se dečki in deklice učijo hitreje v mešanih razredih ali kadar jih razdelimo po spolu in poučujemo ločeno? Enoznačnega odgovora, ki bi bil znanstveno podprt,…

Se dečki in deklice učijo hitreje v mešanih razredih ali kadar jih razdelimo po spolu in poučujemo ločeno? Enoznačnega odgovora, ki bi bil znanstveno podprt, ni mogoče dati – zato se poskusi nadaljujejo. Leto dni je čakala učiteljica nemškega jezika Birte Bergmann in upala, da se bodo stvari uredile. Spodbujala je deklice, toda razmerja v njenem osmem razredu so ostajala nespremenjena: dve tretjini razreda so sestavljali dečki, ki so blesteli s svojimi dosežki in naravnost zasenčili deklice. Te so postajale vse tišje in in tišje in so komaj še sodelovale pri pouku. Da bi jih zdramila iz njihove otopelosti, se je Birte Bergmann odločila, da bo pri eni od petih ur nemščine na teden razred razdelila v dve skupini in ločeno poučevala dečke in deklice.

Mešani pouk kot pogoj spolne enakopravnosti

Poskusi po spolu ločenega poučevanja potekajo vsepovsod po Nemčiji. Gimnazija sv. Ane v Münchnu, denimo, ločuje deklice in dečke pri pouku naravoslovja in latinščine. Gimnazija iz Essen-Uberruhra pri pouku kemije, neka druga šola pri pouku informatike in naravoslovja.

V Zvezni republiki Nemčiji so do konca šestdesetih let domala vsepovsod uvedli mešani pouk, tako imenovano koedukacijo, v kateri so videli odločilni predpogoj za enakopravnost spolov. Nasprotno so v Nemški demokratični republiki deklice in dečke že od vsega začetka poučevali skupaj.

Vir: delo.si

Več informacij o dobrih in slabih straneh izobraževanja preberite na forumu Učitelji in učenci na >>

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,398
22.06.2021. ob 13:43
284,305
20.06.2021. ob 17:48
110,161
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več