Prepoznajmo znake stresa in ukrepajmo

Uredništvo, 05. januar 2012.

Kaj storiti, da bi se na delovnem mestu, kjer vsak dan, vsaj praviloma, preživimo že veliko več kot osem ur, čim bolj obvarovali stresa? Dobrih…

Kaj storiti, da bi se na delovnem mestu, kjer vsak dan, vsaj praviloma, preživimo že veliko več kot osem ur, čim bolj obvarovali stresa? Dobrih nasvetov je veliko. Morda je v zdajšnjih prazničnih dneh prava priložnost, da jih vsak nekaj vgradimo v svoj vsakdan.

Delovni dan začnimo umirjeno. Že zvečer pripravimo vse, kar potrebujemo na delovnem mestu, vključno z izbiro obleke. Zjutraj pa si vzemimo čas za raztezne vaje, kratko meditacijo in zajtrk ter se od doma odpravimo dovolj zgodaj, da se izognemo prometni konici in stresu zaradi morebitne zamude.

Delovno okolje naj bo prijetno, očiščeno nepotrebne navlake. Če je mogoče, olepšajmo svoj kotiček z rožo, fotografijo ali predmeti, ki nam vzbujajo prijetne občutke. Organizirajmo si dan in, če je treba, pripravimo časovni načrt za izvedbo službenih obveznosti. Zavedati se moramo, da na delovnem mestu ne moremo nadzorovati vsega, najsi gre za odnose ali za procese dela, zato ne izgubljajmo energije s stvarmi, ki so zunaj našega nadzora.

Bolje je, če se osredotočimo na tisto, kar lahko nadzorujemo – na svoje odzive pri soočenju s težavami, denimo zaradi prezahtevnega nadrejenega, prevelikega nabora obveznosti, slabih odnosov v kolektivu, prehrupnega delovnega okolja …

Prost dan, prosta ura

Naučimo se prepoznavati znake stresa, kajti šele tako lahko ukrepamo in prevzamemo nadzor nad svojim življenjem. Kadar začutimo, da smo preutrujeni, da so naše meje presežene, si vzemimo prost dan – že en sam dan, ki ga ne preživimo v delovni »norišnici«, pomaga izostriti perspektivo in celostni pogled na razmere.

Vir: delo.si

Kakšne so strategije zoprstavljanja stresu? Posvetujte se na forumu Antistresne strategije na >>

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,396
20.06.2021. ob 10:09
284,295
20.06.2021. ob 00:29
110,159
20.06.2021. ob 12:01
Preberi več