Zimske pojedine

Uredništvo, 22. december 2011.

Naravno kisana, temnozelena in drugobarvna zelenjava Pride čas, in ta je prav zdaj, ko se v sodelovanju s podnebnimi spremembami spomnimo krepkejše hrane. Vsejedi v…

Naravno kisana, temnozelena in drugobarvna zelenjava

Pride čas, in ta je prav zdaj, ko se v sodelovanju s podnebnimi spremembami spomnimo krepkejše hrane. Vsejedi v tem času navadno sežejo po mesninah in mastninah, zelenojedi po dodatnem odmerku hladno stisnjenih olj, oreškov in stročnic, medtem ko ljubitelji mlečnih izdelkov še posebno zdaj ne morejo brez sirov, masla in smetane. Toda ne glede na način prehranjevanja zdaj ne pozabimo na moč naravno kisane, temnozelene in drugobarvne zelenjave, ki je v tem času predvsem oranžne barve. Skratka, čas je za pestre zimske pojedine s kislim zeljem in kislo repo, fižolom, kapusnicami vseh vrst, rdečo peso, korenjem in zimskimi bučami.

Zabela in drugi dodatki so stvar osebnega (brez)mesnega okusa, medtem ko so prebavo in odpornost spodbujajoča česen in čebula, ogrevajoči ingver in druge začimbe ne le stvar raziskovalnega okusa, temveč zelo priporočljiva sestavina vsakega zimskega prehranskega poskusa.

Dušena korenasta zelenjava s česnom in ingverjem

Možnosti sta vsaj dve, vijolična in ne. Kajti če kot sestavino mešanic krepke korenaste debeline uporabimo rdečo peso, bo jed – ne glede na druge sestavine – neizogibno vijolična. Torej na podobno velike koščke narežemo približno enake količine rumenega in rdečega korenja, gomoljne zelene, kolerabe in po želji še rdeče pese.

Vir: revija Viva

Preberite nasvete in predloge za kulinarične dobrote v zimskih dneh na forumu Prehrana na >>

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,472
19.09.2021. ob 21:03
284,803
17.08.2021. ob 14:55
110,255
19.09.2021. ob 20:58
Preberi več

New Report

Close