Predstavljeni pozitivni izsledki klinične raziskave CLEOPATRA

Uredništvo, 15. december 2011.

Roche je predstavil pozitivne izsledke klinične raziskave z učinkovino v preizkušanju pertuzumab pri zdravljenju HER2 pozitivnega metastatskega raka dojk V soboto, 10. decembra, se je…

Roche je predstavil pozitivne izsledke klinične raziskave z učinkovino v preizkušanju pertuzumab pri zdravljenju HER2 pozitivnega metastatskega raka dojk

V soboto, 10. decembra, se je v San Antoniu v ZDA zaključil eden najpomembnejših strokovnih dogodkov s področja zdravljenja raka dojk »CTRC-AACR San Antonio Breast Cancer Symposium«. Pozornost strokovne javnosti so pritegnili pozitivni rezultati klinične raziskave CLEOPATRA z novo učinkovino za zdravljenje HER2 pozitivnega metastatskega raka dojk poimenovano pertuzumab, ki so po mediani podaljšali obdobje brez napredovanja bolezni za 6,1 meseca. Pertuzumab je nova učinkovina, ki jo razvija skupina Roche.

Rak dojk je najpogostejše maligno obolenje žensk v razvitem svetu in tudi pri nas. Pri približno petini bolnic z rakom dojk je število receptorjev HER2 na površini tumorskih celic občutno povečano. HER2 pozitivna oblika raka dojk je bolj agresivna, naravni potek bolezni je hitrejši in je tudi slabše odzivna na običajno kemoterapijo. Trastuzumab je bilo prvo zdravilo, ki je učinkovito specifično pri tej obliki raka in pomeni mejnik v zdravljenju HER2 pozitivne oblike raka dojk.

V San Antoniu (ZDA) je med 6. in 10. decembrom potekal kongres »CTRC-AACR San Antonio Breast Cancer Symposium«,  eno najpomembnejših strokovnih srečanj s področja zdravljenja raka dojk. Na omenjenem kongresu je farmacevtska družba Roche, vodilno podjetje na svetu na področju razvoja in trženja onkoloških zdravil, predstavila pozitivne rezultate klinične raziskave CLEOPATRA, prve randomizirane raziskave faze III z učinkovino v preizkušanju pertuzumab. Klinična raziskava je primerjala učinkovitost zdravljenja s kombinacijo zdravil oz. učinkovin pertuzumab, trastuzumab in kemoterapije docetaksel, z učinkovitostjo kombinacije trastuzumaba in docetaksela pri bolnicah s predhodno nezdravljenim HER2 pozitivnim rakom dojk.

Rezultati so pokazali, da so bolniki zdravljeni po shemi, ki je poleg  trastuzumaba  in docetaksela vključevala  pertuzumab, imeli kar za 38 % manjše tveganje za poslabšanje bolezni ali smrt (preživetje brez napredovanja bolezni ali PFS). Mediana preživetja brez napredovanja bolezni (PFS) se je z 12,4 meseca pri zdravljenju s kombinacijo trastuzumaba in docetaksela povečala za 6,1 meseca na 18,5 meseca, pri uporabi kombinacije pertuzumaba,  trastuzumaba in docetaksela. Ocena celokupnega preživetja na tej stopnji še ni mogoča, vendar pa trend kaže v prid kombinaciji s pertuzumabom. Neželeni učinki so bili v skladu z že opaženimi v predhodnih raziskavah s pertuzumabom in trastuzumabom, samostojno ali v kombinaciji.

»Že 30 let intenzivno proučujemo vlogo HER2 signalne poti, da bi razvili bolnikom s HER2 pozitivno boleznijo ustrezno prilagojeno zdravljenje.« je ob predstavitvi rezultatov klinične študije CLEOPATRA povedal Hal Barron, vodja globalnega razvoja v družbi Roche. »Objavljeni rezultati kažejo, da bomo v kratkem še izboljšali zdajšnje standarde zdravljenja HER2 pozitivne bolezni s trastuzumabom v kombinaciji s kemoterapijo ter bolnikom s to boleznijo omogočili še bolj učinkovito zdravljenje.«

Podatki klinične raziskave so objavljeni tudi v spletni izdaji revije New England Journal of Medicine. Na osnovi pozitivnih rezultatov kliničnih študij je Roche vložil vlogo za odobritev zdravljenja predhodno nezdravljenega HER2 pozitivnega raka dojk s pertuzumabom regulatornim organom v Evropi (EMA) in v ZDA (FDA).

Kakšno je življenje, ki ga določa rak? Več na forumu Kako živeti z rakom? na >>

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,475
31.08.2021. ob 10:42
284,829
17.08.2021. ob 14:55
110,258
24.09.2021. ob 15:00
Preberi več

New Report

Close