Za zaščito pred gripo s cepljenjem še ni prepozno

Uredništvo, 15. december 2011.

Nikjer v Evropi se gripa še ne pojavlja v večjem obsegu. Cepljenje proti gripi, ki je najučinkovitejši ukrep za preprečitev bolezni in zaščiti cepljeno osebo…

Nikjer v Evropi se gripa še ne pojavlja v večjem obsegu. Cepljenje proti gripi, ki je najučinkovitejši ukrep za preprečitev bolezni in zaščiti cepljeno osebo tudi pred možnimi zapleti gripe, je še vedno smiselno. Zaščita se pojavi v obdobju dveh tednov po cepljenju. V Sloveniji se proti gripi cepi nekaj več kot 20% starejših od 65 let. V ostalih zahodno evropskih državah se za zaščito s cepljenjem proti gripi odloči več kot 50% starejše populacije, ponekod tudi več kot 75% vseh starejših od 65 let.

V Evropi se gripa v tem letu še ni pričela pojavljati v večji intenziteti. O posameznih primerih potrjene gripe so v začetku meseca decembra poročali le iz severne in zahodne Evrope ter iz Češke. Mikrobiologi so potrdili okužbe z virusom gripe A (H3) in (H1) ter virus gripe B. Podobni tipi so vključeni tudi v letošnje sezonsko cepivo proti gripi.

V Sloveniji primerov gripe v letošnji sezoni še nismo potrdili. Trenutni epidemiološki podatki kažejo, da  je obolevnost z akutnimi respiratornimi okužbami pri nas še razmeroma nizka, vendar lahko po izkušnjah iz preteklih let v naslednjih tednih pričakujemo postopen porast števila obolelih za gripo in drugimi respiratornimi okužbami.

Po ocenah Svetovne zdravstvene organizacije za gripo letno zboli 3-5 milijonov ljudi, bolezen pa terja 250.000 – 500.000 smrtnih žrtev. Najučinkovitejši ukrep za zaščito pred gripo in možnimi zapleti ostaja še vedno cepljenje, ki zmanjša možnost za obolenje za okoli 60%, tveganje za smrtni potek pa za skoraj 80%. Cepljenje proti gripi je še posebej smiselno za osebe, ki bi rade pred gripo zaščitile sebe in svoje bližnje, še posebej pa za vse starejše od 65 let, kronične bolnike, majhne otroke, nosečnice ter za družinske člane dojenčkov, majhnih otrok, starejših oseb in kroničnih bolnikov, ki virus gripe lahko zanesejo v domače okolje in s tem ogrozijo svojce.  Gripa lahko pri teh skupinah prebivalcev namreč poteka v težji obliki ki zahteva bolnišnično zdravljenje, pri kroničnih bolnikih pa lahko okužba privede tudi do poslabšanja osnovnega obolenja. Cepljenje se priporoča tudi zdravstvenemu osebju ter ljudem v poklicih, kjer so izpostavljeni večjemu tveganju za okužbo ali bolezen lahko prenesejo na druge ljudi.

Cepivo proti gripi, ki ga v Evropi uporabljamo v letošnji sezoni, je pripravljeno na enak način kot cepivo proti sezonski gripi v preteklih letih. Cepivo ne vsebuje živih virusov, zato po cepljenju ne moremo zboleti za gripo. Zaščita pred okužbo se pojavi približno dva tedna po cepljenju. Za zaščito pred letošnjo sezono gripe še ni prepozno, je pa smiselno, da osebe, ki bi se rade zaščitile, cepljenje proti gripi opravijo čim prej. Na ZZV Maribor smo od 10.10.2011, ko smo pričeli z letošnjim cepljenjem proti gripi, pred boleznijo in težjimi zapleti zaščitili  6000 ljudi.

Vir: Zavod za zdravstveno varstvo Maribor

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,473
31.08.2021. ob 10:42
284,813
17.08.2021. ob 14:55
110,257
21.09.2021. ob 09:24
Preberi več

New Report

Close