Večna dilema: Bi ubili eno osebo, če bi s tem rešili življenje petih drugih?

Uredništvo, 07. december 2011.

V najnovejši raziskavi so se ameriški strokovnjaki odločili poiskati odgovor na vprašanje, ali je pravično ubiti enega človeka, če bi s tem rešili življenje petim…

V najnovejši raziskavi so se ameriški strokovnjaki odločili poiskati odgovor na vprašanje, ali je pravično ubiti enega človeka, če bi s tem rešili življenje petim ljudem. V filozofskem svetu je dilema poznana in poimenovana kot »problem vagona« (trolley problem). Primer: upravljate z vlakom, ki drvi proti petimi delavcem, medtem, ko je na drugem tiru en sam. Preusmeriti vlak ali ne?

Psihologi z michiganske univerze so uporabili tehnologijo navidezne resničnosti in z njo preizkusili kako se ljudje odzivajo na to dilemo. Ločimo dva pristopa in sicer utilitarnega (ubiti enega in rešiti ostale) ter pristop po katerem ne delamo slabega (bog in narava naj opravita svoje, posameznik naj ne sprejema odločitev o smrti drugih). Kar 90 odstotkov sodelujočih bi se v raziskavi odločilo za rešitev petih življenj. V raziskavi je sodelovalo 147 prostovoljcev, ki so v času sprejemanja odločitve nosili na glavi napravo za navidezno resničnost, ki je prikazovala avatarje potencialnih žrtev. Prikaz je bil zelo realističen, žrtve so med približevanjem vagona kričale, kar je vplivalo na še večjo dramatizacijo situacije. Osebe, ki so med preizkusom čustveno intenzivnejše doživljale dogodke, so v manj primerih ubili eno osebo, kar je še posebej zanimivo.

Vir: Dnevnik.si

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,396
18.06.2021. ob 17:55
284,293
15.06.2021. ob 19:35
110,158
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več