Psi so odlični psihoterapevti

Uredništvo, 02. december 2011.

S psi lahko človek zlahka naveže čustvene stike, v njih naj bi imel oporo, ki mu pomaga pri premagovanju stresa in pri navezovanju stikov z…

S psi lahko človek zlahka naveže čustvene stike, v njih naj bi imel oporo, ki mu pomaga pri premagovanju stresa in pri navezovanju stikov z ljudmi

Nemški tednik Der Spiegel navaja več kot 50 let staro zgodbo otroškega psihologa Borisa Levinsona. Devetletni pacient je nekoč k njemu prišel prezgodaj in naletel na njegovega psa Jinglesa. Deček mu je začel takoj navdušeno prigovarjati in je bil tudi potem, ko ga je začel psiholog obravnavati, bolj kot običajno odprt in zaupljiv.

Odtlej je Levinson svojega zlatega prinašalca pogosto vzel v svojo ordinacijo. Leta 1961 je na kongresu poročal o tem, kako zelo pozitivno njegov pes vpliva na otroke z duševnimi težavami. Pravzaprav je že veliko prej Freud opazil, da njegov pes zelo dobro vpliva na njegove paciente.

Človek zlahka naveže čustvene stike s psi in mačkami. Po mnenju dunajskega znanstvenika Kurta Kotrschala je tako zato, ker ima z njimi nekatere skupne fiziološke in kognitivne mehanizme ter podobno strukturo možganov glede socialnega obnašanja. Poleg tega so ljudje zaradi svoje dolge tradicije lova, ki je več deset tisočletij predstavljal glavno dejavnost in glavni vir preživetja, nagnjeni k temu, da živijo skupaj z živalmi. Zoolog James Serpell pa meni, da lahko živali človeku odprejo dostop do nezavednega in njegovih čustev.

Vir: dnevnik.si

Spoznajte svet hišnih ljubljenčkov s pomočjo foruma Domače živali na >>

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,472
20.09.2021. ob 11:18
284,805
20.09.2021. ob 13:00
110,256
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več

New Report

Close