V Hiši eksperimentov sladkorno bolezen prekolesarilo že več kot 500 učencev

Uredništvo, 17. november 2011.

Ljubljana – V Hiši eksperimentov že skoraj dve leti deluje eksperiment Prekolesarimo sladkorno s sladkolesom oz. Sladkolesarjenje, katerega namen je učence prve in druge triade…

Ljubljana – V Hiši eksperimentov že skoraj dve leti deluje eksperiment Prekolesarimo sladkorno s sladkolesom oz. Sladkolesarjenje, katerega namen je učence prve in druge triade osnovnih šol na interaktiven način poučiti o sladkorni bolezni, zdravem prehranjevanju in problemu debelosti. Na sladkolesu se je v tem času pomerilo že več kot 500 učencev.

Kot je pojasnil direktor Hiše eksperimentov Miha Kos, je soavtorica eksperimenta diabetologinja Karin Kanc Hanžel, ki ima enako sladkolo v svoji ambulanti za sladkorno bolezen. Postavitev eksperimenta pa je po njegovih besedah rodila idejo, da bi povabili skupino in spremljali, kako je izobraževanje z eksperimentiranjem na sladkolesu boljše od predavanj.

Skupina otrok najprej reši anonimen test o sladkorni bolezni s pomočjo glasovalnih naprav. Sledi sladkolesarjenje in pogovor o prehrani, kjer otroci na zanimiv način spoznavajo, kaj povedo etikete na prehranskih izdelkih. Med vožnjo na sladkolesu se igraje naučijo, kaj počne trebušna slinavka, kako deluje inzulin, zakaj potrebujemo sladkor, kaj je hipoglikemija itd.

Vir: dnevnik.si

 

 

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,475
26.09.2021. ob 09:23
284,836
26.09.2021. ob 13:22
110,258
26.09.2021. ob 15:52
Preberi več

New Report

Close