Različne vrste čajev

Uredništvo, 25. oktober 2011.

Mrzli dnevi so tu in spet spijemo več čaja. Pri nas uporabljamo izraz čaj tako za pravi čaj kot za različne vrste zeliščnih in sadnih…

Mrzli dnevi so tu in spet spijemo več čaja. Pri nas uporabljamo izraz čaj tako za pravi čaj kot za različne vrste zeliščnih in sadnih izdelkov, iz katerih dobimo čajni napitek tako, da jih poparimo, prevremo ali namakamo.

Pravi, oolong, zeleni

Pravi čaj (znan je tudi kot “ruski” čaj) pridobivajo iz listov in listnega brstja grma čajevca in torej z našimi zeliščnimi in sadnimi čaji nima nič skupnega. Glede na način sušenja in predelave listov čajevca ločimo pravi, zeleni in čaj oolong. Zeleni čaj, ali t. i. “pena zelenega dragulja”, je nefermentirani pravi čaj, medtem ko je čaj oolong, ki ga naša zakonodaja označuje kot rdeči čaj, neke vrste polizdelek pravega čaja. Pravi čaj je fermentirani čaj – V več ur trajajočem postopku fermentacije – oksidacije (40ºC, skoraj sto odsotna vlaga) lahko potekajo pomembni kemični procesi, ki bistveno vplivajo na aromo in vonj čaja. V eni od čajnih hiš pa so nam povedali, da Slovenci radi pijemo tudi t. i. aromatizirani pravi čaj (npr. z aromo vanilje, kokosa, divje češnje, cimeta, ruma)

Mate

Poznamo tudi t. i. čaj “mate”, ki je pripravljen iz sušenih listov in mladih poganjkov drevesa, ki raste v Južni Ameriki; ta vsebuje manj kofeina kot pravi čaj.

Zeliščni, sadni

Zeliščni čaji, ki jim zaradi zdravilnih lastnosti ponekod rečejo kar “zdravilni” čaji, so tisti, ki so pripravljeni iz izbranih zelišč in njihovih posameznih delov, npr.: iz listov, cvetov, stebel, korenin, semen, plodov ali iz mešanice naštetih surovin.

Pri nas so predvsem pri mladih priljubljeni sadni čaji, to so tisti, ki jih pripravijo iz posušenega sadja; pogosto jim dodajajo intenzivne sadne arome.

Čaj rooibos izvira iz Južne Afrike; pripravijo ga iz igličastih poganjkov in lističev z encimsko fermentacijo na soncu.

Vir: Zveza potrošnikov Slovenije

Spoznajte darove, ki vam jih ponuja narava s pomočjo foruma Vrtičkarstvo in zelišča na >>

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,477
26.09.2021. ob 09:23
284,840
17.08.2021. ob 14:55
110,258
27.09.2021. ob 00:17
Preberi več

New Report

Close