Bolečine v grlu pri otrocih in kako jih zdraviti

Uredništvo, 11. oktober 2011.

Virusi so najpogostejši krivec za bolečine v grlu. Jemanje antibiotikov v takšnih primerih ni priporočljivo niti smiselno. Bolečine v grlu so pogosto obolenje, vsako leto…

Virusi so najpogostejši krivec za bolečine v grlu. Jemanje antibiotikov v takšnih primerih ni priporočljivo niti smiselno.

Bolečine v grlu so pogosto obolenje, vsako leto jih v številnih državah občuti celo do 30 odstotkov prebivalstva. V industrijsko razvitih državah zaradi teh bolečin približno šest odstotkov otrok in mladostnikov potrebuje zdravniško pomoč. Čeprav se običajno ne prenašajo in praviloma izginejo po približno tednu dni, zdravniki za njihovo lajšanje še vedno pogosto predpisujejo antibiotike – zato, da bi skrajšali trajanje bolezni, da se ta ne bi zapletla in tudi zaradi tega, da se ne bi pojavile nove bolezni. Antibiotiki pa delujejo le, če so vnetje povzročile bakterije, ne pa virusi. Pomanjkljivost splošne medicine je prav ta, da pogosto ni mogoče zanesljivo ugotoviti vzroka vnetja.

Pretirano predpisovanje antibiotikov lahko povzroči neželene posledice tako pri bolnikih (med stranskimi učinki so lahko slabost, bruhanje, driska, srbenje kože, alergične reakcije…) kot na splošno, pri vseh prebivalcih, pri katerih se zato lahko pojavi bakterijska odpornost, zaradi česar nekateri antibiotiki nehajo učinkovati.

Vir: delo.si

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,473
31.08.2021. ob 10:42
284,820
17.08.2021. ob 14:55
110,258
23.09.2021. ob 07:08
Preberi več

New Report

Close