Bolečina, nepotrebno trpljenje

Uredništvo, 11. oktober 2011.

Danes samo dva odstotka bolnikov, ki jih pestijo hude bolečine, zdravijo zdravniki, specializirani prav za to področje. Vsak peti prebivalec ali prebivalka Evrope trpi zaradi…

Danes samo dva odstotka bolnikov, ki jih pestijo hude bolečine, zdravijo zdravniki, specializirani prav za to področje.

Vsak peti prebivalec ali prebivalka Evrope trpi zaradi bolečin, vsak enajsti celo vsak dan. V Evropski uniji kronične bolečine nenehno pestijo približno sto milijonov ljudi; med temi jih ima 28 milijonov zelo hude bolečine. Pri tem pa je neverjetno, da kljub napredku, ki ga v zadnjih desetletjih dosega to področje, 70 odstotkov tistih, ki trpijo zaradi hudih bolečin, doslej niti enkrat ni dobilo standardne terapije.

Bolečina je kronična, če se pojavlja redno v obdobju, daljšem od treh mesecev, oziroma tedaj, ko bolečina ostane prisotna tudi po ozdravitvi poškodovanega tkiva. Bolečina ni samo neprijeten občutek. Kaže se v izrazitem poslabšanju kakovosti življenja, zmanjšanju delovnih sposobnosti in velikih omejitvah v življenju obolelega in njegovih bližnjih. »Povečanje števila primerov kroničnih bolečin je v zadnjem desetletju v industrijskih državah dobilo že epidemične razsežnosti,« je konec septembra v Hamburgu, na evropskem kongresu, na katerem se je zbralo 4000 strokovnjakov za boj proti bolečinam, povedal prof. dr. Hans Georg z dunajske Medicinske univerze.

Vir: delo.si

Bolečine, ki trajajo predolgo je smiselno raziskati. Več na forumu Kronična bolečina na >>

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,472
20.09.2021. ob 11:18
284,805
20.09.2021. ob 13:00
110,256
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več

New Report

Close