Spletno nakupovanje

Uredništvo, 10. oktober 2011.

Vedno bolj zanesljivo, vendar malo spletnih ponudnikov  prodaja čez mejo Mreža Evropskih potrošniških centrov (ECC-Net), katere del je tudi Evropski potrošniški center Slovenija, je preverila…

Vedno bolj zanesljivo, vendar malo spletnih ponudnikov  prodaja čez mejo

Mreža Evropskih potrošniških centrov (ECC-Net), katere del je tudi Evropski potrošniški center Slovenija, je preverila kako zanesljivo je spletno nakupovanje v EU. Na podlagi 305 nakupov, opravljenih v 28 evropskih državah po metodi skritega nakupovanja (t.i. mistery shopping), je mreža ECC-Net danes objavila poročilo z naslovom STATE OF THE e-UNION. Poročilo kaže, da spletno nakupovanje postaja vedno bolj zanesljiv način nakupovanja, kljub temu pa bo potrebno za varstvo pravic potrošnikov storiti še več.

Glavne ugotovitve:

  • Kar 94% naročenih izdelkov je bilo potrošnikom tudi dobavljenih. To je bistven napredek v primerjavi z rezultati podobne akcije mreže ECC-Net v letu 2003, ko je bilo dobavljenih le 66% naročenih izdelkov.
  • Le 1% dobavljenih izdelkov je  imelo napake (npr. knjige so imele poškodovane platnice, dobavljeni izdelek je bil drugačne barve kot naročeni).
  • Kar 90% potrošnikov je dobilo povrnjen denar za izdelke, ki so jih v zakonskem roku vrnili prodajalcu (letu 2003 je bilo takih trgovcev le 68,5%). Vendar pa je imelo kar 57% potrošnikov težave s trgovci, ki niso želeli potrošnikom povrniti stroškov za dobavo izdelka (trgovci so v večini primerov zatrjevali, da takšna pravica potrošnikov ne obstaja).
  • V 18% spletnih nakupov potrošniki niso bili seznanjeni s pravico do odstopa od spletnega nakupa.
  • V 63% spletnih nakupov spletne strani niso vsebovale informacij o pravicah potrošnikov v primeru napak na izdelku.
  • Kar 60% spletnih strani, ki so bile prvotno izbrane za skriti nakup, ni omogočalo čezmejnega spletnega nakupa.

Nasvet potrošnikom:

Mreža ECC-Net potrošnikom svetuje, da naj se spletnih nakupov (tudi čezmejnih) ne bojijo, pred nakupom pa naj preverijo spletnega prodajalca ter svoje pravice, ki jih imajo povsod v EU v primeru spletnega nakupovanja. 

Pravica do odstopa od spletnega nakupa:

Po pravilih, ki veljajo v EU, lahko potrošnik brez, da bi navajal razlog, odstopi od spletnega nakupa v roku najmanj 7 dni od prejema izdelka (v nekaterih državah, med drugim tudi v Sloveniji je ta rok daljši) in od spletnega prodajalca zahteva povračilo kupnine ter stroškov pošiljanja. Potrošnik krije samo stroške pošiljanja izdelka nazaj k prodajalcu.

Brezplačna pomoč in informacije za potrošnike:

Slovenske potrošnike, ki nakupujejo pri spletnih ponudnikih iz drugih držav članic EU, Islandije in Norveške želi Evropski potrošniški center še spomniti, da se lahko v primeru težav s ponudniki blaga in storitev po pomoč obrnejo na Evropski potrošniški center  v Sloveniji ali  na Evropski potrošniški center v drugi državi EU, kjer so naleteli na težave. Kontakti podatki vseh centrov v mreži ECC-Net so dostopni na spletni strani www.epc.si. Pomoč centrov  v mreži ECC-Net je pri razreševanju čezmejnih potrošniških težav za potrošnike brezplačna.

Vir: Evropski potrošniški center

Vabljeni, k obisku spletne trgovine trgovina.over.net na >>

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,472
20.09.2021. ob 15:46
284,806
17.08.2021. ob 14:55
110,257
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več

New Report

Close