Otroci v primežu oglaševanja nezdrave hrane in igrač

Uredništvo, 04. oktober 2011.

Na Zvezi potrošnikov so že večkrat izpostavili potrebo po družbeno odgovorni promociji hrane, saj otroci pogosto nekritično sprejemajo promocijska sporočila, ta pa se, ko gre…

Na Zvezi potrošnikov so že večkrat izpostavili potrebo po družbeno odgovorni promociji hrane, saj otroci pogosto nekritično sprejemajo promocijska sporočila, ta pa se, ko gre za promocijo prehranskih izdelkov, osredotočajo predvsem na živila z visoko vsebnostjo maščobe, sladkorja in soli. Na ZPS pa redno opozarjajo tudi na nevarne igrače in otroško opremo, ki jo starši lahko kupijo v slovenskih trgovinah. ZPS staršem ob tednu otroka podarja Posebno brezplačno spletno izdajo potrošniške revije VIP za starše, kjer sta vključena test mlečnih rezin in visokih stolčkov ter pregled zvočnih igrač.

TV ponuja našim otrokom največ oglasov za čokolado

Problema oglaševanja nezdrave hrane je pereč na globalni ravni, zato je WHO na podlagi izkušenj potrošniških organizacij oz. članic svetovne potrošniške organizacije Consumers International in Mednarodne delovne skupine za bolj proti debelosti pripravila priporočila za oglaševanje hrane in brezalkoholnih pijač otrokom. Ključni poudarki Kodeksa temeljijo na prepovedi trženja visoko-energijskih živil z majhno hranilno vrednostjo, ki vsebujejo veliko soli, sladkorja in maščob, na omejevanju oglaševanja živil z neprimernim prehranskim profilom na televiziji in radiu med 6. in 21. uro zvečer, na prepovedi oglaševanja živil z neprimernim prehranskim profilom v šolah, na prepovedi vključevanja znanih oseb in risanih junakov v oglasih, na prepovedi promocije z brezplačnimi darili in sodelovanje v nagradnih igrah, kjer so vključena tovrstna živila, prepovedano je tudi posredno oglaševanje staršem.

Seveda pa ne smemo pozabiti na vlogo staršev in na pozitivni zgled, ki ga dajejo otroku ob uživanju pestre, doma pripravljene hrane- zgled otrokom naj bodo torej starši, ne oglasi. Starši imajo tudi možnost, da otrokom že zgodaj privzgojijo kritičen odnos do oglasnih sporočil  ter da jih že aktivno vključujejo v nakupovanje in izbiranje prehransko ustreznih živil ter izdelkov.

Ni vsaka igrača varna

Na spletni strani ZPS redno objavljajo odpoklice raznolikih igrač, zaradi neskladja z varnostnimi standardi ali pa zaradi vsebnosti nevarnih kemikalij (ftalati).

Vir: Zveza potrošnikov Slovenije

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,475
26.09.2021. ob 09:23
284,836
26.09.2021. ob 17:26
110,258
26.09.2021. ob 15:52
Preberi več

New Report

Close