15. septembra obeležujemo svetovni dan ozaveščanja o limfomu

Uredništvo, 14. september 2011.

S spletno stranjo in nagradno igro za boljšo ozaveščenost o limfomu O svetovnem dnevu limfoma Svetovni dan limfoma je bil prvič obeležen leta 2004 in…

S spletno stranjo in nagradno igro za boljšo ozaveščenost o limfomu

O svetovnem dnevu limfoma

Svetovni dan limfoma je bil prvič obeležen leta 2004 in je nastal na  pobudo mednarodne koalicije Lymphoma Coalition, ki povezuje 38 združenj bolnikov s celega sveta.

O limfomu

Limfom ali maligni limfom je rak limfatičnega sistema. Gre za razmeroma redko obliko raka, katerega pojavnost naglo narašča. Obstajajo številni podtipi limfomov, v grobem pa jih delimo na Hodgkinov in ne-Hodgkinov limfom. Najbolj pogosti simptomi in znaki limfoma so splošni in podobni prehladnim obolenjem, zato jih pogosto prezremo.

Najpogostejši znak limfoma so neboleče povečane bezgavke na vratu, pod pazduho ali v dimljah, lahko pa so simptomi bolezni zelo splošni (nočno potenje, nepojasnjena vročina, izguba telesne teže in utrujenost, kašelj in zasoplost, dolgotrajno srbenje po celem telesu) in jih ljudje pogosto zamenjujejo za manj resna obolenja. Če limfoma ne zdravimo, so lahko nekatere vrste smrtne v nekaj mesecih, določene tipe limfoma pa lahko s pravilnim zdravljenjem popolnoma ozdravimo. Na svetu živi več kot milijon bolnikov z limfomom; vsako leto limfom odkrijejo pri približno 350.000 bolnikih. V Sloveniji diagnozo limfom letno postavijo približno 300 ljudem.

Po podatkih raziskave, ki jo je izvedla Lymphoma Coalition leta 2008 je veliko ljudi že slišalo za limfom, kar 52 odstotkov pa pri tem ni vedelo za kakšno bolezen gre. Dve tretjini (67%) anketirancev ni vedelo, da gre za obliko raka in da je to ena najhitreje naraščajočih oblik raka.

Zdravljenje limfomov poteka na več načinov: s kemoterapijo, obsevanjem, presaditvijo kostnega mozga ali perifernih matičnih celic ter biološkimi zdravili. Za boljši učinek zdravljenja običajno posamezne pristope med seboj kombinirano, lahko pa jih uporabljamo tudi kot samostojna zdravljenja. Zdravnik pri izboru zdravljenja upošteva številne dejavnike, kot so stadij limfoma, hitrost rasti tumorja, splošno stanje bolnika in drugo.

O Akciji Poišči simptom!

Akcija Poišči simptom! opozarja na svetovni dan limfoma, ki ga vsako leto obeležujemo 15. septembra. Kot vsako leto je dan namenjen ozaveščanju in seznanjanju širše javnosti o bolezni. Spletna stran limfom.over.net ponuja nekaj osnovnih informacij o bolezni, povezave na forum o tej bolezni, povezavo na spletno stran www.onkologija.si, ki ponuja obsežne informacije o najbolj pogostih rakih, povezave na slovenska društva bolnikov, mednarodne organizacije ter druge relevantne naslove.  Akcija ozaveščanja in spletna stran je nastala v sodelovanju med farmacevtsko družbo Roche, Zavodom Med.Over.Net ter društvoma Slovensko združenje bolnikov z limfomom in levkemijo, L&L ter Društvom bolnikov z limfomom.

V času med 15. in 30. septembrom bo v okviru spletne strani limfom.over.net potekala tudi posebna nagradna igra, kjer bodo lahko posamezniki v skriti križanki poiskali določeno število simptomov in znakov limfoma in tako postali kandidati za praktično nagrado.

Vir: onkologija.si

Vabljeni na spletni forum Limfom in levkemija, kjer lahko preberete več na >>

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,475
31.08.2021. ob 10:42
284,829
17.08.2021. ob 14:55
110,258
24.09.2021. ob 20:47
Preberi več

New Report

Close