Zastrupitve z gobami – veliko bolnikov je obravnavanih samo ambulantno

Uredništvo, 01. september 2011.

Pri nabiranju se je dobro držati »zlatih pravil«, pri čemer nabiramo le gobe, ki jih dobro poznamo

Pri nabiranju se je dobro držati »zlatih pravil«, pri čemer nabiramo le gobe, ki jih dobro poznamo

Število hospitalizacij zaradi zastrupitev z gobami po posameznih letih niha, odvisno tudi od gobje sezone. Veliko bolnikov se v zadnjih letih obravnava in spremlja samo ambulantno. Vse bolnike, pri katerih sumimo na zastrupitev s smrtno nevarnimi gobami, ali v primeru hudih prebavnih težav oziroma resnih zapletov (napad žolčnih kamnov z zlatenico, vnetje trebušne slinavke, velika izguba tekočine pri bruhanju ali driski – zlasti pri otrocih, starejših) po zaužitju sicer užitnih gob praviloma hospitaliziramo. Zato pri nabiranju gob ni odveč izjemna previdnost.

V letu 2010 so na Centru za zastrupitve UKCL zdravili  11 odraslih oseb zaradi zastrupitev z gobami, od tega je bilo nekaj zastrupitev z zeleno mušnico; vsi so preživeli. Letos so zdravili že štiri osebe, v enem primeru je šlo za zastrupitev z zeleno mušnico, pri ostalih treh pa verjetno za njen sorodne strupene gobe; tudi letos so vsi ozdraveli. Podatkov o tem, koliko bolnikov je bilo lani in letos obravnavano le ambulantno zaradi težav po zaužitju gob, v UKCL nimamo – določeni ljudje se namreč zaradi lažjih oblik obrnejo zgolj na ambulanto Splošne nujne medicinske pomoči Zdravstvenega doma Ljubljana.

Prim. Marija Jamšek, dr. med. s Centra za zastrupitve Interne klinike Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana svetuje, da se je potrebno držati naslednjih “zlatih pravil” pri nabiranju in uživanju gob:

  • Nabirajmo in jejmo le gobe, ki jih dobro poznamo;
  • Gob naj ne uživajo majhni otroci, starejši in bolniki z dietami zaradi bolezni, kot so žolčni kamni, vnetje trebušne slinavke, rane na želodcu in dvanajstniku;
  • Gobe uživajmo kot začimbo oziroma prilogo h glavni jedi, saj so težko prebavljiva hrana, zato jih tudi ne jejmo zvečer pred spanjem;
  • Gobe morajo biti zdrave in ne razpadle ali črvive;
  • Nabrane gobe ustrezno pripravimo čim prej (v prvih 24 urah), bodisi kot svež obrok hrane, ali pa jih ustrezno konzervirajmo (npr. blanširamo in zmrznemo, sušimo);
  • Ker so dobro gojišče za bakterije, jih ne shranjujmo v “hladnih shrambah” ali hladilniku.

V primeru kakršnih koli težav po zaužitju gob se moramo takoj posvetovati z osebnim ali dežurnim zdravnikom, ki bo na osnovi anamnestičnih podatkov in prizadetosti bolnika ocenil, ali je potrebna ambulantna oziroma hospitalna obravnava; če bo potrebno, se bo posvetoval tudi z zdravnikom v Centru za zastrupitve. Prav tako se ne smemo zanašati, da bo driska v enem ali dveh dneh minila, kajti če se zastrupite z zeleno mušnico, ali njej sorodnimi gobami, lahko pride po prehodnem izboljšanju prebavnih težav do hude okvare organov – predvsem jeter in ledvic, ali tudi smrti.

Iz prakse je znano, da so se zastrupili tudi “dobri poznavalci gob”, če so bili pri nabiranju oziroma čiščenju gob neprevidni in so med množico gob spregledali strupeno gobo, ali pa pri tem niso nosili očal, ki jih sicer uporabljajo zaradi slabovidnosti.

Vir: Univerzitetni klinični center Ljubljana

Kakšni so darovi, ki jih poklanja narava? Več na forumu Vrtičkarstvo in zelišča na >>

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,477
26.09.2021. ob 09:23
284,840
17.08.2021. ob 14:55
110,258
27.09.2021. ob 00:17
Preberi več

New Report

Close