Prvi šolski dan

Uredništvo, 31. avgust 2011.

Naj ostane spomin kot sladek bonbon Dobro vprašanje je, kdaj se zares začne prvi stres, povezan s šolo. Mlade nadobudneže kaj kmalu začnemo spraševati: "Kdaj…

Naj ostane spomin kot sladek bonbon

Dobro vprašanje je, kdaj se zares začne prvi stres, povezan s šolo. Mlade nadobudneže kaj kmalu začnemo spraševati: “Kdaj greš pa ti v šolo? Ali greš to jesen v šolo? Ali sta z mamico že kupila torbico?” S takimi vprašanji okolica malega otroka nehote spravlja v neprijeten položaj.

Otrok, ki ima pri tej starosti še dokaj slabe časovne predstave, ne more preceniti, ali je dobro, da še nima torbice, ali je to že slabo in se mu mudi. Po zakonodaji, ki je uvedla devetletko, jim je že tako ukradeno leto dni otroštva.

Kajti šola ni šala …

… in vsi otroci to zelo dobro vedo; tudi manjši. V šoli bo vse drugače kot v vrtcu. In prav ta drugače je največji strah v glavah otrok. Tam bo nekaj drugačno. To drugačno pa je povsem neznano in strah pred neznanim in nedoločenim je najhujši. To vemo celo odrasli. Zato je treba tabuje podreti. Najlažje pa jih je podreti, če jih sploh ne začnemo oblikovati. Otrok ne gre strašiti s strogimi učiteljicami in ocenami, še preden šolo vidijo od znotraj. O šoli začnemo govoriti šele, ko otrok sam začne postavljati vprašanja o njej. Pri odgovorih velja biti dosleden; prilagodimo jih otrokovemu razumevanju in stopnji razvoja.

Vir: revija Viva

Se soočate z vzgojnimi dilemami? Vabljeni na forum Osnovno in srednješolci ter vzgojne dileme na >>

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,398
22.06.2021. ob 13:43
284,306
20.06.2021. ob 17:48
110,162
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več